Life&style
Izvukli smo neke stvarno fascinantne priče iza najvećih svjetskih hitova

Izvukli smo neke stvarno fascinantne priče iza najvećih svjetskih hitova

Ako u Google pokušate upisati koliko ukupno pjesama postoji na planetu, nećete baš lako doći do konkretnih rezultata. Prema nekim izračunima, nova pjesma nastane svake minute, a znamo da ih se na streaming platformi Deezer može preslušati 53 milijuna

Uzmemo li u obzir ogromnu količinu glazbe koja već postoji i neprestano nastaje, pjesme koje su uspjele postati bezvremenske, koje su klasici i koje su čuli manje-više svi, još su impresivnije. Mnoge od njih, osim što su genijalna ostvarenja, imaju i zanimljive priče iza sebe. Izvukli smo neke.

U hitu The Beatlesa “Yesterday” isprva se govorilo o omletu

Prije više od pedeset godina, 27-godišnji Paul McCartney probudio se u londonskom domu svoje tadašnje djevojke Jane Asher. Probudio se, kaže legenda, s melodijom u glavi. Nije to bilo ništa neobično, McCartney je do tada napisao više bezvremenskih hitova, a kako je Jane još spavala, on se još krmeljav, u stadiju između sna i jave, dovukao do njezina klavira pa pokušao odsvirati i zapisati tu melodiju, koja mu je, tko zna kako, završila u glavi te noći. Dok je tako svirao, pjevušio je besmislice koje su mu u tom stanju dolazile na vrh jezika. “Scrambled eggs…”započeo je, napravio dramatičnu stanku pa nastavio stihom “oh my baby, how I love your legs”. Melodija koju je zapisao poslije je snimljena, ali riječi su ipak promijenjene. Mnogi će danas na prve tonove pjesme s kojom se Paul tog jutra probudio zapjevušiti “Yesterday”, a onda napraviti dramatičnu pauzu i nastaviti “all my troubles seemed so far away”.

Prava za “My Way” kupljena su za jedan dolar

Uzet ćemo si slobodu i pretpostaviti da ste barem jednom bili na nekom tulumu na kojem se pred jutro, kada je stan već pun dima, a sve su ravne površine zatrpane pepeljarama i čašama s ostacima pića, netko dokopao You Tubea i u supijanoj izmaglici pustio “My Way” Franka Sinatre. Ako postoji kategorija bezvremenske glazbe, “My Way” joj svakako pripada, no 1967. godine, kada je pjesma napisana, malo je toga dalo naslutiti da će biti tako. Naime, glazba koju danas svi znamo kao hit Franka Sinatre zapravo je francuska pop-pjesma “Comme d’habitude” (Uobičajeno) i izvodio ju je neki Claude François. Paul Anka, legendarni kompozitor i tekstopisac, čuo ju je kada je ljetovao na jugu Francuske. Kako je rekao mnogo godina nakon toga, pjesma mu se činila prilično bezvezna, ali ju iz nekog razloga nije mogao izbaciti iz glave. To ga je, čini se, toliko kopkalo da se poslije vratio kako bi otkupio prava na nju. To mu je uspjelo, i to po cijeni od samo jednog dolara, uz napomenu da će izvorni skladatelji zadržati dio prava na verziju koju on napravi.

“Show Must Go On” zapravo je prilično tužna stvar

“Rekao sam mu: Fred, ne znam hoćeš li ovo moći otpjevati. A on mi je na to rekao: I’ll f***ing do it, darling, iskapio do dna čašu votke, ušao u kabinu za snimanje i razvalio”, ispričao je jednom prilikom magazinu Rolling Stone gitarist grupe Queen Brian May. Gore opisani štiklec priča je sa snimanja jednog od najvećih hitova Queena, pjesme “Show Must Go On” iz 1990. godine. Bolest legendarnog frontmena grupe Freddieja Mercuryja, koji je, kao što vjerojatno znate, obolio od AIDS-a, tada je već bila toliko uznapredovala da je navodno jedva hodao. Pjesmu, koja je kasnije postala golemi hit, May je napisao njemu u čast jer je, unatoč strašnim bolovima i komplikacijama povezanim s bolešću, uporno nastavljao nastupati. Pjesma je službeno izdana u rujnu 1991. godine. Mercury je umro u studenom.

“Smoke on the Water” stvarni je događaj

Ako vas zamolimo da zatvorite oči i zamislite klinca od kojih 12 godina kako prvi put uzima gitaru u ruke i nevješto pokušava odsvirati svoj prvi rif, prilično je vjerojatno da su taktovi koji vam se motaju po glavi uvod u pjesmu “Smoke on the Water” Deep Purplea. Možda niste znali, to “Smoke on the Water” zapravo ne predstavlja nikakvu posebnu mistiku, tako svojstvenu stihovima hard rock bendova. Naime, 1971. godine Deep Purple nije bio jedan od najvećih bendova u povijesti, nego mladi bend osnovan samo nekoliko godina prije u engleskom Hertfordu. Krajem 1971. članovi benda boravili su u Švicarskoj, gdje su snimali album. Usput su otišli na koncert Franka Zappe u Ženevi, na kojem je netko, na koga će se purpleovci poslije u svojem velikom hitu referirati sa “some stupid with a flare gun”, ispucao signalni pištolj u strop koncertne dvorane. Strop se zapalio i cijela je dvorana na kraju nestala u plamenu, a “Smoke on the Water” pjesma je koja opisuje taj događaj, posebice dim koji se digao iznad Ženevskog jezera.

“Smells Like Teen Spirit” bilo je ime popularnog dezića

Ako niste opsesivni fan Nirvane, vjerojatno ne znate da je “Teen Spirit” brend dezodoransa popularan devedesetih godina u SAD-u. No, čak i ako niste obožavatelj benda, pjesmu “Smells Like Teen Spirit” vjerojatno ste preslušali više desetaka puta. Jednostavno, radi se jednoj od nezaobilaznih ikona u povijesti pop-kulture. Dok je pisao pjesmu, frontmen Nirvane Kurt Cobain, prema svjedočanstvu objavljenom u više biografija, pokušavao je oponašati bend Pixies, tada na vrhuncu slave. Tekst i naslov došli su nakon što je Kathleen Hanna, Kurtova prijateljica i pjevačica benda Bikini Kill, na njegovu zidu napisala “Kurt smells like teen spirit”. Teen spirit bio je dezodorans koji je koristila Cobainova djevojka Tobi Vail, a miris je očito ostajao na njegovoj odjeći. Cobain navodno nije bio svjestan brenda dezodoransa, nego je mislio da je Hanna bacila nekakvu dubokoumnu, subverzivnu foru, koju je iskoristio za naslov pjesme. 

Sve ove pjesme možete naći u novoj bonbon ponudi uz aktivaciju Deezera i 1 GB prometa za surfanje po svom izboru.

Prilog je napravljen u produkciji miss7 u suradnji s bonbonom u skladu s najvišim profesionalnim standardima.

Photo: PR/WhatsApp