Life&style 15. siječnja 2015.

Iza paravana dobrog dizajna

Žarko Bašić/Pixsell.
1/8

Dizajner Vanja Rakočević u svom zagrebačkom showroomu Paravan okružio se razigranim grafikama, igrom oblika i žarkim bojama koji ljudima mame osmijeh na lice.

U današnjem užurbanom tempu života čini se da nam svima ponekad fali malo boje i igre. Znanstveno je dokazano da okolina i prostor u kojem boravimo utječu na svjesno ili podsvjesno na naše misli, raspoloženje i postupke. Iz tih, ali i mnogih drugih razloga, mladi zagrebački dizajner Vanja Rakočević u prosincu 2012. otvorio je vrata showrooma Paravan u Preradovićevoj ulici.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

"Paravan je nastao kao rezultat razmišljanja i osmišljavanja kako bi naš stan i naša kuća postao dom ili kako bi prostor gdje radimo dobio notu kućne atmosfere i topline. Osvijestio sam kako neka razigrana grafika, igra oblika i žarka boja lako izmami osmijeh kod ljudi, u što uključujem i sebe, i poželio više takvih stvari oko sebe", objašnjava Vanja koji je nakon studija dizajna na arhitekturi u Zagrebu otišao na poslijediplomski studij u Barcelonu.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

Po povratku u Zagreb radio je kao asistent na projektima na visokoj školi tržišnih komunikacija Agora. Stečeno obrazovanje i iskustvo, ohrabrilo ga je u pokretanju vlastitog posla, u kojem neopisivo uživa.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

"Konkretizirajući potrebu, shvatio sam da želim raditi na proizvodima koje koristimo svakodnevno, koji moraju biti jednostavni i praktični. Njihova estetska vrijednost nerazdvojan je dio njihove funkcije te je dopunjuje i time nudimo nešto drukčije prezentirano na nov način. Prvi proizvod su bila ogledala, zatim kutije za kišobrane, a dalje su ideje samo dolazile, pa smo počeli izrađivati stalke za novine, stalke za salvete, stoliće, stolne svjetiljke, držače za knjige i ostale predmete koje povezuje inovativan i prepoznatljiv dizajn koncipiran na sinergiji grafičkog i produkt dizajna", govori Vanja i dodaje kako se svi proizvodi najprije ručno izrađuju do najsitnijih detalja, koristeći ekološke materijale, što rezultira visokom kvalitetom.

 | Autor: Žarko Bašić/Pixsell Žarko Bašić/Pixsell

S obzirom da je Vanja gotovo čitav život okružen umjetnošću, inspiraciju najčešće pronalazi u kubizmu i artdecou, zatim u prirodnim oblicima, stilizaciji životinja i dječjim igračkama.

"Pri osmišljavanju proizvoda ostao sam svjestan tradicije i koristio klasične forme stavljajući ih u moderan kontekst i tvoreći prepoznatljiv vizualni jezik. Također mi je bilo bitno da cijena bude povoljna i dostupna svima jer smatram da je cijena itekako bitan faktor – ovo su komercijalni proizvodi, ali s dodatnom vrijednošću i mogu biti dostupni svima", govori Vanja, kojemu je u poslu obitelj od velike pomoći – otac je tehnička podrška, a stric prema Vanjinu nacrtu izrađuje predmete od drva.

Više slika pogledaj u galeriji...

Komentari 0