Life&style

Može li se sarma u restoranu mjeriti s domaćom? Provjerile smo!

  • Razdoblje pred nama rezervirano je za obitelj i uživanje u bogatoj trpezi, a pojedina jela sklone smo vezati za nadolazeće blagdane
  • Odlučile smo posjetiti tri tradicionalna restorana - Baltazar, Stari Fijaker i Okrugljak te provjeriti kako se domaća hrana sprema u vrhunskim kuhinjama
  • No, ovoga puta izostavile smo puricu s mlincima i bakalar te isprobale naredna tri klasika s uobičajenog blagdanskog menija

Kraj prosinca ujedno označava i dolazak najsvečanijeg dijela godina ispunjenog brojnim proslavama. Vjerujemo i kako mnoge među vama, baš kao i mi, s nestrpljenjem iščekuju dolazak Božića! Advent je već u punom jeku, gradovi su okićeni, a oni ažurni već su pripremili i poklone. Polako krećemo s pripremama oko uređenja doma, ali i pripreme hrane. Upravo nas je božićna prehrana inspirirala da zavirimo u ponudu restorana koji svojim posjetiteljima nude vrsne primjerke autohtone i lokalne kuhinje. Odlučile smo posjetiti tri zagrebačka restorana - Baltazar, Stari Fijaker i Okrugljak te isprobati tri jela koja vezujemo uz ovo razdoblje. Iz degustacije smo ovoga puta izostavile klasike poput bakalara, purice s mlincima i odojka, a na što smo se to odlučile možeš provjeriti u nastavku.

 

1. Restoran Baltazar

Za Badnjak je u velikom dijelu Hrvatske uvriježena konzumacije ribe, posebice bakalara. Mi smo ovoga puta odlučile isprobati bijelu ribu, a u potrazi za istim zaputile smo se u restoran Baltazar smješten na zagrebačkom Kaptolu. U prostoru nekadašnje kurije smjestio se restoran nazvan prema omiljenom liku iz crtića - profesoru Baltazaru. Dok neobičan profesor svojim neobičnim rješenjima kreira izlaz iz svake situacije, ovaj kulinarski Baltazar ne donosi neobična kulinarska rješenja već provjerene tradicionalne recepte. Rustikalno uređenje ispunjeno je narodnim motivima i etnografskim predmetima, a upaljeni otvoreni kamin pridonosi toploj atmosferi.

 | Autor: miss7 miss7

Odlučile smo isprobati file brancina koji je stigao u pratnji vjernog priloga - blitve s krumpirom. Ukusno pripremljena riba bila je toliko meka da je nije bilo potrebno rezati nožem i topila se u ustima, a posebnu draž dala joj je hrskava korica. Ako se na ovo jelo odlučiš izvan blagdanske sezone obavezno ga upotpuni čašom aromatičnog bijelog vina za potpuni doživljaj.

 | Autor: miss7 miss7

2. Restoran Stari Fijaker

Sarma, smotuljci kiselog kupusa punjenog mješavinom mljevenog mesa i riže, opravdano se smatra "kraljicom zime" budući da nas uspijeva zagrijati na najslasniji mogući način. Premda joj korijeni vuku s Istoka, u toliko smo je mjeri prisvojili, transformirali i pripisali u dio nepisane tradicije preuzete od Turaka. Dok je u sjevernim krajevima Hrvatske sarma jelo koje povezujemo uz Novu godinu, u dijelovima Dalmatinske Zagore ona je i prava božićna poslastica. Za degustaciju sarme odabrale smo restoran Stari Fijaker, smješten u Mesničkoj ulici koja povezuje Gornji i Donji grad te u kojoj je živio i radio August Šenoa, jedan od najutjecajnijih hrvatskih književnika.

 | Autor: miss7 miss7

Ovaj tradicionalni restoran krasi jednostavan i pročišćen interijer u kojem su osnovni dekorativni elementi različiti modeli kočija. Naime, naziv restorana upućuje nas na stari zagrebački izraz za kočije pa ne ćudi stoga što su one odabrane kao glavni motiv uređenja. No, vratimo se jelu! Jedna porcija uključuje dvije sarmice uz pire krumpir i sočan saft. Magdalenu su one posebno oduševile budući da nisu bile prezačinjene te su svi okusi bili sjajno sljubljeni. Vjeruj nam, nakon razgledavanja blještavo okićenog grada, sarma iz "Fijakera" bila je prava okrjepa za tijelo i dušu!

 | Autor: miss7 miss7

3. Restoran Okrugljak

U sjevernim krajevima Hrvatske se za Božić priprema perad uz mlince, a premda je purica češći odabir, mi smo se ovoga puta odlučile za patku. Zaputile smo se u restoran Okrugljak koji se nalazi podno Medvednice, a može se pohvaliti stogodišnjom tradicijom pripreme autohtonih jela. Već po dolasku oduševit će te eksterijer imanja s kojeg se proteže prekrasan pogled na bajkovit šumski krajolik, a posebnu draž daje mu i maleni potok koji protječe njime. Ugođaj "urbanog sela" uspješno je postignut i u postranom interijeru budući da je unutrašnji prostor ukrašen rustikalnim detaljima kao i predmetima koji svjedoče o zagrebačkoj prošlosti.

 | Autor: miss7 miss7

Restoran krase ugodna atmosfera i ljubazno osoblje te bogat meni prepun specijaliteta autohtone kuhinje. Odabrana pečena purica bila je servirana uz mlince, prilog sastavljen od pšeničnog brašna, soli i vode koji se nakon pripreme prelijeva umakom od pečenja. Ovaj postupak pridonosi povezivanju mesa i priloga te pogoduje kreiranju punine okusa. Kako to i doliči tradicionalnoj kuhinji porcije su bile uistinu obilne te za prste polizati. Mlinci, su uz štrukle i štrudle, perjanice zagrebačke gastronomske ponude te ih obavezno trebaš isprobati ako već do sada nisi imala priliku.

 | Autor: miss7 miss7

 

Sponzorirani sadržaj: miss MIND za miss7

Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • fundaća

    Sarma se tradicionalno puni mješanim faširanim mesom i ječmom!Riža je na naše stolove došla dosta kasno pošto je bila skupa !Oljuštenj ječam se namoči dan prije i umjesi u smjesu mesa i začina ,riža se često prekuha i postane mljacava ... prikaži još!