- U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode TV serijala 'Apetitlih' koji nas je proveo kroz okuse i tradiciju Austro-Ugarske, donosimo odličan recept za doboš tortu
- Ovaj klasik je nezaobilazan dio blagdanskog stola u mnogim domovima, a u našim se krajevima priprema još od vremena dok je njima vladao Franz Jozef, i prije
- Voditelji 'Apetitliha', glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić pripremili su doboš tortu koja simbolizira duh došašća i blagdana, a recept su podijelili s nama
Serijal 'Apetitlih' tijekom proteklih tjedana odveo je gledatelje na putovanje kroz okuse i tradiciju Austro-Ugarske, otkrivajući priče i recepte koji povezuju generacije. Mladi duo, glumica Vini Jurčić i chef Leo Jurešić, putovao je vlakom nekadašnjim rutama Austro-Ugarske Monarhije, istražujući priče iza jela koja su se ovdje prenosila s koljena na koljeno. Serijal je uspješno spojio edukativno i zabavno, probudio nostalgiju i inspirirao nas da zavire u kuhinje prethodnih generacija i otkrijemo autentične okuse i priče koje se prenose s koljena na koljeno.
Sljedeću nedjelju, 28. prosinca nas očekuje posljednja epizoda sezone, koja Vini i Lea vodi u Beč u vrijeme božićnih blagdana, na adventske štandove i obavijene mirisima kuhanog vina, pečenih kestena i božićnih kolačića. Povratkom u Zagreb, dvoje voditelja pripremit će tortu koja simbolizira duh došašća i blagdana, spajajući bogatstvo kulinarske baštine s toplinom, zajedništvom i veseljem obiteljskog stola.
U iščekivanju Božića, ali i posljednje epizode serijala Apetitlih, donosimo savršen recept za blagdanski stol!
Doboš torta - recept
Sastojci (za kalup promjera 22 cm):
Za 6 tankih kora:
- 6 jaja
- 100 g šećera u prahu
- 100 g brašna
- 35 g tekućeg maslaca
Fil:
- 4 jaja
- 200 g šećera u prahu
- 235 g maslaca
- 17 g vanilin šećera
- 35 g kakao mase
- 35 g kakao maslaca
- 200 g čokolade za kuhanje
Savjet: Ako ne možete nabaviti kakao maslac, zamijenite ga s dodatnih 35 g kvalitetnog maslaca. Ako ne možete nabaviti kakao masu, dodajte još 35 g čokolade za kuhanje.
Karamel:
- 200 g šećera
- 2–3 kapi soka od svježeg limuna
Priprema:
Kore:
- Žumanjke umutite s 50 g šećera dok ne postanu svijetli. Bjelanjke umutite s 50 g šećera u prahu u čvrst snijeg.
- Pažljivo sjedinite bjelanjak i žumanjak te dodajte istopljeni, mlaki maslac.
- Postupno dodajte brašno i pažljivo promiješajte.
- Na papir za pečenje nacrtajte 6 krugova promjera 22 cm. Smjesu podijelite na šest dijelova (oko 3 žlice za jednu koru) i ravnomjerno razmažite.
- Kore pecite u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200 °C oko 6–7 minuta. Budite pažljivi jer ovisno o pećnici mogu biti gotove i ranije.
- Kore odmah skinite s papira i ostavite da se malo ohlade. Nakon hlađenja, slažite kore jednu na drugu i prekrijte čistom krpom da se ne osuše.
Savjet: Ako imate veću pećnicu, na poleđinu veće tepsije možete staviti dva kruga. Ako pečete jednu po jednu koru, najbolje je pripremiti pola mjere i ispeći prvo tri kore, pa drugu polovicu za preostale tri.
Fil:
- Pažljivo istopite na pari kakao masu, kakao maslac i čokoladu za kuhanje. Pazite da masa ne bude previše vruća.
- U zasebnoj posudi pomiješajte jaja i šećer te kuhajte na maksimalnoj temperaturi do 85 °C. Mikserom mutite dok se krema ne zgusne.
- Na kraju dodajte čokoladu i umućeni maslac, dobro izmiješajte i ostavite da se ohladi u hladnjaku.
- Nadjenite kore i premažite tortu sa strane. Jednu koru ostavite sa strane za karamel glazuru.
Karamel:
- 1 koru, namijenjenu za karamel, stavite na ravnu površinu.
- U manjoj posudi na laganoj vatri istopite šećer dok ne dobije svijetlu boju, stalno miješajući da se ne prepeče. Dodajte 2–3 kapi limunovog soka.
- Karamel ravnomjerno rasporedite po kori.
- Za rezanje karamela pripremite dva dulja noža: jedan za ravnanje karamela, a drugi provucite kroz maslac za označavanje i rezanje kriški. Položite ih pažljivo na tortu.
Savjet: Nemojte žuriti jer je karamel vrlo vruć. Ako se pak previše stvrdne, stavite koru u mlaku pećnicu da se malo omekša.
Tortu slažite redom: kora, fil, kora... i tako dok ne potrošite sve sastojke. Ostavite nešto čokoladnog fila za kasnije i time premažite složenu tortu. Za karamel dekoraciju špricom istisnite manje količine kreme po površini torte i poredajte karamel pločice.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.