Life&style

Izbaci ih: 5 stvari u kući koje te čine nesretnom

Naš dom trebao bi biti mjesto gdje se osjećamo dobro i slobodno. Međutim, neke stvari mogu nam blokirati te osjećaje, dapače učiniti nas nesretnima – vrijeme je da ih se riješimo!

kukaš kako nemaš dovoljno mjesta u ormarima i na policama? Kad si zadnji puta napravila „inventuru“? Jesi li sigurna da ti baš sve te stvari nužno trebaju? Mi smo sigurne da ti ne trebaju – i da te mnoge mogu učiniti nervoznom ili nesretnom. Nabrojat ćemo najčešće stvari koje nam uistinu više nisu potrebne… 

Neiskorišteni rekviziti za hobije 

Prije nekoliko mjeseci ili godina odlučila si baviti se jogom – pa sada u ormaru stoji neiskorišteni karimat? Ili materijali, prijenosna šivaća mašina i konce jer si u nekom času pomislila da je bolje šiti odjeću nego kupovati (što se nikad nije dogodilo)? Kad god pogledamo takve stvari to nas baca u bed i imamo grižnju savjesti. Osim što smo bacile novac u vjetar, postajemo svjesne naše lijenosti ili straha. A to nas pak čini nesretnima. Prodaj sve te stvari putem interneta ili ih pokloni frendicama – možda će pronaći vlasnika kojeg će usrećiti. 

Odjeća u koju (više) ne staneš 

Još uvijek čuvaš hlače ili haljinu koja ti je super pristajala prije nekoliko godina – a sada ti, kad imaš nekoliko kilograma više, ne stoje dobro, ako uopće uđeš u njih? Naravno da ih čuvaš jer nitko se ne želi odreći nade da će opet imati kilažu iz nekih mlađih dana te ćeš ih opet nositi! Da, ali ta dijeta nikako da se dogodi... No, činjenica jest da svaki puta kad uzmemo neki takav komad odjeće u ruke, osjetimo nezadovoljstvo – sa sobom, svojim tijelom i disciplinom. Dakle – riješi se tih krpica! 

Stvari koje si naslijedila, a ne sviđaju ti se  

Bakin porculan ili stare slike, tepisi i namještaj – naslijeđene stvari podsjećaju nas na mrtve osobe. S jedne strane to može biti lijepo – ako nam se takve stvari sviđaju – jer bude lijepe uspomene. Ali ako nam se ne sviđaju, onda brzo postaju teret koji nam otežava svakodnevicu. 

Sve što ima veze s tvojim bivšim 

Što napraviti sa stvarima koje smo godinama dobivale od bivšega na poklon? Ljubavna pisma, plišani medvjedići, okviri za fotke (sa zajedničkim fotografijama), CD-ovi, knjige… Najbolje je da ih ne baciš, nego spakiraš u kutiju te pospremiš u podrum ili na tavan. Sjećanja si tako pospremila daleko od očiju pa ti ne mogu blokirati daljnje životne korake. 

Hrpetina papira 

Loše je ako razmišljaš o gomili papira na tvom radnom stolu kod kuće? Znamo kako je sortiranje dosadno – svaku ceduljicu, pismo, sve još jednom treba pregledati i odlučiti trebamo li to ili ne… A da radije uzmemo sve i bacimo u koš za smeće? OK, možda ipak ne – jer bismo mogle baciti i neke račune ili važne dokumente. Savjet: podijeli hrpu na hrpice – pa sortiraj u etapama. 

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0