Life&style

Je li drugo dijete rođeni kriminalac? Moguće...

Prema vrlo ozbiljnom istraživanju drugorođena djeca imaju mnogo veće šanse da u odrasloj dobi dođu u sukob sa zakonom od svoje starije braće. A preduvjeti za takvo ponašanje nastaju već u prvim godinama života…

Kako će se djeca razviti i kakvi će ljudi postati i dalje je velikim dijelom za roditelje nepoznanica. Međutim, nedavno provedeno istraživanje na Massachusetts Institutes of Technology daje na, uvjetno rečeno, orijentir barem u jednom segmentu. Naime, istraživanje je pokazalo da je kod drugorođene djece 20 do 40 posto veća vjerojatnost da budu „čudniji“ i lošiji od starijeg brata. 

Istraživanje se odnosilo samo na braću – dakle, kakav je rezultat za djevojke, to ne znamo. Ali, sigurno je da se mlađa braća ugledaju u stariju. Kod djevojaka je sve to drugačije, jer njihov odgoj je drugačiji pa su rjeđe sklone kažnjivom ponašanju od dječaka. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

 

Možda vas zanima Ovaj odgojni trend pretvara djecu u nesposobne osobe Rubrika Life&style Life&style Uzrok za kasnije neprimjereno ponašanje jest u činjenici da se mlađa braća često ugledaju u ne toliko stariju braću koja u tom stadiju još ne mogu biti uzori te su još uvijek često iracionalni. A prvorođenima su uzor roditelji. Istraživanje je provedeno na 1000 parova braće na Floridi i u Danskoj. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0