Life&style

Imaš nešto novca, a htjela bi više? Evo kako ćeš to postići (bez honorarnog posla)

  • Držati novac pod madracem nije baš praktično, a ni mudro, a za nekoliko godina imat ćeš isti iznos
  • Ako želiš umnožiti svoj novac, postoji pregršt načina da to učiniš
  • Mi ti nudimo nekoliko odličnih rješenja. Zahvali nam kasnije!

Prošla su vremena kad se novac oročavao u bankama i kad se živjelo od kamata na pohranjene iznose. Kamate na oročena sredstva danas su povijesno niske pa ulagači svoj novac raspoređuju na drugačije načine. Gdje će tko staviti svoje milijune, ili poneku novčanicu viška, ovisi o tome što se želi u životu i koliko je tko spreman riskirati. One koji žele i imaju što uložiti čekaju brojne mogućnosti koje im se nude: od klasične štednje, do ulaganja u kriptovalute, dionice ili poslovne poduhvate.

U tom međuprostoru nalazi se niz mogućnosti - dobrovoljni mirovinski fondovi, investicijski fondovi, životna osiguranja, nekretnine... mogućnosti je mnogo, a izbor je samo tvoj.  

Imovina

Imovina je zbirni naziv za ukupnu vrijednost svih pokretnih i nepokretnih, materijalnih i nematerijalnih dobara koja posjeduješ. Dakle stanovi, kuće, vikendice, poljoprivredna i građevinska zemljišta, automobili, gliseri, jahte, električni romobili, kolekcije umjetnina, nakit...  sve ono iz čega možeš izvući neku materijalnu korist.
 
 | Autor:

Štednja

"Ušteđeni novac dvaput je zarađen", kaže mudra talijanska izreka. Štednja nije ništa drugo nego čuvanje novca danas da biste ga imali sutra. Štednja zahtijeva zrnce samokontrole i malo više odricanja od trenutačnih zadovoljstava kako bi se jednom uživalo u ispunjenju dugoročnih i kratkoročnih ciljeva. Kod klasične štednje prihodi od kamata su često zanemarivi, ali zato nema nekog rizika pa se takav način čuvanja novca preporučuje onima koji pušu i na hladno i više od svega cijene sigurnost.

Investicijski fondovi

Ne bude li na financijskim tržištima velikih potresa, investicijski fondovi nude ti "win-win" situaciju u kojoj ti ulažeš novac, a on se oplođuje dok ti razmišljaš o drugim stvarima. Specijalizirane institucije kojima si poklonila svoj novac i povjerenje sredstva ulažu na financijskom tržištu kako bi ti ostvarili najveći mogući prinos. Princip po kojem posluju svodi se na četiri osnovna načela: sigurnosti, likvidnosti, profitabilnosti i disperzije rizika. Idealno za one koji žele štedjeti i nešto zaraditi, ali nemaju ni vremena niti znanja donositi investicijske odluke.

U Zagrebačkoj banci možeš birati između fondova s dospijećemSvima je zajedničko to što u početku nastoje povećati vrijednost imovine ulaganjem na dioničkim tržištima, a u zadnjim godinama ulaganja rade na očuvanju vrijednosti tvojih sredstava. Dionički fondovi pak primarno investiraju u dionice. Postoje još i razni obveznički fondovi u kojima se novac ulaže u državne i korporativne obveznice te mješoviti fondovi - fondovi koji kombiniraju najbolje od obvezničkih i dioničkih fondova - više prinose ulaganjima u dionice i stabilnost ulaganja u obveznice. I, ako još ne znaš, trgovanje u fondovima može se raditi putem e- zabe i m-zabe.

 | Autor:

Mirovinski fondovi

Tamo do kraja prošlog tisućljeća sredstva za mirovinu prikupljala su se jedino po načelu generacijske solidarnosti; oni koji su radili iz svojih su plaća odvajali 15% za one koji su već u mirovini. Kad je postalo jasno da je takav sustav neodrživ jer je sve manje zaposlenih, a sve više umirovljenika, uvedeni su drugi i treći stup koji, financijsko-bankarskim rječnikom rečeno, čine osiguranje na temelju individualne kapitalizirane štednje. Pojednostavljeno, to znači da sad za mirovinsko osiguranje izdvajaš 20% plaće: 15% za druge, a pet posto za sebe.

Životna osiguranja 

Životno osiguranje je osiguranje protiv rizika smrti. Riječ je o osiguranju kod kojih se osigurana svota isplaćuje u slučaju smrti osiguranika ili nakon isteka osiguranja. Osiguranje života nudi veliki broj mogućnosti. Neka se vežu uz ulaganje u investicijske fondove - višekratni uz pokriće za slučaj smrti osiguranika. Postoje i osiguranja vezana uz ulaganja u dioničke fondove, - jednokratni kao kombinacija osiguranja i ulaganja, kao i osiguranje za slučaj smrti ili doživljenja - život kod kojih sami birate iznos štednje i iznos koji će biti isplaćen vašim najdražima u slučaju smrti, a tu je i dječje osiguranje koje omogućuje financijsku sigurnost i pomoć u slučaju manjih ili većih nezgoda i bolesti.

Upravljanje novcem ne mora biti komplicirano ako imaš dobro znanje i alate. Zato je tu niz proizvoda Zagrebačke banke: uz pomoć m-zabe možeš jednostavno, sigurno i brzo upravljati svojim novcem, podignuti gotovinski kredit ili ugovoriti štednju. Karticama Zagrebačke banke lako možeš plaćati diljem zemlje i svijeta, dok ti u Hrvatskoj pružaju i mogućnost obročne kupnje, a svoju ušteđevinu pa makar se radilo i o 100 kn, možeš uložiti u neki od fondovaAko nisi sigurna koji je štedno-ulagački proizvod za tebe, Zagrebačka banka će ti dati osobnu preporuku za ulaganje – personalizirani investicijski savjet usklađen s tvojim sklonostima prema riziku ulaganja, ulagačkim horizontom, iznosu kojeg možeš izdvajati ili jednokratno uložiti i usklađen s proizvodima različitih karakteristika. Investicijski savjet je besplatan i dostupan u svim poslovnicama Banke kroz uslugu ZABA Smart Invest.

Photo: None

Komentari 0