Life&style

Izoliraj se od dosade na korisan i zabavan način! Imamo vodič kroz odlične besplatne online tečajeve

  • Imaš viška vremena uz pristup internetu? Odlično, imamo super prijedloge
  • Savjetujemo da se izoliraš od dosade, a vrijeme iskoristiš kako bi usvojila nove vještine ili izbrusila stare
  • Donosimo ti popis besplatnih online tečajeva uz pomoći kojih vrijeme možeš uložiti u najbolju stvar - svoje znanje

Dnevni rasporedi svedeni su nam na nužni minimum, ali većina je dobila jedan sasvim novi zadatak – organizirati svoje vrijeme u vlastita četiri zida. Zašto to vrijeme ne bi iskoristila za usvajanje novih ili brušenje starih vještina? Sada vjerojatno imaš dovoljno vremena da usavršiš ili usvojiš neki strani jezik, još mudrije koristiš svoje marketinške vještine ili recimo naučiš uređivati fotografije. Tomu mogu odlično poslužiti online tečajevi, a posebno nas vesele oni koji su besplatni!

Izabrali smo nekoliko područja koja mogu zadovoljiti bilo čije apetite. Intelektualno zagrijavanje možeš započeti već proučavanjem koji ti od njih najviše odgovara, a zatim i poslužiti se iz besplatnih online spremišta znanja. Odličan način za konstruktivno trošenje vremena, zar ne?

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Strani jezici

Duolingo

Engleski, njemački, talijanski, francuski, španjolski, poljski, ruski, kineski…izbor stranih jezika zaista je velik, a vjerujemo kako je među njima baš onaj kojeg bi najradije htjela usvojiti. Web stranica je strukturirana jasno i omogućava lagano razumijevanje, a u bilo kojem trenutku možeš započeti i s učenjem drugog jezika bez da izgubiš poziciju kod jezika s kojim si počela. 

Busuu

Ova web stranica sadrži početne, elementarne i srednje tečajeve učenja stranog jezika. Bonus je alat koji omogućuje razgovaranje s izvornim govornicima jezika kojeg učiš. Na izboru su arapski, engleski, francuski, njemački, talijanske, japanski, poljski, portugalski, ruski, španjolski i turski. 

Memrise

U tečajevima učenja stranog jezika na Memriseu ne moraš slijediti standardni redoslijed lekcija. Dok slobodno navigiraš kroz gradivo, skupljaš bodove koje možeš iskoristi kao inspiraciju i nadmetanje s drugim članovima. Izvrsno može poslužiti i mogućnost stvaranja grupa za zajedničko učenje jezika s prijateljima, kolegama i drugim osobama koje poznaješ. Na raspolaganju ti je mnoštvo jezika pa čak i mongolski

Možda vas zanima Ovo su riječi koje Hrvati najčešće pišu ili koriste pogrešno - provjeri koja je tvoja boljka Rubrika Life&style Life&style

Mango Languages

Web stranica kao i mobilna aplikacija vrlo su jednostavne za korištenje, a nude interaktivne lekcije za učenje stranog jezika u kojima možeš tražiti ponavljanja sve dok gradivo ne usvojiš. Također, upotrebom mikrofona možeš testirati svoj izgovor. Na izboru su prilično egzotični jezici pa i mrtvi jezici, među njima jidiš, tuvanski jezik i starogrčki. 

Internet Polyglot

Ova stranica omogućava vrlo zabavan i interaktivan vid učenja jezika. Nakon što prođeš lekcije, svoje znanje možeš testirati preko raznih verbalnih ili vizualnih igara. Osim osnovnih postavki jezika, ovaj tečaj naučit će te i mnoštvo fraza i izraza jezika za kojeg se odlučiš, a na izboru ih je zaista puno. 

Livemocha

Livemocha se razlikuje od ostalih web stranica za učenje u tome što od tebe zahtjeva da sudjeluješ u pomaganju drugima u učenju prije nego što nastaviš s vlastitim programom. Najprije se povezuješ s korisnicima koji žele naučili jezik koji ti već poznaješ, a nakon što im pomogneš da nauče nešto, dobivaš bodove koje možeš iskoristiti za učenje svog željenog jezika.

FSI Languages Courses

Gradivo na Institutu za strane jezike (FSI), koje uključuje 72 tečaja, razvila je američka vlada, a sada su dostupni na javnoj domeni. Materija je dostupna u jedinicama, a uključuje mp3 datoteke čiji se zapisi mogu pratiti preko priloženih pdf-ova. Neke jedinice sadrže i radnu bilježnicu za vježbanje. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Računalne tehnologije 

Coursera

Vrlo temeljita i najbliža akademskom obrazovanju, usluga je učenja koju pruža Coursera. Platformu su osnovali profesori sa Stanforda koji u suradnji s drugim sveučilištima nude tečajeve, specijalizacije i certifikate iz različitih predmeta. Što se tiče programiranja, osim besplatnih tečajeva postoji i mogućnost dobivanja certifikata koje se ipak naplaćuje.

Možda vas zanima Računalo je izračunalo koja je trenutačno najljepša žena na svijetu – sigurno znaš tko je ona Rubrika Stars Stars

Pluralsight

Jedna od najvećih knjižnica s materijalom za učenje dostupna je na platformi Pluralsight. Web stranica je jednostavna za korištenje, a kvalitetan sadržaj omogućuje odlično studentsko iskustvo. Videoinstrukcije su prilično živopisne i nude pravo osvježenje u odnosu na ostale suhoparne tutoriale.

Free Code Camp

Neprofitna interaktivna platforma omogućuje tečajeve računalne tehnologije, a potrebna ti je samo internetska veza. Fokus je na osnovama uz pripadajućim certifikatima možeš naučiti osnove web dizajna, algoritama, JavaScripta, vizualizacije podataka, mikroservisa i mnogočega drugog. 

Skillshare

Skilshare je usluga koja se temelji na pretplati, a nudi tisuće online tečajeva u kojima podučavaju profesionalci iz industrije, po nekima, i svjetske klase. Materijale za tečaj napravili su instruktori, a postoje i projekti za primjenu stečenih vještina. Skillshare sada omogućuje dva mjeseca besplatnog probnog perioda. 

Khan Academy

Radi se o besplatnoj online školi koja nije usmjerena samo na računalne znanosti, a možeš pronaći korisne lekcije iz područja ekonomije, umjetnosti ili humanističkih znanosti. U posebnim kategorijama možeš pronaći puno vrijednog sadržaja o programiranju, informatici, kodiranju i animaciji. 

Unaprijedi marketinške vještine

HubSpot Academy

Svoje poslovanje možeš osvježiti upijanjem kvalitetnog sadržaja, a onda i njegovom primjenom. Tečajevi content marketinga, poslovnog blogginga, online video marketinga, marketinga na društvenim mrežama ili YouTube marketinga možeš pronaći na platformi HubSpot Academy.

Google /Google Garage

Osnove o životu web stranica, društvenih mreža mobilnih aplikacija možeš pronaći na Googleovoj platformi. Također, možeš i naučiti koristi Google Analytics.

Quintly

Bez obzira radiš li za agenciju, zastupaš li određeni brend ili radiš za medije, na platformi Quintly možeš puno toga naučiti, između ostalog, i osnove analitike društvenih mreža. Korisno znanje pomoći će početnicima usvojiti nove vještine, ali i onima koji ga posjeduju, da dodatno izbruse svoje znanje.

Društvene znanosti

Future Learn

Društvena nejednakost, globalizacija i mediji vruće su teme o kojima možeš još više naučiti na tečajevima Future Learna. Osim osnova sociologije i socioloških teorija, naučit ćeš kako napraviti svoja sociološka istraživanja.

Learn Out Loud

Svoje znanje iz psihologije, filozofije, psihologije možeš proširiti uz pomoć platforme Learn out Loud. 

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Vizualna oblikovanja u Photoshopu

Photoshop Essentials 

Osnove ovog Adobeovog programa besplatno možeš naučiti uz pomoć Photoshop Essentialsa. Uz osnovnu upotrebu alata naučit ćeš i kako manipulirati fotografijama poput promjene boje. 

Design Stacks 

Sveobuhvatnije znanje iz Photoshopa nudi Design Stacks. Uz korištenje osnovnih alata znanje možeš nadopuniti i nešto zahtjevnijim vještinama poput specijalnih efekata. 

Photoshop Cafe 

Nastavni program Photoshop Caféa nudi ti sve što trebaš znati za osnovno oblikovanje fotografija. Poigravanje s alatom u ovom moćnom programu omogućit će odlične rezultate

Osobni razvoj

EdX

Platforma obuhvaća razna područja osobnog napretka, a između ostalog možeš besplatno naučiti kako postići poslovno-privatnu ravnotežu, zadovoljstvo na poslu i slično. 

Alison

Kako se motivirati, kako doći do uravnoteženog stanja ili postići uspjeh? Odgovore na ova, ali i mnoga druga pitanja iz osobnog razvoja možeš pronaći na platformi Alison. 

Coursera

Još jedna platforma gdje među ostalim sadržajem možeš pronaći i besplatne lekcije o osobnom razvoju je Coursera. Na ovom mjestu, primjerice, možeš naučiti vještine timskog rada koji ti mogu poslužiti u poslovnom, ali i u privatnom životu. 

Photo: Shutterstock/Instagram

Komentari 0