Life&style

Istražili smo! U ovim restoranima u centru Zagreba možeš dobro jesti za 50 kuna

Novinarka miss7 istražila je gastro ponudu u centru Zagreba i pronašla tri vrlo pristupačna restorana. Provjeri o kojim je mjestima riječ, a ako ti znaš za neki super restoran u svom mjestu u kojem možeš pristojno jesti za mali novac, javi!

Grad Zagreb se iz godine u godinu sve više ističe na gastronomskoj karti Europe, a tome u prilog svakako idu brojni renomirani restorani koji nude vrhunske gastro delicije poznatih hrvatskih i inozemnih chefova. Svima nam je dobro poznata činjenica da obroci u takvim restoranima pružaju užitak za nepce, ali i ona da terete naš novčanik i olakšavaju ga za više od stotinu kuna. To se posebno odnosi na restorane smještene u užem centru Zagreba koji se, osim bogate gastro ponude, mogu pohvaliti izvrsnom lokacijom. Međutim, to ne znači da ondje ne postoje i mjesta na kojima možeš pojesti odličan obrok po pristupačnijim cijenama. Pronašla sam i posjetila tri takva restorana, a u nastavku ti otkrivam što nude na svom meniju, kolike su porcije, okus hrane i, u konačnici, kakve su im cijene.

Možda vas zanima Poznati chefovi otkrili su nam što nikada ne bi naručili u restoranu Rubrika Life&style Life&style

Za početak, moram priznati da nisam imala ni malo lak zadatak. Naime, svoj budžet ograničila sam na 50 kuna, a u obzir sam uzimala isključivo 'klasične' restorane. Dakle, na mojoj listi ne nalaze se street food restorani, pečenjarnice, kao ni popularni burger barovi. Takva mjesta uglavnom nude odlične obroke po pristupačnijim cijenama pa ih svakako preporučujem, ali ako želiš uživati na ručku ili večeri uz čašu vina (u samom centru grada) i za to ne potrošiti hrpu novca, ovo su mjesta koja bi trebala posjetiti.

Bitno je naglasiti da ova mjesta nisu ni fancy ni luksuzna i da nude prilično jednostavnu hranu (kakvu često pripremamo doma) pa sam to svakako uzela u obzir prilikom obilaska. 

1. Pizzeria & Spaghetteria Capuciner

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Pizzeria & Spaghetteria Capuciner smjestila se u samom centru grada, u neposrednoj blizini Zagrebačke katedrale i na prvu me osvojila svojom lokacijom i ugodnim ambijentom. Ovo mjesto u svojoj ponudi nudi specijalitete talijanske kuhinje poput različitih vrsta pizza, tjestenina, lazanja, rižota, ali i mesnih jela, salata i wokova. Osim toga, ondje ćeš pronaći i nekoliko vrsta hladnih predjela (poput sireva i pršuta), kao i tri vrste juhe (dnevne, bistre i krem). Kad je riječ o ponudi glavnih jela, mogućnosti su zaista brojne, a cijene vrlo pristupačne. Tako ćeš najjeftinije glavno jelo platiti 35 kuna, a riječ je o štruklima sa sirom, dok je najskuplje jelo na meniju 68 kuna (punjeni pureći file s prilogom). Moj odabir glavnog jela bio je rižoto s plodovima mora, a platila sam ga 50 kuna. 

Dojmovi: Velika porcija i vrlo ukusan obrok s pravilno kuhanom rižom bogatom morskim plodovima. Ono što me posebno oduševilo je ljubaznost i profesionalnost konobara koji je boravak ondje učinio još ugodnijim.

2. Trattoria Leonardo

 | Autor: privatna arhiva Kristijana Musića privatna arhiva Kristijana Musića

Trattoria Leonardo smještena je u Skalinskoj ulici, koja povezuje Tkalčićevu s Dolcem pa je zbog svojeg položaja česta meta brojnim turistima. Riječ je o vrlo 'živom' mjestu s gotovo stotinjak jela na meniju koja su dostupna po pristupačnim cijenama. Ondje ćeš pronaći različite tjestenine, rižota, domaće njoke, razne salate, nekoliko vrsta lazanja te jela od ribe i mesa. Osim toga, dostupna su hladna predjela i juhe, kao i omleti. U Leonardu ćeš najjeftinije jelo platiti 28 kuna, a riječ je o špagetima s rajčicom i bosiljkom, dok ćeš za beefsteak u zelenom papru trebati izdvojiti 154 kune. To je ujedno i najskuplje jelo na meniju. U mojem budžetu bila mi je dostupna većina jela, a ja sam se odlučila za zelene rezance s piletinom u umaku od gorgonzole. To me koštalo 45 kuna.

Dojmovi: Ovo je bilo jedno od rijetkih jela u kojemu se gorgonzola zaista osjetila pa sam pomalo zanemarila činjenicu da je tjestenina bila mrvicu prekuhana. A porcija? Dovoljna da se najedu dvije ženske osobe - doslovno najedu!

3. Restoran Nokturno 

 | Autor: miss7 / Facebook / privatna arhiva miss7 / Facebook / privatna arhiva

Smješten nasuprot Leonarda, restoran Nokturno možda je najpoznatiji (i najposjećeniji) restoran brojnih lokalaca i turista. Tome u prilog ide činjenica da se ondje nerijetko stvaraju kolone ljudi koji čekaju u redu za slobodan stol. Unatoč tome što se ne može pohvaliti vrhunskim interijerom, svojim šarolikim izborom jela doista može. Osim toga, cijene jela su vrlo pristupačne, a porcije prilično pozamašne. Uz 27 različitih vrsta pizza, u Nokturnu možeš birati između šest vrsta lazanja, brojnih salata, štrukli, jela od ribe i mesa, jela pivničke kuhinje, hamburgera, rižota i tjestenina i azijskih jela. Osim glavnih jela dostupno je i nekoliko vrsta toplih i hladnih predjela i juha, a ondje možeš pojesti i doručak do 12 sati. U ponudi su sendviči, omlet i kroasani. Od glavnih jela, najpovoljniji su hamburger i cheeseburger po cijeni do 26 kuna, a za samo kunu više možeš birati između margarite, funghi, capulo i vesuvio pizze te grčke salate. Najskuplje jelo platit ćeš 135 kuna, a riječ je o maturo ramsteku s prilogom. Ja sam iz ponude odabrala tortelline s piletinom u umaku od tartufa koji koštaju 45 kuna. 

Dojmovi: Ukusan obrok s dobro kuhanom tjesteninom, dovoljnom količinom piletine, kao i umaka. I u Nokturnu sam dobila veliku porciju s kojom bi i muški posjetitelji bili jako zadovoljni. 

Možda vas zanima Split ili Zagreb: čiji su restorani bolje prošli na Tripadvisoru? Rubrika Life&style Life&style

Zaključak:

Kao što sam naglasila na početku teksta, ovi restorani nisu mjesta na kojima ćeš pojesti vrhunske specijalitete, ali ćeš se najesti. Ono što ih posebno ističe svakako je odlična pozicija na zagrebačkoj mapi, kao i vrlo pristupačne cijene. Međutim, po vrlo sličnim cijenama možeš pronaći puno različitih restorana ako se samo malo odmakneš od centra i zađeš u neki od brojnih kvartova. Što se tiče samog centra, ondje sam u Ilici otkrila restorane Njummy i Wok by Matija te pizzeriu Lira u Teslinoj ulici u kojima nisam kušala hranu, ali sam provjerila cijene i ulazile su u moj budžet. 

Photo: privatna arhiva Kristijana Musića

Komentari 0