Life&style
Alkohol u namirnicama

Ima li alkohola u čokoladicama za djecu? Vrijeme je da raščistimo i taj mit!

  • Sadrže li neki omiljenih dječji slatkiši alkohol? Da, nekada jesu, ali danas? 
  • Alkohol se skriva u nekim namirnicama, a da ti toga nisi ni svjesna
  • Od voćnih sokova i bezalkoholnog piva do sladoleda i džemova, gdje se sve može pronaći alkohol

„Bez alkohola“ ne znači nužno „bez alkohola“. A to se ne odnosi samo na pića, nego i na slatkiše i gotove proizvode. A što je s dječjim čokoladicama i alkoholom ?

Sadrže li dječje čokoladice alkohol?

Mit da „Milchschnitte“ i druge čokoladice od Ferrera sadrže alkohol i dalje opstaje. Ali, nije opravdan - nakon protesta je Ferrero na prijelazu tisućljeća odlučio izostaviti alkohol iz svojih proizvoda za djecu. To se, među ostalim, odnosi na Kinder Milchschnitte, Kinder Bueno, Kinder Maxi King i Kinder Pinguí. Međutim, još uvijek možeš pronaći alkohol u drugoj hrani.

Postoji alkohol koji se prirodno nalazi, na primjer, u soku od jabuke i drugim sokovima. Sadrži alkohol u obliku etanola. Međutim, postoje i pića s do 0,2% volumena metanola - to je piće koje od kojeg možeš oslijepiti u velikim količinama. Međutim, ovo je ipak zanemariva koncentracija, a dolazi od konzervansa dimetil dikarbonata - za koji nije potrebna deklaracija. Međutim, sadržaj metanola više ne bi trebao biti u piću kada se proda.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Yumi (@foodienewbie)

Organska bezalkoholna pića također često sadrže bioetanol. Međutim, sve su te količine toliko male da ne štete - prehrana bez alkohola ionako nije moguća. Samo ljudska krv ima prirodnu razinu alkohola u krvi od 0,03 vol.%, A u crijevima se alkohol također prirodno proizvodi fermentacijom šećera.

Međutim, neke skupine ljudi trebaju biti oprezne s prerađenom hranom. Skriveni alkohol može biti opasan i za bivše alkoholičare te za djecu. Manje se radi o štetnosti alkohola, a više o privikavanju maloljetnika na okus alkohola. 

Prema proizvođačima, alkohol se često dodaje radi konzerviranja. Prije svega, stručnjaci kritiziraju dodavanje alkohola, osobito dječjim proizvodima. Stručnjaci za potrošače također zahtijevaju napomenu na prednjoj strani ambalaže.

Alkohol nas čini ljepšima i privlačnijima! Može li bolji razlog za popiti jednu časicu? Možda vas zanima Alkohol nas čini ljepšima? Od jednog smo pića privlačniji nego trijezni, a od dva se poružnimo Rubrika Life&style Life&style

Hrana koja sadrži alkohol nije uvijek označena

• Sladni napitak („dječje pivo“ / sladno pivo / slatko pivo): može sadržavati do 1,2% vol., a bezalkoholno sladno pivo može sadržavati do 0,5% vol. alkohola)

• Voćni sokovi: mogu sadržavati do 0,38% vol. (npr. u soku od jabuke: 0,2% vol.); u soku od grožđa do 1% vol . Ako ostaviš sok otvoren, počinje fermentirati i povećava se sadržaj alkohola. Stoga uvijek drži sok zatvoren i brzo ga potroši

• Pivo bez alkohola: može sadržavati do 0,5% vol. alkohola - osim ako je navedeno kao 0,00 vol.%

• Bezalkoholna pića: mogu sadržavati do 0,35% vol. - ovdje alkohol dolazi iz aroma i voćnih sokova

• Zrele banane: do 1% vol. alkohola putem prirodne fermentacije

• Kruh: nakon pečenja kvasac može imati i do 0,3% vol.

• Kiseli kupus: do 0,5% vol.

• Ocat: manje od 0,5% vol. - ali ponekad s dodatkom vina, koje je navedeno uz sastojke

Hrana koja se prodaje, poput jela i umaka u restoranima, kolača u pekari, jela u slastičarnicama, ne mora nužno označavati sadržaj alkohola. Postoje brojne varijante s likerom od naranče, voćnom rakijom ili likerom od jaja i rumom. Isto vrijedi i za mnoge sladolede. Zato je bolje pitati prije nego samo uzeti nešto pa se iznenaditi.

Namirnice s alkoholom koje se često ne prepoznaju na prvi pogled

Alkohol (amaretto, liker od mente, kalvados, konjak, rum, jaje, liker od višnje) može se pronaći i u sladoledu. Baš kao što se razni likeri i rakije mogu sakriti u džemove (pekmez od višanja, marelica, šljiva).

Liker od jaja, rakija od malina, rum ili vino mogu biti u jelima od sira, kremi od limuna i voćnom kompotu... 

I neke gotove juhe mogu sadržavati džin, Madeiru, vino, konjak, šeri ili rakiju. Čak i gotovi umaci (chilli umak, čokoladni umak, Worcestershire umak) mogu biti prožeti alkoholom (npr. Calvados, džin, rum, vino, viski).

Hrana koja prirodno sadrži alkohol - na primjer zbog procesa fermentacije - ne mora biti označena kao da sadrži alkohol. To uključuje, na primjer, kefir, voćne sokove ili kiseli kupus.

Svjetska zdravstvena organizacija predložila je da žene u fertilnoj dobi trebaju potpuno izbjegavati alkohol Možda vas zanima Naputak koji je digao prašinu: žene u reproduktivnoj dobi ne bi uopće trebale piti alkohol Rubrika Life&style Life&style

Savjeti: Kako pronaći alkohol u hrani

1. Alkohol se gotovoj hrani (npr. slasticama i kolačima). Često pomaže osjetiti miris odmah nakon otvaranja pakiranja: tada možeš najjasnije osjetiti miris alkohola. Alkohol se također često koristi za konzerviranje burgera ili hrenovki.

2. Čokoladni nadjevi često su alkoholni, poput kuglica od ruma i drugih pralina. Najbolje ih je držati podalje od djece!

3. Uvijek, uvijek, uvijek čitaj sastojke! Osobito kad ima malo alkohola, napomena je napisana samo u sredini ili na kraju popisa aditiva. Sljedeći se pojmovi također odnose na alkohol: etilni alkohol ili etanol.

4. Obrati pozornost na E brojeve! E334 = vinska kiselina (osim kemijskih alkoholnih spojeva nema veze s alkoholom (etanolom), ali je napravljena od vinskog kamenca - dakle, nije ni alkohol), E1519 = benzil alkohol ili fenilmetanol (ali se smatra bezopasnim u upotrijebljenim količinama) ).

5. Uvijek pitaj o sastojcima u restoranima i kafićima - po mogućnosti izričito o dodatku alkohola.

Photo: Shutterstock

Komentari 0