Life&style
Japanska akita - akita inu

Japanska akita: sve što treba znati o pasmini akita inu (i zašto je tako super)

  • Japanska akita ili akita inu do prije desetak godina bila je u Hrvatskoj gotovo nepoznata pasmina pasa. Danas su japanske akite mnogima savršen kućni ljubimac
  • Među glavnim karakteristikama japanske akite navodi se odanost - koju je itekako promovirao film Hachiko: Priča o psu
  • Japanska akita i američka akita dvije su različite vrste pasa, s mnogo zajedničkih karatkeristika: pametne, dostojanstvene i privržene, no opet svojevoljne i tvrdoglave. Svakako nisu nezahtijevni psi za odgoj što potvrđuju i iskustva vlasnika s akitama

Kad je 2009. godine Richard Gere, i inače sklon istočnjačkoj filozofiji i temama, snimio film Hachiko: Priča o psu, cijeli svijet se upoznao s pasminom japanska akita. Premda na tom otočju stara tradicionalna rasa, akita inu bila je malo poznata izvan Japana, a još rjeđe se uzgajala izvan zemlje. No film o akiti Hachiko koji je 1920-ih godina svakog jutra pratio svog vlasnika do tokijske stanice Shibuya i čekao ga da se popodne, u isto vrijeme vrati s posla rastopio je srca gledatelja. Tim više što je Hachiko nastavio čekati vlak s kojim njegov gazda treba doći još sljedećih 10 godina, nakon što mu je vlasnik odavno umro.

Japanska akita zbog ovog je filma postala sinonim odanosti, a popularnost akita inu pasa u svijetu je eksplodirala. Sam Hachiko ušao je u legendu i dandanas na zapadnom izlazu sa stanice Shibuya stoji kip posvećen psu koji je svog vlasnika čekao dok i sam nije uginuo, a izlaz se službeno zove Hachiko Exit.

Ovo je 20 najodanijih pasmina pasa na svijetu, je li i tvoj ljubimac među njima?

Japanska akita - akita inu | Autor: Shutterstock Shutterstock

Japanska akita – karakteristike

Prekrasna, lojalna, no vrlo osebujna akita inu, prvenstveno je pas za iskusnog vlasnika – što se pokaže kao problem mnogima koji opčarani pričom o Hachiku nabave japanski akitu nesvjesni što ih čeka. No krenimo ispočetka…

Izgled akita inu pasa

Ponosna držanja, dostojanstvena i lijepa, japanska akita je nacionalno blago u Japanu. Iako pripada skupini špic pasa koji se uglavnom povezuju s malim psima, vrlo je impresivan izuzetak, sa svojih gotovo 70 centimetara visine u ramenima. Mišićava i snažna, uzgajana je bila za lov, mada je danas većinom pas za pratnju. Karakteristične su nisko položene trokutaste uši i rep zavinut iznad leđa. Prema standardu rase akita smeđe ili crvenkaste boje, mora imati „urachiro“ kombinaciju boja odnosno bijelu dlaku sa strane njuške, obraza, donje strane čeljusti, vrata, trbuha repa i unutrašnje strane nogu. To, naravno, ne vrijedi za sasvim bijele japanske akite - jer i to je jedna od službenih boja ove pasmine.

Karatkter akita inu pasa

Japanske akite su inteligentne, uravnotežene i promišljene, a japanska poslovica koja ih najbolje opisuje kaže: Nježni u srcu, ali prema van hrabri i jaki. Japanska akita je neovisan, osoben pas koji treba svoj mir – ne voli pseće parkove s puno drugih pasa niti velika obiteljska okupljanja s puno strke. Treba obitelj i voli njene članove, no njegov vlasnik ili vlasnica su mu sasvim dovoljno društvo. Ne voli kontakt sa strancima, drugim psima niti djecom koja ga gnjave. Dok u zatvorenom prostoru odiše mirnoćom, vani je vrlo sklon lovu (i krivolovu!) – nekad je akita inu bio pas za lov na medvjede! Zbog svoje samovoljnosti ovaj rasni pas bi trebao imati iskusnog vlasnika.  Ako nije odgojena kako treba, akita inu može pokazivati dozu agresije prema drugim psima.

Odgoj japanske akite

Definitivno je potrebno puno vještine, empatije i znanja kako bismo ovog svojeglavog psa držali pod kontrolom. Akita inu je spreman slijediti čovjeka pod uvjetom da ga ovaj zna odgajati s puno strpljenja, ljubavi i dosljednosti. Odgajati ga treba počevši još dok je štene, jasno mu postavljajući granice, i tolerirajući njegovu tvrdoglavost. Ovaj pas ne oprašta besmislenu grubost niti nepravdu. Ako to uspijete, japanska akita će biti prekrasan i nevjerojatno odan suputnik. Svakako nije za ljude kojima je to prvi pas jer se ubrzo neće znati tko je alfa, a tko sljedbenik u tom tandemu.

Štenci japanske akite

Kako i kod svih pasmina, i štence japanske akite treba kupovati kod službenih i renomiranih uzgajivača kojima su glavni cilj uzgoja zdravi i snažni psi i očuvanje tradicionalnih karakteristika pasmine akita inu, bez genetskih defekata i nepoželjnih karakteristika. Zbog toga se pazi da u parenje ne idu životinje kod kojih se sumnja ne neku (potencijalnu) bolest i da se ne ide u pretjerani uzgoj. Tako činimo ne samo uslugu pasmini japanska akita nego i sebi, jer ćemo dobiti zdravog psa iz kontroliranog uzgoja.

Japanska akita - akita inu | Autor: Shutterstock Shutterstock

Japanska akita - cijena

Cijena japanske akite baš nije mala, penje se i do 20.000 kuna, ako je riječ o vrhunskim roditeljima i renomiranoj uzgajivačnici. Naravno, japansku akitu može se naći i po 4, 5 tisuća kuna, no takva niska cijena može biti znak da uzgoj nije legalan, a kupnju takvog psa ne bismo preporučili, zbog svega navedenog u prethodnom poglavlju. U svakom slučaju provjeri ima li pas rodovnik, je li cijepljen, čipiran.

Ovo je 8 trenutno najskupljih pasmina pasa na svijetu

Japanska akita – iskustva

Kad se pregleda malo forume, najčešće se govori o istim stvarima: akita inu nije pas kojeg ćete bezbrižno pustiti da se na livadi naganja s drugim psima, zna pokazivati agresiju, posebno prema drugim mužjacima i želju za dominacijom (no to opet sve ovisi o vlasniku i njegovoj sposobnosti da odgoji japansku akitu što nije nezahtjevan posao). Ljudi ga kupe jer im je lijep, a onda ne znaju što će sa psom takva karaktera, pa se na njega žale, sa zakašnjenjem shvaćaju da nije za neiskusne vlasnike, govore kako je bolje kupiti ženku nego mužjaka jer su blaže. Dakle, odgoj i socijalizacija su presudni kad je riječ o pasmini japanska akita.

Japanska akita vs. američka akita – koje su razlike?

Američka akita je veća i teža od japanske akite, dolazi u više različitih boja i često imaju crnu "masku" na licu (japanske su narančasto-bijele, tigraste ili sasvim bijele).

Američka akita | Autor: Shutterstock Shutterstock

Američka akita ima širu glavu (i lice poput medvjeđega dok japanska ima lice poput lisice) i može imati manje uvijen rep te nešto labaviju kožu nego što je dopušteno japanskoj pasmini. Po temperamentu su japanaka akita i američka akita slične. Japanska akita je neovisna, rezervirana, samouvjerena i odana. Američka akita je budna, prijateljska, hrabra i dostojanstvena, a obje su vrste tvrdoglave i inteligentne i obje mogu biti netolerantne prema drugim psima i s njima će novi vlasnici imati pune ruke posla. Japanska je uzgajana za lov, američka za psa čuvara. Pasmina američka akita nastala je 1940-ih godina u SAD-u nakon što su američki vojnici donijeli akite sa sobom iz Japana. Pasmina japanska akita potječe iz 17. stoljeća.

Photo: Shutterstock

Komentari 0