Life&style

Istraživanje: Evo zašto je važno imati najbolju frendicu!

Život je jednostavno puno zabavniji s najboljom prijateljicom – ali, to nije sve – može nam biti korisna i za zdravlje!

Prijatelji su važni za dugačak i zdrav život – prije svega za sretan život, a to znamo iz vlastita iskustva. Međutim, to je i više puta znanstveno dokazano. Čak i kad riječ „prijatelj“ ima za svakog drugačije značenje (nekome su prijatelji kolege i kolegice s posla, a nekome tek par biranih ljudi), broji se duboka povezanost puna povjerenja

Najnovija istraživanja proučavala su prvenstveno prijatelje koji su dulje vrijeme uz određenu osobu te pridonose dobrom raspoloženju i osjećaju: u časopisu „Child Development“ objavljen je članak u kojem znanstvenici tvrde kako najbolji prijatelji iz djetinjstva igraju važnu ulogu u životu odraslih: čak znatno pridonose mentalnom zdravlju određene osobe. 

Istraživanje se baziralo na podacima o psihičkom zdravlju 169 različitih sudionika različite dobi. Ispitanici su trebali opisati svojeg najboljeg prijatelja ili prijateljicu. Znanstvenici su otkrili da se kod onih 25-godišnjih ispitanika - koji su kao tinejdžeri imali bliska prijateljstva – pojavljuje manji „društveni strah“ te je povećan osjećaj samovrijednosti. Također su pokazivali manje simptoma depresije. 

Kod toga je bila važna kvaliteta, a ne kvantiteta prijateljstava. Mladi koji su svoja prijateljstva definirali preko društvenih mreža te ih smatrali važnijima od „pravih“ prijatelja, pokazali su više „društvenih strahova“ u kasnijoj adolescentskoj dobi. 

Photo: Getty/Guliver

Komentari 0