Life&style

Ja kuham, a on ništa... Ja perem suđe, a on ništa… Žene dijele iskustva koja će te nasmijati, ali i zabrinuti

  • Mreža 4. smjena - nevidljivi rad, čiji je fokus usklađivanje privatnog i poslovnog života muškaraca i žena, tijekom rujna i listopada pokrenula je kampanju #JutrosSamStala
  • Cilj kampanje je ukazati na svakodnevni  neplaćeni kućanski rad koji većinom obavljaju žene.
  • Kroz kampanju su prikupljene priče žena koje su iznijele svoja iskustva o podijeli poslova u kućanstvu i brizi za djecu - ovo su neka od njih

Naime, rezultati istraživanja "Utjecaj rodne podjele obiteljskih obaveza i kućanskih poslova na profesionalni život zaposlenih žena". koje je 2017. godine predstavila Prof. dr. sc. Ksenija Klasnić pokazuju kako se u čak 58% slučajeva o djeci brinu isključivo žene, dok se očevi s njima uglavnom igraju. Muškarci koji ravnopravno sudjeluju u kućanskim poslovima su rijetki – ima ih u tek 16,6% veza. Istraživanje je također pokazalo kako žene provode 15 sati tjedno obavljajući rutinske kućanske poslove, a muškarci tek 4, 5 sata. 

 | Autor: Kroz kampanju su prikupljene priče žena koje su iznijele svoja iskustva o podijeli poslova u kućanstvu i brizi za djecu. I mi smo vas pozvali da sudjelujete u kampanju i zapitate se što bi se dogodilo da na trenutak jednostavno prestanete s kućanskim poslovima? 

Možda vas zanima Što se dogodi kad žene prestanu obavljati kućanske poslove? Kampanja #JutrosSamStala poziva nas da podijelimo priče Rubrika Life&style Life&style

Brojne žene su kroz kampanju iznijele svoja iskustva o podijeli poslova u kućanstvu i brizi za djecu. Većina njih potvrđuju gore navedene rezultate. Neki odgovori su nas radi svoje ironičnosti nasmijali, međutim samo na kratko. Jer ono što se iza njih krije je patrijahat koji je još duboko ukorijenjen u pore našeg društva.

"Raspodjela poslova je takva: ja kuham, a on ništa... Ja perem suđe, a on ništa… Ja čistim, a on ništa… Ja peglam, a on opet ništa... Jedino što napravi je eventualno to što se premjesti od stola na kutnu da malo igra PS i da se odmori... Raspodjela nam je top", podijelila je jedna žena.

Nekoliko njih je priznalo kako često preuzimaju poslove na sebe iz razloga što "muž to ne zna",

"Moj partner je toliko bespomoćan da sam ga našla kako maže kruh s tabasco umakom, nije znao gdje držimo paštete. 'Uvijek ti ideš u dućan', kaže, 'ja to ne znam kao ti."

"Doma sam i sve napravim sama, jer sama sebi napravim najbolje. Muž kad dođe s posla preuzme djecu i ja imam vremena za sebe. Iskreno, dobila bih slom živaca da vidim muža za sudoperom ili štednjakom jer to bi značilo više posla, kasnije, za mene."

Može li žena u suvremenom društvu imati sve? Ova mama nema optimističan odgovor:

"Kada sam dobra mama i imam svaki dan skuhano, a kuću pospremljenu, onda kasnim na posao i griješim jer sam iscrpljena. Kad sam dobra na poslu, djeca jedu iz pekare i smrznute Ledo proizvode, nemaju zadaću ni opremu za tjelesni. A ja želim biti "samo" mama jer sam cijelo djetinjstvo gledala mamu nesretnu i samu. Ne možemo imati sve, koliko god se trudile."

 | Autor:

Neka od podijeljenih iskustava nisu tako crna te govore o odnosu gdje muž ne obavlja stvari za ženu nego sa ženom, međutim...

"ŽP i ja oboje čistimo kuću, kuhamo, peremo veš, on usisava, ja perem suđe. Građ. radove po kući također radimo skupa. Naša beba nam je bitnija od izglancane kuće. Kada smo umorni, naručimo hranu. ŽP-ova majka je vidno razočarana, ali ne svojim sinom, naravno."

"Imam predinfarktno stanje jer ne mogu sve stići. Samo što smo ja i muž u istoj koži. Jedino njemu društvo ne nameće osjećaj krivnje ako nešto ne može. Recimo, ja ne mogu trenutno kuhati zbog svoje smjene i dodatnih projekata. Svi su me pitali što će muž jesti. Jedino on to nije vidio kao problem."

Neravnomjerna podjela poslova utječe na različita područja života žena

Iz većine iskustava podijeljenih u sklopu kampanje, kao i iz nalaza fokus grupa mladih obitelji koje su se održale u Rijeci, Splitu, Zagrebu, Križevcima i Osijeku, jasno je kako žene u suvremenom  društvu rade i zarađuju, ali većina kućanskih poslova i brige o obitelji je također ostao na njima,

Taj „ženski“ nevidljivi neplaćeni kućanski rad često se ni ne smatra pravim radom, iako uz fizički napor zahtijeva mnogo promišljanja i planiranja,  koordinaciju i nadziranje svih poslova te je u njega svakodnevno potrebno uložiti vrijeme i energiju. 

Neravnopravna podjela kućanskih poslova utječe na različita područja života žena – od prilika za zaposlenje, napredovanje, sudjelovanje u političkom i društvenom životu pa sve do zdravlja. Iako postoje mali pomaci u raspodjeli kućanskog rada, odnosno postoje kućanstva u kojima je raspodjela poslova ravnopravna, brojevi pokazuju stvarno stanje, a ono se možda najsurovije očituje u jednoj kratkoj reakciji na kampanju:

"Jeste vi normalne? Ne mogu stati."

Dok god žene ne uspiju stati, ili makar usporiti, nećemo postići ravnopravnost po tom pitanju i zato su nam ovakve kampanje izrazito važne.

Photo: shutterstock

Komentari 0