Life&style

Jako sam pazila da mi na poslu muškarac ne kaže da sam donijela neku odluku zbog PMS-a

  • Zvuči ti možda nestvarno jer mjesečnica nije razlog za skrivanje od svojih kolega i nadređenih...
  • Ali žene će i danas izabrati jako pažljivu komunikaciju ako govorimo o iskrenosti kada je u pitanju mjesečnica. Pa i kada su bolovi u pitanju
  • Za to je zaslužno društvo u kojem živimo, koje još uvijek na žene u menstruaciji gleda s velikom stigmom, a to nam je potvrdila i naša sugovornica Nika

Opet i opet možemo započeti sa snažnom stigmatizacijom menstrualnog ciklusa, a pogotovo samog čina 'menstruacije', koje se proteže na sve strane svijeta i jasno, u povijest. Zar nije nevjerojatno da skoro pa pola djevojaka u Iranu misli da su bolesne kada dobiju menstruaciju? Ili da su naše bake sa sela donosile lavore ženama da peru sa sebe bolest, u tišini i mraku. Skrivanje simptoma menstruacije gubilo se snažnim feminističkim glasovima unazad par desetljeća, pa je danas prolazak kroz menstruaciju olakšan različitim proizvodima i donekle komunikacijom. Od tampona i uložaka do tableta protiv bolova, imamo sve što nam treba da si olakšamo, ali i da prema drugima izgledamo kao da se ništa ne događa. 

Gdje je onda problem?

Ne zaboravimo da su simptomi i ono kada u tebi krene party hormona, pa krenu utjecati na tvoje raspoloženje. Znamo da znaš o čemu pričamo. Naša sugovornica Nika iskreno se osvrnula na neugodnosti koje je doživjela u poslovnom okruženju kada se spomenula riječ na 'M'! 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

NIKA (36), marketing menadžerica
„Prvi put sam se susrela s jednom stvarno neugodnom situacijom bilo je kada sam radila kao hostesa. Kao i većini cura s faksa, to je bio super izvor love. Trgovački putnik koji je bio zadužen za trgovački centar u kojem sam radila kao hostesa, uvijek bi ujutro pokupio mene i kolegicu, doveo nas do prodajnog mjesta, sve posložio i pustio nas da radimo. Sjećam se da sam u autu rekla prijateljici da se ne osjećam dobro, 'kao da ću dobiti mengu', pa neka danas ona bude zadužena za pretrčavanje ruti od pulta do skladišta, a da ću ja odraditi onaj dio s pozivanjem kupaca na degustaciju. Nije to bilo ništa novo, samo je ovo bio prvi put da smo prokomentirale temu pred našim 'šefom'. On me pogledao i rekao da se nada da mi se ne vide ulošci kroz naše opravice, koje su bile toliko pripijene i stvarale su nelagodu i bez napuhanog trbuha zbog menstruacije. Ali, sama ta rečenica koju je izgovorio… Možda on to nije tako mislio, ali se sjećam da me preplavila neugoda kao rijetko kad prije. Samo sam mu promrmljala da je sve kako treba biti, da postoje tamponi za ovakve situacije i poželjela da taj dan prođe sunčevom brzinom. 'Više nikad neću spomenuti nešto ovako pred nekim s kim radim, a da nije moja prijateljica' - to sam si obećala tada. 

Drugi put kada sam se susrela s još nelagode na tu temu bilo je kasnije kada sam već počela grabiti po putevima poslovne karijere. Radila sam u jednoj velikoj korporaciji, u PR odjelu. Poslovni bonton nam je nalagao dress code, a sastojao se od kostimića, užih hlača, sakoa, sve kako se već oblači taj level menadžmenta. Jako sam pazila na dane kada imam menstruaciju, da se ništa ne bi vidjelo, naziralo ili pretpostavilo, a na wc sam išla mijenjati tampone svako malo, u strahu da mi ne procuri menstruacija kroz tkanine. Iako se to ustvari nikad nije dogodilo, imala sam veliki strah od takve potencijalne situacije. Nisam ja bila jedina. Velik broj žena je bio u istom problemu kao ja. 

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Ali čak to nije bio ni najveći problem. Ono zbog čega sam bila ekstra pažljiva bilo je da mi ne bi slučajno neki muškarac mogao reći da sam donijela neku odluku iz PMS-a ili nervoze ili neke druge psihološke smetnje/pojave. Više puta sam čula takve opaske, ne samo od muškaraca, nego i od žena – što je najtužnije. Sigurno nisam htjela dozvoliti da netko moj posao ocjenjuje ili kategorizira kroz leće menstruacijskih simptoma i tegoba. 

Znam da su muškarci osjetljivi na tu temu više od žena, ali opet, ne moraju svaku misao ispaliti, jer stvarno nemaju pojma o koktelu nelagoda koje donosi menstruacija svakoj ženi. A što se tiče žena koje kolegicama odluče tako spustiti pred kolegama, što reći? To je samo tužno.“

Violeta We Care aktivno brine o ženama i za njih bira samo najbolje. S AIR FIT ulošcima svaka žena može bez straha i sa stavom zauzeti bilo koju pozu. Jer može biti sigurna da će pri tome ostati suha i zaštićena. Kako se kreće ona, tako se kreće i uložak s njom. A na njoj je samo da bude svoja i pokaže stav. Svaki dan u mjesecu.

 | Autor:

Photo: Shutterstock

Komentari 0