Life&style

Imaš prištiće na nadlakticama? Možda je za to kriva prehrana!

Prištići na nadlaktici nisu bolni, ali nas jako živciraju. Kozmetički proizvodi ne pomažu ali možda bi ti promjena prehrane pomogla…

Da razjasnimo za početak: postoje dvije vrste prištića na nadlaktici. U većini slučajeva radi se o keratosis pilaris (takozvana „pureća koža“). To je urođeni poremećaj folikula te se može ublažiti redovitim pilinzima. 

Intolerancija na gluten 

Ako je koža nadlaktice često crvenkasta te se prištići upale, moguće je  da je riječ o intoleranciji na gluten: kad tijelo ima problema razgraditi gluten, onda je crijevo lako „upaljivo“ – a to se često pokazuje prištićima na nadlaktici. 

Drugi simptomi intolerancije na gluten su bolovi u trbuhu, vrtoglavica, mučnina i grčevi u želucu – ali i česte promjene raspoloženja i glavobolje. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Mjesec dana apstinencije 

Ako imaš takve prištiće na nadlaktici, možeš pokušati na mjesec dana iz prehrane potpuno izbaciti namirnice koje sadrže gluten: pšenicu, raž, ječam, pir, te zob koja je često kontaminirana zbog toga što se najčešće uzgaja uz pšenicu. Osim u spomenutim žitaricama, gluten se nalazi svuda oko nas, sadrži ga industrijska hrana, pa čak i ruževi za usne te treba pažljivo čitati etikete na kojima su navedeni sastojci.

Možda vas zanima Imaš li mliječno, glutensko, vinsko ili šećerno lice? Rubrika Life&style Life&style

Kod blažeg oblika intolerancije može pomoći „mjesec apstinencije“ – potom tijelo opet može podnositi neke namirnice. Kod težeg oblika intolerancije trebaš izbjegavati te proizvode možda i zauvijek, no, za utjehu postoje i žitarice bez glutena - kukuruz, haljda, proso, smeđa riža i dr. 

 | Autor: Getty Images Getty Images

Photo: Pinterest/AlbionFit

Komentari 0