Life&style

Imamo fora recept za slatku palentu koja može biti jedan potpuno drugačiji ukusni doručak

  • Nemali broj puta imali smo prilike čuti kako je doručak najvažniji obrok u danu
  • Trenutna situacija u kojoj većina nas boravi doma potaknula nas je na razne kućne aktivnosti pa tako i isprobavanje novih recepata
  • Palenta je nekoć bilo skromno jelo, a naviknuli smo je jesti uglavnom u slanim obrocima, no nakon ovog slatkog recepta možda će ti postati još draža

Od malena nas uče kako je doručak veoma važan jer potiče metabolizam te nam osigurava potrebnu energiju. Isto tako često imamo prilike vidjeti i mnogo recepta za taj najvažniji obrok u danu, no vrlo često nemamo vremena za njegovo spravljanje. Ubrzani način života ''prisilio'' nas je na brzinske recepte, no situacija zbog koronavirusa u kojoj smo se našli posljednjih tjedana natjerala nas je da usporimo. Veliki broj ljudi tako je svoje klasične poslove zamijenio radom od doma, a samim time dobili smo priliku i za stvari za koje inače baš i nemamo vremena, a jedan od njih je i doručak.

Možda vas zanima Ovaj doručak postaje novi svjetski trend - superzdrav je i ukusan Rubrika Life&style Life&style


Jedan od doručaka koje pamtimo iz djetinjstva je i palenta s jogurtom i/li mlijekom. Nekoć se ona smatrala skromnom hranom, a danas sve češće ima svoje mjesto na u modernoj gastronomiji. Navikli smo ju jesti u slanoj varijanti, no možda je ovo pravi trenutak da otkrijemo čari slatke verzije. Upravo ti zato donosimo recept za slatku, kremastu palentu koju možeš dodati voće po izboru te orašaste plodove i tako dobiti ukusan i zdrav doručak koji će te napuniti vitaminima i energijom koja nam je sad potrebnija no ikad. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah Müller-Greene (@sarahgoesgreene) on

Palentu pripremi onako kako ju i inače radiš, no uz vodu, ovog puta stavi i mlijeko kako bi ona bila što kremastija. Znači, na 2-3 šalice kukuruzne krupice, dodaj 3 šalice mlijeka i 3 šalice vode te prstohvat soli. Ukusi se razlikuju pa netko voli tvrđu, a netko mekaniju palentu, no i to se da vrlo jednostavno regulirati pomoću vode. Jednostavno, manja količina vode tako garantira tvrđu palentu. Nakon što si smjesu maknula sa štednjaka, dodaj tri žlice smeđeg šećera te nekoliko kapi ekstrakta vanilije te dobro promiješaj. 

Možda vas zanima Trebaš li jesti dva doručka? Postoji nekoliko razloga zašto je to dobro, ali pripazi na par caka Rubrika Life&style Life&style

Kada je palenta gotova, spremna je za posluživanje pa ju odmah možeš staviti u zdjelicu, šalicu ili tanjur po želji. Preko nje možeš preliti malo meda te dodati orašaste plodove po želji. Također, gotovu palentu možeš i preliti mlijekom koje je pomiješano s malo vrhnja za kolače, a zatim dodati svježe voće po izboru. Ako kod kuće imaš grčkog jogurta i on može poslužiti kao umak kako bi tvoja palenta dobila na sočnosti.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sarah Müller-Greene (@sarahgoesgreene) on

Za koji god način se odlučila, vjerujemo kako ćeš uživati u ovom brzom i jednostavnom doručku koji će te napuniti energijom za obavljanje stvari u domaćinstvu za koje sad napokon imaš vremena. Dobar tek!

Photo: Instagram/Getty

Komentari 0