Life&style

Kako je moja prijateljica izlječila gljivice - hranom!

Infekciju uzrokovanu gljivicama candida barem jednom u životu imala se većina žena. Imala ih je i moja najbolja prijateljica, a nama je povjerila kako se dosadne upale riješila isključivo prehranom!

Sve smo ih imale barem jednom u životu, htjele priznati ili ne. Vaginalna gljivična infekcija je problem koji danas zahvaća velik broj žena. Tako sam i ja nedavno imala živi primjer, jednu od najboljih prijatljica, koja je imala isti proble. Doslovno je uletjela na kavu sa mnom, gotovo plačući jer su "te proklete gljive dolje" opet došle. Sa sobom je donijela i cijelu vrećicu hrane: cimet, pa limeta, zatim i avokado, i malo maslinovog ulja. Sad će složiti doručak umjesto da ode doktoru po recept?! Ipak, nakon samo sedam dana, moja žena-vrač pobjedonosno me je obavijestila: "Više ih nema!"

Kao mali podsjetnik: candida albicans gljivica je koja živi na sluznicama, crijeva, rodnice, nosa i ima je više od 90% populacije. Od infekcije nas štite tzv. dobre bakterije u tijelu, no kad nam padne imunitet - pod utjecajem antibiotika, ako uzimamo anitbebi pilule, jedemo hranu bogatu ugljikohidratima ili smo dugoročno izloženi stresu ta se ravnoteža poremeti pa količina candide u organizmu raste. U slučaju vaginalne gljivične infekcije, nastaje iritacija, svrbež i iscjedak. Upala se najčešće mora medicinski liječiti. Ipak, prijateljica ju je uspjela izliječiti isključivo prehranom.

Kako sam i sama imala tisuće upitnika nad glavom, o ovakvom alternativnom načinu liječenja sam pitala specijalisticu ginekologije i opstetricije, dr.med. Tenom Kovačević. "Manje šećera svakako jer gljivice vole "šećer u krvi", ali kod prave simptomatske upale oslanjam se na medicinu koja preporuča liječenje antifungicima - vaginalete ili krema uz dodatak kapsule po potrebi."

 | Autor: promo promo

Moja prijateljica je pak isprobala sve moguće vrste krema i vaginaleta, no isto tako nije više željela "organizam uništavati medikalijama." Luđački se počela raspitivati kako da si pomogne jer kreme i drugi lijekovi više nisu dolazili u obzir. Morala je  prestati jesti sve vrste šećera, većinu voća, sve prerađeno meso (piletina i puretina joj, kaže, nikad nisu naškodile), a veliko ne su i gljive! Pročitala je desetke članaka o povezanosti gljiva s candidom i iako ta povezanost nije znanstveno dokazana, ona ih je radije odlučila izbjegavati. 

Nakon tjedan dana tretmana prehranom, gljivična upala se povukla, a ovo je hrana koju je isključivo jela: 

1. Zeleno povrće - brokula, kupus, svježi krastavci, špinat i tikvice 

"Valjda zbog navike uvijek na tanjuru moram imati nešto zeleno, ali kada čistiš organizam to je posebno bitno, sve je sirovo ili tek malo kuhano. Kada kuham špinat, stavim trunku soli i to je to. Ne jedem blitvu na klasičan način, mora se jesti bez krumpira jer on isto kao i svaki ugljikohidrat pogoduje razvitku gljivica."

2. Kamilica, voda, i turska kava ujutro

"To sam naučila od mame i bake. Kupaj se u kamilici, pij ju, ali u ograničenim količinama. Naime, kamilica pomaže ispiranju organizma, pa se crijeva mogu iziritirati i dobit ćeš neke druge tegobe ako je baš previše popiješ. Za vrijeme ovog strogog režima pijem vodu s okusom: ubacim ili limetu, ili limun, a i cimet koji ima okus na koji se moraš naviknuti. Jednom kad počneš, bit će skroz u redu. I samo jedna kava ujutro, bez ičega. Ako ne možeš bez macchiata ili cappuccina, jednostavno ih pozpuno izbaci na tjedan dana".

3. Riba i meso

"Losos i tuna su mi favoriti i zaboravim na omiljenu mi pancetu, koju inače stavljam u baš sve. Inače sam pravi mesojed, i teško mi je zamisliti dan bez konkretnog komada mesa. Za vrijeme ovakvog liječenja najviše izbjegavam svinjetinu, ali izdržim nekako..."

4. Orašasti plodovi

"Baš zato što mi fali masti iz mesa, moram ih nadoknaditi u međuobrocima. Mogu se jesti lješnjaci, bademi i suncokretovo sjemenje. Manje su masni od oraha i kikirikija, a daju dovoljnu količinu energije. Dapače, ti masniji orašasti plodovi mogu dovesti do kontraefekta..."

 

A post shared by healthy because (@healthybecause) on

5. Češnjak, luk i poriluk

"Postoji fora da staviš češnjak u rodnicu i obložiš tamponom. Probala sam. Nemoj to raditi. Češnjak je intenzivan i može samo naštetiti, a peče nehumano. Bolje je jesti češnjak, ako se mene pita. Pogotovo s blitvom jer eto, ne bi trebalo jesti krumpir pa mi onda barem nešto treba dati okus zelenjavi. I ostale vrste luka koje ne začinjam, nego jedem kao svježe namirnice. Npr. mladi luk i tuna su dobar i hranjiv obrok."

Savjet plus: "Jela sam najviše ovu hranu, pila sam povremeno probiotički jogurt (od njega mi je bilo lošije), i nisam jela više od 4 namirnice zajedno u jednom obroku. S obzirom da je ovo rigorozni režim prehrane, koristila sam nekoliko kapi maslinova ulja po potrebi i mrvicu soli. Ako se neka hrana treba termički obraditi, uvijek sam ju samo prokuhala, bez ikakvih dodataka. Poanta je da organizam treba dobiti hranjive tvari, a ne suplemente koji su skriveni u dodacima poput dressinga za salatu ili nekim mješavinama začina."

Na kraju je moja savjetodavka i sama shvatila: postoji razlog zašto uvijek dobije gljivičnu upalu u određeno doba godine. Uzročnik je najčešće stres, a dodaje da je "san ključan". Baš zbog stroge prehrane, ne preporučuje se gledanje kasnovečernjih filmova ili izlasci jer nužno sa sobom vuku i nezdrav život, junk food i neumjerene količine alkohola. Rani odlazak u krevet, zdrava prehrana i izlječenje prirodnim putem je zagarantirano! Samo da ne moramo reći: "živi bili pa vidili!"

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0