Life&style

Ispijanje kave ipak ne pomaže pri triježnjenju

U slučaju da ti sutra zatreba - izgleda da ipak kofein ne uklanja tragove pretjeranog alkohola od večeri prije

Bilo da se radi o teškoj noći što se alkohola tiče ili nekoliko čaša za večerom mnogi od nas će  posegnuti za šalicom kave kako bi nam pomogla s posljedicama sinoćnjeg izlaska. No, dok se mi nadamo kako će nam kofein pomoći da se otrijeznimo, znanstvenici kažu kako ipak neće biti neke prevelike razlike. Profesor Tony Moss s londonskog sveučilišta South Bank rekao je kako kava ne pomaže u smanjivanju alkohola u krvi. 

Umjesto toga, profesor sugerira da iako se osjećate više oprezno od kofeina, vaša koordinacija ruku i očiju te druge motoričke sposobnosti ostat će pod utjecajem alkohola u vašem sustavu. 
Da bi tu svoju teoriju potvrdio, profesor Moss je pozvao petero učenika u kontrolirane uvjete u pubu gdje je svaki od njih naručio votku i tonik koji sadržavaju dovoljno alkohola na temelju individualne visine i težine ispitanika kako bi se osjećali pripito. Tada je svaki od ispitanika dobio jednostavan test koordinacije očiju i ruku u kojem su morali voditi metalnu žicu oko metalnog obruča bez dodirivanja. I svi su pali na tom zadatku. 

 | Autor: Instagram @haileybieber Instagram @haileybieber Nakon što su popili šalicu jake kave, sudionici su se osjećali opreznije i željeli su ponovo probati test, ali su kao i prvog puta- pali. Testirajući količinu alkohola u njihovoj krvi, Moss je otkrio da se nije promijenila razina alkohola nakon ispijanja kave i da je najbolji način triježnjenja - čekanje.

''Znamo iz šireg istraživanja da kava nije protuotrov alkoholu'', kaže Tony Moss i dodaje ''Kava je stimulans koji će preokrenuti osjećaj laganog umora kako će se alkoholna krv smanjivati. A jedino što će pomoći u pogledu triježnjenja je vrijeme''.

Možda vas zanima Nova generacija zdravih kava: kava od brokule Rubrika Life&style Life&style

Na primjer, tijelu osobe koja je popila veliku čašu vina, onu od 250 ml, trebalo bi otprilike tri sata kako bi alkohol izašao iz organizma, dok tijelu treba dva sata kako bi se riješilo jednog piva. 

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0