Life&style
1/28

Istanbul - magija najvećeg turskog grada

Godinama čitajući knjige u kojima se spominje velebni Istanbul, tajni prolazi, palače... Nevena Milovanović samo je čekala pravi trenutak kada će se zaputiti u tursku pustolovinu. Kada joj se prijateljica preselila u njega i neprestano o njemu pričala, morala se i sama uvjeriti je li to što govori istina. Budući da zbog fakultetskih obveza na studiju prava u Beogradu nije imala previše vremena, tek pet dana, detaljno je isplanirala cijeli put kako ne bi propustila najljepše i najzanimljivije što ovaj grad nudi. Sreća njezina pa je prijateljica tad živjela na azijskoj strani, gotovo u samom centru, što je olakšavalo puno toga. Nekoliko minuta udaljenosti od najpoznatijeg bazara i isto toliko od luke koja omogućava brz transfer do europskog dijela.

"Grad, koji se prostire na dva kontinenta, spoj je Istoka i Zapada s raskošnom kulturnom ostavštinom. Upravo je u azijskom dijelu srce Istanbula. Kadiköy je centar, u njemu se odvija život, miješaju se mirisi, domaća hrana na svakom je koraku.

 | Autor: Privatno Privatno

Prepun strmih isprepletenih uličica, sačuvao je kuće i zgrade iz Osmanskog i Rimskog Carstva od kojih su neke pretvorene u restorane i kafiće. Bezbroj trgovina, barova, klubova daje ovom dijelu nevjerojatnu energiju", ističe Nevena, koju je najviše oduševila tracidionalna tržnica, bazar.

 | Autor: Privatno Privatno

Najbolje ga je, dodaje, posjetiti utorkom i petkom te se samo prepustiti mirisima i okusima. 

"Kada prolazite njime, čulo mirisa postaje izoštreno, s lijeve strane osjećate kavu, s desne halvu, ma potpuno izgubite kompas, pa čak i zaboravite zbog čega ste došli ili kupite nešto po što niste niti došli (smijeh). U tradicionalnim kafićima i restoranima okolo bazara možete probati razna turska jela poput lahmacuna, takozvane turske pizze, simit peciva, a kavu i čaj da ne spominjem. Za klasičnu tursku večeru moja preporuka je restoran Çiya Sofrası jer pruža potpun doživljaj Turske, s tradicionalnim priborom za jelom, interijerom, hranom...", priča Nevena.

 | Autor: Privatno Privatno

Potpuna suprotnost ovom užurbanom dijelu je četvrt Moda, nastavlja Nevena. Miran kraj s kojeg se pruža prelijep pogled na Sultanahmet pruža stanovnicima antistresnu terapiju drijemanjem na travi, sunčanjem...

"Najpoznatija kuća u ovom dijelu je ona u kojoj je poznati rock pjevač Barış Manço živio prije smrti, a koju je njegova žena pretvorila u muzej. Osjećaj ispijanja čaja s pogledom na Bospor onaj je koji prizivate u stresnim situacijama, kad želite pobjeći daleko od stvarnog svijeta. A jedno od najboljih mjesta za uživanje u pogledu je Kemal’in Yeri", govori.

 | Autor: Privatno Privatno

Nakon punjenja baterija, još dok se zadržala na azijskoj strani, Nevenu je privukla Kiz Kulesi ili Djevojčina kula koja se nalazi na malenom otoku. Nekad svjetionik, promatračnica, pa i zatvor, nakon restauracije sad je turistička atrakcija. Toranj se čak našao i u filmu o Jamesu Bondu iz 1999. “The World Is Not Enough”, nastavlja. Rezervacije za ručak ili večeru u tornju su obvezne, a cijene jako visoke. No druga opcija, mnogo povoljnija, dodaje je otići na vidikovac s kojeg se vidi kula i koji je poznat i po prelijepom zalasku sunca.

 | Autor: Privatno Privatno

"Istanbul ima dobro organizirani gradski prijevoz pa do druge strane možete doći autobusom, brodićem ili taksijem. U europskom dijelu vidi se zašto je ovaj grad nekad bio prijestolnica triju carstava, a velebne džamije i palače to najbolje pokazuju. Na trgu Sultanahmet izdižu se dvije masivne građevine, Aja Sofija i Plava džamija. Ulaz u Plavu džamiju je besplatan, pa je red dug. Naziv se uobičajio zbog 20.000 prekrasnih plavih, zelenkastih i bijelih pločica na njezinim zidovima. Za razliku od nje, u kojoj se i danas mole vjernici, nekoliko stotina metara udaljena Aja Sofija pretvorena je u muzej. Nekadašnja crkva Svete mudrosti, koju je podignuo car Justinijan, oličenje je bizantske arhitekture. Car je u ovu impresivnu crkvu ugradio 150 tona zlata. Ulaz se plaća, ali usprkos tomu redovi su jako dugi", govori.

 | Autor: Privatno Privatno

Nemojte propustiti ni palaču Dolmabahçe, savjetuje. Stotinama godina bila je rezidencija osmanskih sultana, a vjerojatni uzrok njezina građenja, objašnjava Nevena, bilo je nezadovoljstvo tadašnjeg sultana raskoši palače Topkapi, pa je tako ona i dan-danas najveća palača u Turskoj.

"U unutrašnjosti prevladavaju zlato i kristal. Oko 14 tona zlata iskorišteno je za izradu zlatnih listića koji prekrivaju plafone, a kristalni luster u ceremonijalnom holu najveći je kristalni luster na svijetu. I zaboravite na pokazivanje fotki kao dokaz da ste bili unutra jer je fotografiranje zabranjeno", priča i dodaje kako se obvezno morate barem probati cjenkati. A gdje drugdje nego na Grand Bazaaru, jednom od najstarijih na svijetu. Odjeća, keramika, zlato, tepisi, lampe, koža... nema čega nema. 

 | Autor: Privatno Privatno

"Kao da ste ušli u vremeplov. Isprepletene ulice, nanizane trgovine, gužva, sve vas to ponese pa se novac brzo istopi. Kako dan odmiče, zalazak sunca je najljepši gledate li ga s mosta Galata. A ispod njega u ribljim restoranima, uz malo cjenkanja, možete pojesti ručak ili večer za dvije osobe za 50 eura, uz predjelo, čaj i voće za kraj. Pet dana definitivno je premalo da obiđete 15-milijunski grad, ali dovoljno da padnete na njega i da znate da ćete mu se opet vratiti", kaže.

Za savršenu kosu na putovanju kliknite ovdje

Više slika pogledaj u galeriji..

Photo: Privatno

Komentari 0