Life&style

Jabuka na dan tjera doktora van; znaš li koja je najveća dobrobit jedenja jedne jabuke dnevno?

  • Sigurno si puno puta čula izreku „Jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van!“ 
  • Jabuke su izuzetno zdravo voće pa ih nerijetko krasi i titula supervoća
  • Osim dobro poznatih prednosti ovog supervoća, stručnjaci kažu da jabuke imaju i ovu iznenađujuću nuspojavu na naše zdravlje

Nebrojeni su razlozi zašto je navedena izreka istinita. Jedenje jabuke svaki dan smanjuje rizik od srčanih bolesti, podržava naš imunološki sustav, osigurava nisku razinu kolesterola i... Dakle, ova je voćka pravi superheroj. Liječnici su otkrili da jabuka može imati još jednu, manje poznatu korist za naše zdravlje.

Možda vas zanima Evo kako ćeš pravilno oprati jabuku prije nego što ćeš je jesti Rubrika Life&style Life&style

Jabuke kao probiotici

Istraživanja su pokazala da jabuke podržavaju rast „dobrih“ bakterija u našim crijevima i tako poboljšavaju zdravlje mikrobioma. Ova zajednica bakterija, gljivica i virusa živi u našem tijelu, uglavnom u crijevima, te je odgovorna za razne zdravstvene funkcije. Kako bi to funkcioniralo, „dobre“ bakterije moraju se održavati u ravnoteži s „lošima“ - i tu jabuka ulazi u igru.

via GIPHY

Ovako jabuke podržavaju zdravlje crijeva 

Sa svoja dva spoja - polifenoli i pektin - jabuke potiču razvoj dobrih bakterija. Prebiotička vlakna, koja se uglavnom nalaze u kori jabuke, potiču rast dobrih bakterija. Anaerobno istraživanje iz Japana pokazalo je da se kod žene, koje su dva tjedna jele dvije jabuke dnevno, razmnožilo više dobrih bakterija nego prije.

Možda vas zanima Ovo je najbolja sorta jabuka za spravljanje raznih kolača s ovim jesenskim voćem Rubrika Life&style Life&style

Ovdje je važno sljedeće: kako bi mogla iskoristiti sve zdravstvene prednosti jabuke, voće bi uvijek trebala jesti s korom. Ili možeš napraviti ukusnu kašu od jabuka i zobi ili izrezati jabuku na komade te pojesti s jogurtom za doručak.

Photo: shutterstock

Komentari 0