Life&style

Evo kako ćeš pravilno oprati jabuku prije nego što ćeš je jesti

  •  „Jedna jabuka na dan tjera doktora iz kuće van“ – stara je izreka 
  • Kako bi uživala u slatkoći i vitaminima iz jabuka, trebaš ih prije oprati 
  • Otkrit ćemo ti kako se pravilno trebaju prati jabuke 

Sezona je ukusnih, sočnih i zdravih jabuka. Međutim, premda se jabuke čine čistima izvana, moguće je da su tretirane pesticidima. Nemoj ih prati odmah nakon kupovine, nego tek prije konzumacije, jer bi mogla oštetiti jabuke te ubrzati truljenje. Jednostavno ih pospremi na hladno mjesto. 

Kako bi jabuke higijenski pripremila za konzumaciju, obarati pažnju na sljedeće savjete. 

1. Četka i voda 

To je najklasičniji način pranja jabuka. Premda je pranje jabuka s posebnom četkicom za pranje voća i povrća nježno, to nije najučinkovitija metoda. Naime, nakon pranja može na jabuci ostati gotovo pola pesticida. 

via GIPHY

2. Prste dalje od sapuna! 

Nemoj koristiti sapun, prema ti je sigurno pri ruci u doba korone. Naime, tvari iz sapuna mogu prodrijeti pri pranju u jabuku te ćeš ih kasnije posjesti. A to trebaš izbjeći, jer tvari iz sapuna nisu nimalo jestive te mogu biti štetne za zdravlje. 

Možda vas zanima asd Rubrika Life&style Life&style

3. Prašak za pecivo i voda 

Vrlo učinkovita metoda je pranje jabuke mješavinom praška za pecivo i vode iz slavine. Jednostavno uzmi posudu vode te stavi unutra dvije žličice praška za pecivo. Ostavi jabuke da odstoje u tome oko 15 minuta. Isperi sve još jednom svježom vodom kako bi otklonila sve ostatke. 

4. Ocat 

Za ovo čišćenje napravi mješavinu vode i octa u omjeru 3:1 te stavi u bocu s raspršivačem. Zatim poprskaj time jabuku te prebriši krpom. Tekućinu možeš nanijeti direktno na krpu pa time očistiti jabuku. Ova metoda uništit će 98 posto bakterija na voću i to na prirodan način. Nemoj zaboraviti još jednom temeljito isprati jabuku kako ne bi imala okus po octu. 

via GIPHY

5. Otkloni koru 

Premda će se izgubiti vrijedni vitamini i minerali, uvijek preostaje guljenje jabuke. Prije toga operi jabuku kako s guljačem ne bi prenijela štetne tvari na voće. 

Činjenica je da je većina jabuka tretirana, a ostaci pesticida preduboko su prodrli u jabuku kako bi se ova mogla temeljito očistiti s pomoću vode. Ali te su količine neopasne, tvrde stručnjaci. Odluči se za metodu za koju smatraš da je najbolja. Preporučuje se, ako je ikako moguće, konzumirati bio jabuke (kod uzgoja je zabranjeno korištenje neprirodnih pesticida). 

Možda vas zanima Ovo je najbolja sorta jabuka za spravljanje raznih kolača s ovim jesenskim voćem Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock/Getty

Komentari 0