Life&style

Ima li boljeg dara? Super knjige za pod bor koje će mnogima uljepšati ove dane

  • Vrijeme je za kupovinu darova! 
  • Zato za tebe imamo super prijedloge - knjige!
  • Uz ove naslove boravak u četiri zida bit će puuuno zanimljiviji  

Koji dar odabrati kome u ove čudne dane, pitanje je koje muči mnoge, ali ne mora - dobra knjiga uvijek pali, a pogotovo sada kada moramo puno više vremena provoditi kod kuće. Zato smo pronašli neke novije naslove koji će tebi i tvojim najdražima svakako svrnuti misli od loših vijesti i uvesti te u neki drugi svijet. 

Misery, Stephen King

Roman Misery dobio je 1987. prvu, tek utemeljenu nagradu Bram Stoker Award za superioran doprinos pisanju horora. Žiri i kritičari bili su oduševljeni načinom na koji je King pobjegao iz zone fantastike u stvaran život te sasvim ogolio užas smještajući ga u našu svakidašnjicu. Potvrdio je to i Oscar za nezaboravnu interpretaciju Kathy Bates u ulozi Annie Wilkes u istoimenu filmu Roba Rainera koji je snimio jednu od najboljih ekranizacija djela Stephena Kinga.

 | Autor:

Fabula romana temelji se na odnosu Kingova dva glavna lika – popularnoga književnika Paula Sheldona i njegove psihotične obožavateljice Annie Wilkes. Kad se Paul ozbiljno ozlijedi nakon prometne nesreće, bivša medicinska sestra Annie odvede ga svojoj kući u kojoj ga liječi. Zapravo, drži ga pod kontrolom tabletama protiv bolova o kojima ga učini ovisnim. Naime, nakon što je dovršila čitanje posljednjeg romana o svojoj najdražoj heroini Misery Chastain iz pera svojega zatočenika i uvidjela da ju je on ubio, iz nje je provalio bijes. Inzistirala je da je Paul Sheldon vrati iz mrtvih i nastavi pisati o njoj. Ucjenjujući ga i prijeteći mu fizičkim nasiljem, natjerala ga je da novi roman o Misery Chastain piše prema njezinim željama.

Naslov romana ima dvojako značenje; osim što to ime nosi središnja junakinja Paulove knjige, King je mizeriju osjećao tijekom pisanja romana s obzirom na to da je u to doba imao velikih problema s ovisnošću. Zapravo, Annie personificira drogu koja ga nikako nije htjela napustiti. Dakako, Paul Sheldon, kao i svi drugi njegovi protagonisti književnici (npr. George Stark u Tamnoj polovici) imaju autorove autobiografske elemente.

 

Konferencija ptica, Ransom Riggs 

Dom gospođice Peregrine za čudnovatu djecu, Riggsov prvijenac kojim se autor vinuo među svjetske zvijezde, bio je 90 tjedana na ljestvici bestselera New York Timesa i prodan je u milijun primjeraka. Roman je vrlo brzo dobio nastavke: Šuplji grad, Knjižnicu duša i Zemljovid za čudnovate, a redatelj Tim Burton ekranizirao je priču o čudnovatima koji žive izolirani na napuštenom velškom otoku te potom bježe pred čudovištima.

 | Autor:

Peti roman iz serijala, Konferencija ptica, nastavlja se točno tamo gdje je završio Zemljovid za čudnovate. Jacob se odvaja od prijatelja ne bi li spasio Noor. Noor je Jacobova nova prijateljica i nova ljubav koja razumije sve što je prošao jer je i sama izabrana. Jacob i Noor jedva spašavaju živu glavu dok bježe od američkih klanova, no nisu sigurni kako će se izvući sve dok se ne pojave Hugh i Bronwyn. Riggs je stvorio antologijsko djelo suvremenog fantasyja koje govori o životu i smrti, ljubavi i odrastanju te nadasve o toleranciji i prihvaćanju onih koji su drukčiji.

Ponoćno sunce, Stephanie Meyer

Jedan od najiščekivanijih nastavaka nekoga književnog serijala – Ponoćno sunce Stephanie Meyer, priča koja iz Edwardove optike opisuje događaje iz Sumraka, romana po kojemu je cijeli serijal dobio naziv – napokon je objavljen na hrvatskome jeziku u izdanju Lumena i u prijevodu Marka Marasa, a dostupan je u knjižarama i u webshopu Školske knjige. Ako znamo da je u prvih tjedan dana nakon objavljivanja izvornika prodano čak milijun primjeraka, čime je Ponoćno sunce u samome startu postalo bestseler, nema nikakvih dvojbi da se Sumrak-manija nastavlja.

 | Autor:

Romani serijala Sumrak, suvremeni klasici o pravoj i gotovo nemogućoj ljubavi između srednjoškolke Belle Swan i vampira Edwarda Cullena, očarali su milijune čitatelja diljem svijeta i pomaknuli granice žanra književnosti za mlade. Prema romanima Sumrak, Mladi Mjesec, Pomrčina i Praskozorje snimljeni su i vrlo uspješni filmovi s Kristen Stewart i Robertom Pattinsonom u glavnim ulogama.

Nezaboravna priča o besmrtnoj ljubavi između Belle i vampira Edwarda u Ponoćnom suncu dobiva nov i mračan obrat. Svi dosadašnji romani napisani su iz Belline perspektive, a sad ćemo napokon čitati Edwardovu priču. Susret s Bellom najpotresniji je i najneobičniji događaj koji je Edward doživio u svojem vampirskom životu. Nove, očaravajuće pojedinosti o njegovoj prošlosti i dubina njegovih misli odaju nam zašto mu je ljubav prema Belli najveća kušnja u životu. Bude li slijedio svoje srce, svoju žudnju, Bellu će dovesti u opasnost. Može li živjeti bez Belle?

 

Bromelijada, Terry Pratchett

Trilogija Bromelijada, remek-djelo Terryja Pratchetta, jednoga od najvažnijih suvremenih satiričara engleskoga govornog područja, napokon je objavljen u hrvatskome prijevodu u izdanju Lumena. U toj ironičnoj trilogiji koju čine romani Vozači, Kopači i Letači Pratchett se bez dlake na jeziku podruguje navikama i predrasudama našega vremena. Strah od drugoga i novoga te suočavanje s nepoznatim lajtmotiv je Bromelijade koja je u prijevodu Marka Marasa (Vozači, Kopači, Letači) i Kristine Kegljen (Vozači) dostupna u webshopu i u knjižarama Školske knjige.

 | Autor:

Junaci Bromelijade su tuljci, čovjekolika bića manja od patuljaka. Visoki su samo deset centimetara. Žive u robnoj kući i misle da je ona cijeli svijet. U robnoj kući nema ni noći ni dana, ni proljeća ni jeseni, nego postoji samo otvaranje i zatvaranje te sezonske rasprodaje. Tuljci provode vrijeme u nadmetanjima i malim ratovima, odjel protiv odjela, Željezari protiv Galantera, Klobučari i de Likatese protiv Papirničara... I to bi trajalo bogzna koliko dugo da u robnu kuću nisu došli tuljci Izvana. I te kako su dobro znali što su kiša, glad i nevolja. A onda se pronijela vijest da se robna kuća zatvara. Tuljci Izvana ostaju bez sigurnog skloništa, tuljci domorodci ostaju bez svojega doma. Zaista je vrijeme da počnu surađivati. Čeka ih veliki svijet.

Nadahnuće za naslov serijala Pratchett je pronašao u cvijetu bromeliji i njegovim stanovnicima, sitnim žabicama koje cijeli svoj životni vijek provedu u tom cvijetu potpuno nesvjesne toga da samo korak od njihova doma postoji puno veći svijet.

Photo: miss7/Shutterstock

Komentari 0