Life&style 10. lipnja 2015.

Izložba "Točka" Vane Gaćine i performans u HDLU

U Galeriji PM u HDLU od 10. do 12. lipnja očekuje vas izložba „Točka“ Vanje Gaćine. Cijeli projekt će završiti 12. lipnja performansom u izvedbi glazbenog umjetnika Lenharta Tapesa i izvođačica Adriane Josipović i Josipe Bubaš i partyjem koji će uslijediti nakon toga.

O izložbi „Točka“

Točka je trenutak zaustavljanja u točci jednog traganja. Točka je razmeđe na kraju narasle interaktivnosti statike i pokreta. Točka je početak neznanog novog.

 | Autor:

Točka nastaje i nestaje u prostoru u kojem obitavaju točke. Krugovi, prsteni i rupe, potomci točke, zrcale se u simetriji i tvore home specific mjesto za točku.. Nepokretne figure u armiranom kadru utisnule su se na rubu točke. Dodirom točke snopovi svjetlosnih točaka ispuštaju se iz točke. Svjetlosne točke lete iznad široke točke i ispod točkastog svoda, lijepe se na rub točke gdje pomiču okoštale figure u armiranom kadru. Iz točaka skrivenih na figurama rasplinjuje se zvuk kroz prostor točke. Kolaž-Kadar-Pokret-Tipka-Projekcija-Senzori-Zvuk stratigrafski je presjek ove interaktivne instalacije. Nataložene naslage starijih likovnih i ranijih tehnoloških medija u spajanju tvore smjesu s početkom u statičnom kadru kolažiranih figura, međuslojem dodira, završnom pokretanju statičnog kadra i širenju zvučnih valova. Prvi pokretač rascjepljuje simetriju prostora, a aritmični zvučni valovi šire se rubovima i nanovo ga ocjelovljuju. Polivalentno strujanje među medijima u naravi je točke.

 | Autor:

Traganje autorice inicirano je potrebom za unošenjem pokreta u osobne crteže i kolaže. Radove na papiru i od papira provlači i vizualno mijenja kroz razne tehnološke medije, a na kraju ih i ozvučuje. Ovim načinom aktivira promatrača da postane pokretač. Točka je unutarnji glas, pozivač na promjenu i početak traganja za nekim novim igračkama.

Ana Dumbović

Performans

Glazbeni umjetnik Lenhart Tapes oblikuje trake kazeta u svoj jedinstveni zvuk kolaža koristeći se sa četiri walkmena kao instrumentom, dok ga izvođačice Adriana Josipović i Josipa Bubaš prate jedinstvenim pokretima tijela inspirirane formama sa slike točka.

 | Autor:

Vana Gaćina (kratki životopis):

Završetkom slikarstva na ALU Zagreb, u želji za pokretanjem svojih slika otkriva video umjetnost. Upisuje magisterij smjer video na ALU u Ljubljani, na kojem ima priliku upoznati se sa raznim mogućnostima koje nam može pružiti spoj umjetnosti i tehnologije. Počinje sa radom na multimedijalnim instalacijama u kojima povezuje klasičnu umjetnost sa suvremenom tehnologijom. Glavni interes joj je istraživanje klasične forme. Prilikom tog procesa koristi se se različitim analognim i digitalnim medijima. Trenutno istražuje mogućnosti reproduciranja forme pomoću zvuka i slike. Izlagala je na brojnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Članica je HDLU-a i HZSU-a.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0