Life&style

Istraživanje: Žene su povisile standarde i od veze žele više, što brojne muškarce ostavlja samima

  • Psychology Today kaže kako je sve više muškaraca koji ne mogu naći partnericu te kako se osjećaju usamljenije nego ikad
  • Odgovor na to zašto je tako nije jednostavan, no krije se u kulturalnoj promjeni i sve većem osamostaljivanju žena koje si same mogu priuštiti financijsku stabilnost 
  • Što moderna žena očekuje od muškarca, što bi muškarac trebao očekivati od žene i kako izgleda zdrava veza u 21. stoljeću?

Neka psihološka istraživanja o spojevima i vezama u posljednje su vrijeme dominirala objavama korisnika društvenih mreža - osobito samaca. Prema Psychology Today, sve više muškaraca su samci i osjećaju se usamljenije nego ikad. Budući da istraživanja također kažu kako muškarci obično imaju bolju kvalitetu života kada su u partnerstvu te da su veće šanse da će počiniti samoubojstvo kada su samci - to je priličan razlog za zabrinutost. Dugotrajan osjećaj usamljenosti ozbiljan je problem i treba ga adresirati i riješiti, ali prvo moramo razjasniti zašto se to događa.

Na aplikacijama za upoznavanje puno je veći broj muškaraca

Čini se kako su slobodni muškarci u startu u nepovoljnijem položaju od žena budući da statistike kažu kako je na aplikacijama za upoznavanje 63% muškaraca i 37% žena radi čega muškarci imaju manje šanse za pronalaženja bolje polovice. No, čini se kako je razlog za usamljenost ipak dublje prirode od čiste statistike na aplikacijama za upoznavanje. Zaključak istraživanja kaže kako se muškarci osjećaju usamljeno jer su njihova očekivanja od njih samih postavljena vrlo nisko radi čega imaju tendenciju zanemarivati i vezu i vlastiti osobni razvoj, a žene podižu svoje standarde za vezu i, jednostavno rečeno, odustaju od loših veza.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Puno je više muškaraca na aplikacijama za upoznavanje

Psychology Today to kaže ovako: “Žene preferiraju muškarce koji su emocionalno dostupni, dobri komunikatori i dijele slične vrijednosti.” A budući da muškarci... nisu uvijek najbolji u svim tim stvarima, žene shvaćaju da im je bolje samima. Studija ne okrivljuje žene – čak kaže, “s toliko mnogo mogućnosti, zašto ne povisiti svoje standarde?”. 

Možda vas zanima Romantične online prevare: Kako je ovaj tip 'uprihodio' 10 milijuna dolara od žena s Tindera Rubrika Life&style Life&style

No, jesu li uistinu dobra komunikacija, emocionalna inteligencija i dostupnost tako visoki kriteriji? To su prije osnovni preduvjeti koje bi trebala posjedovati svaka odrasla osoba koja ulazi u odnos s drugom osobom. Ukoliko to nije slučaj, nešto je gadno pošlo po krivu.  Ista studija kaže da se muškarci "trebaju pozabaviti nedostatkom vještina kako bi ispunili očekivanja zdravije veze". Osvježavajuće je da nakon toliko godina provedenih u normalizaciji veza s muškarcima koji se više doimaju kao nedovršeni prototip nego kao potpuno ostvarena osoba, njihov nedostatak osobnih vještina se počeo i službeno tretirati kao deficit.

Žene od veza žele sve više (iliti minimum)

“Problem za muškarce je u tome što je emocionalna povezanost esencija zdrave, dugoročne ljubavi”, ali društvo ne uči dečkiće emocionalnim vještinama. Dok su djevojčice odgajane da se prilagode heteroseksualnim muškim standardima od malih nogu, dječacima se rijetko govori da poštuju žene. No, kako kriviti nekoga tko je stoljećima dobivao pogrešne upute? Dugo vremena učilo se muškarce da sve što trebaju je financijski zbrinuti obitelj i njihova zadaća tu završava.

42% ljudi na Tinderu je u vezi ili braku - aplikacije za upoznavanje olakšavaju varanje

No, kulturni pomak učinio je da žene žele više od svojih veza i, zauzvrat, shvaćaju da im muškarci ne mogu uvijek pružiti ono što one trebaju. Sad kad ne trebamo muškarce za lov i sakupljanje, a više ih trebamo da emocionalno pridonose vezama, mnogi se ne snalaze na 'novom teritoriju'. Žene već duže vrijeme mijenjaju kriterije i više ne žele nužno muža, već nekoga s kime će se družiti, a da nije seronja.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

U konačnici, muškarci bi ovo trebali shvatiti kao besplatan savjet i otvorenu priliku za poboljšanje sebe i svojih odnosa. Kao što su žene (uglavnom) prestale tražiti muškarca koji će financijski skbiti o njima, vrijeme je i za muškarce da prestanu tražiti ženu po kriterijama dobre domaćice ili kako se kod nas voli reći 'žene za ženit'. Jedina žena koju trebate ženiti (ako to uopće želite) je ona s kojom ostvarite emocionalnu bliskost koja se temelji na poštovanju, jednakosti i uzajamnosti. Isto, naravno, vrijedi i za žene. 

Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Tko bi im ugodio