Life&style

Izašao je užasavajući dokumentarac o ubojstvu Sarah Everard koje je šokiralo Britaniju

  • Ono što se prije tri godine dogodilo Sarah Everard šokiralo je Veliku Britaniju i izazvalo golemu tugu i bijes koji ne jenjavaju ni danas
  • Koliko su ovi osjećaji i dalje živi odlično portretira novi BBC-jev dokumentarac 'Sarah Everard: The Search for Justice', a koji je prije dva dana premijerno emitiran na BBC One
  • Osim što donosi brojne potresne detalje, ovaj je dokumentarac izuzetno težak i šokantan podsjetnik na činjenicu da je Sarah mogla biti, i može biti bilo koja od nas

U večeri 3. ožujka 2021., 33-godišnja Sarah Everard vraćala se svojoj kući u londonskom Brixton Hillu nakon druženja s prijateljicom koja je živjela u blizini Clapham Commona. Zaustavio ju je policajac Wayne Couzens koji je u tom trenu bio izvan dužnosti, koji se predstavio kao policajac, stavio joj lisice i koji ju se utrpao u svoj automobil te je odvezao do Dovera. Osim što ju je oteo, Wayne je Sarah silovao, zadavio, a zatim je spalio njezino tijelo i ostatke bacio u jezero u obližnjoj šumi. 

“Samo je išla kući”, rečenica je koja i dalje rezonira sa svima koji su upoznati s ovim slučajem koji je šokirao Britaniju i koja ni danas, tri godine kasnije, nije ništa manje relevantna. Sve što se dogodilo Sarah izazvalo je golemu tugu i bijes diljem zemlje, a posebice naspram (gradske) policije. Koliko su ovi osjećaji i dalje živi odlično portretira novi BBC-jev dokumentarac 'Sarah Everard: The Search for Justice', a koji je prije dva dana premijerno emitiran na BBC One. 

 | Autor: BBC BBC

Dokumentarac je prikazan samo nekoliko dana nakon što je Angiolinijeva istraga dovela do zaključka da Wayne Couzens nikada nije trebao biti policajac, a nakon što je otkriveno da je počinio ozbiljan seksualni napad na dijete prije nego što se pridružio policiji, te da je policija opetovano propustila uočiti znakove upozorenja koji su im bili pred očima.

Možda vas zanima Šarmantni kirurg iz Netflixovog true crime dokumentarca nije prevario samo žrtve, već i cijeli svijet Rubrika Life&style Life&style

Kompletna priča snimljena je u bliskoj suradnji s obitelji Sarah i ispričana je kroz razgovore sa svima onima koji su bili najbliži slučaju, od glavne inspektorice Katherine Goodwin, službenika koji je vodio istragu o ubojstvu, Toma Littlea, do tužitelja i Bell Ribeiro-Addy, zastupnice u parlamentu. 

Ovaj dokumentarac donosi brojne potresne detalje - od toga kako je Wayne problijedio kada mu se tim policajaca pojavio na vratima i kako je rezervirao pregled kod veterinara za svog psa dok je spaljivao njezino tijelo, no možda najjeziviji dio je pogled na posljednje korake koje je Sarah učinila. Zahvaljujući snimakama CCTV-a i nadzorne kamere, vidi se Sarah odjevenu u plavu jaknu, tajice s uzorkom i bijeli šešir, kako kupuje bocu vina u Sainsbury'su u Claphamu i kako dobro osvijetljenim putem kreće prema svojoj kući u  Brixton Hillu, prije no što ju Wayne namaljuje u svoje unajmljeno vozilo. 

Dok se gleda zrnatu snimku Sarah kako stoji pokraj automobila, teško je ne prisjetiti se riječi njezine majke koje slamaju srce: “Ne ulazi u auto, Sarah. Ne vjeruj mu. Bježi!”, riječi su koje jecajući ponavlja svake večeri otkako je njezina Sarah oteta, silovana i ubijena. Strah koji je Sarah morala doživjeti te noći je nezamisliv.

Sve ovo izuzetno je težak i šokantan podsjetnik na činjenicu da je Sarah mogla biti, i može biti bilo koja od nas. Da stvar bude gora,  Tom Little u dokumentarcu kaže da iskreno vjeruje da je nasilje nad ženama i djevojčicama u porastu. “Mislim da se slučajevi nasilja nad ženama i djevojčicama ni na koji način ne smanjuju. Zapravo, čini mi se da je sve gore”, priznaje.

Možda vas zanima Novi Netflixov dokumentarac donosi jezive ispovijesti žrtava najgoreg britanskog cyberstalkera u povijesti! Rubrika Life&style Life&style

Brojke, nažalost, govore same za sebe. Kasnije te iste godine, sestre Nicole Smallman i Bibaa Henry ubijene su u londonskom parku. Šokantno, par policajaca uhićeni su nakon što su slikali njihova tijela i podijelili ih na WhatsAppu, a nakon što su poslani da čuvaju mjesto događaja. Također te godine, 28-godišnja Sabina Nessa ubijena je u jugoistočnom Londonu dok je išla naći se s prijateljem. Tijekom 2022. muškarci su u Ujedinjenom Kraljevstvu ubili 138 žena ili je muškarac bio glavni osumnjičenik, a iste je godine u Engleskoj i Walesu, procjenjuje se, 798.000 žena doživjelo neku vrstu seksualnog napada, dok ih je više od 100.000 silovano ili su bile žrtve pokušaja silovanja.

 | Autor: BBC BBC

Novi dokumentarac baca svjetlo i na val šokantnih optužbi o policijskom zlostavljanju koje je ovaj tragični slučaj pokrenuo. Policajac  David Carrick priznao je desetke silovanja i seksualnih prijestupa protiv 12 žena, 800 policijskih službenika našlo se pod istragom i  suočeno s optužbama za seksualno i obiteljsko zlostavljanje, ali i brojnim drugim optužbama za potencijalno nedolično ponašanje pa ne iznenađuje istraživanje YouGov-a iz 2023. koje je pokazalo da 44% žena ne vjeruje pojedinim policajcima, dok 51% žena uopće ne vjeruje londonskoj policiji.

Kako bi se ovo promijenilo, radi se na zakonu kojim bi se ovakva kaznena djela po težini izjednačilo s terorizmom i teškim organiziranim kriminalom te se istovremeno ističe kako su potrebne i jednake razine financijskih sredstava kao za rad policije protiv terorizma ili organiziranog kriminala. No, dok to ne postane stvarnost, žene će se još dugo vremena osvrtati preko ramena, a onu 'pošalji mi poruku da si sigurno stigla doma' nipošto nećemo uzimati zdravo za gotovo. Jer je svaka od nas mogla ući u taj auto.

Photo: BBC

Komentari 0