Life&style

IKEA ima novu egzotičnu kolekciju: Ukrasi i predmeti ručno rađeni u Indiji, Tajlandu i Jordanu stižu u Zagreb

  • IKEA stvara kolekciju LOKALT u suradnji sa socijalnim poduzetnicima kako bi pružio bolje mogućnosti za život
  • Za nadolazeću kolekciju IKEA je kontaktirala lokalne dizajnere u Jordanu, Tajlandu i Indiji, te stvorila LOKALT kolekciju - moderan pogled na tradicionalni ručni rad nadahnut lokalnom tradicijom
  • Otkrij izražajni moderne dizajn i podrži marginalizirane obrtnike ovom jedinstvenom kolekcijom

Lokalne priče koje su ispričali lokalni dizajneri, a napravili lokalni obrtnici. Ne čudi što nova IKEA-ina kolekcija nosi naziv LOKALT. Na taj način suvremeni stav o tradicionalnom ručnom radu u Jordanu, Tajlandu i Indiji stvara radna mjesta tamo gdje su najpotrebnija.

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Navlaka za jastuk iz kolekcije Lokalt

U blizini najsjevernijeg vrha Tajlanda, u vapnenačkim planinama Doi Tung, Maria O'Brian, kreativna voditeljica u IKEA-i, pozvala je četiri dizajnera iz Jordana, Indije i Tajlanda na radionicu zajedno s jednim od socijalnih poduzetnika s kojima IKEA surađuje. Tada je stvoren LOKALT - moderan pogled na tradicionalni ručni rad nadahnut lokalnom tradicijom.

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Lokalt kolekcija

LOKALT je rezultat suradnje sa suvremenim lokalnim dizajnerima iz Ammana, Delhija, Bangkoka i internom dizajnericom IKEA-e. Riječ je o živoj kolekciji ručno izrađenog tekstila i keramike u kojoj se lokalne tradicije susreću s tradicionalnim rukotvorinama, koje proizvode socijalni poduzetnici u Jordanu, Tajlandu i Indiji. Svaka presvlaka, prostirka, košara i zdjelica stvaraju jednakost, uključenost i egzistenciju u regijama u kojima je to najpotrebnije.

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Jastuci iz Lokalt kolekcije i kreativna voditeljica Maria O'Brian

"LOKALT je kolekcija s modernim i izražajnim stavom o tradicionalnom ručnom radu. Pun je neobičnih detalja koji pričaju priče s mjesta na kojima se proizvodi zapravo proizvode. Keramika odaje počast tajlandskom načinu posluživanja hrane, nazire se svakodnevni život u Amanu u kućnom tekstilu i izražajni oblici nadahnuti indijskim nasljeđem u presvlakama jastuka i prostirkama", rekla je Maria O'Brian, kreativna voditeljica u IKEA-i iz Švedske.

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Zdjela iz kolekcije Lokalt

IKEA i LEGO izbacili proizvod koji će oduševiti djecu i roditelje: Pospremanje kockica učinili su super zabavnim!

Dizajneri LOKALT-a su dvojac Ploypan Theerachai i Decha Archjananun sa sjedištem u Bangkoku, Tania Haddad iz Ammana i interna dizajnerica IKEA-e Akanksha Deo sa sjedištem u Delhiju.

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Dizajnerica Tania Haddad

"Socijalna poduzeća koja se bave egzistencijom zapravo su prilično rijetka, ali upravo ona su ta koja treba povećati. Potrebna nam je snaga velikog poslovanja iza nas i zato je odnos s IKEA-om presudan", kaže Neelam Chhiber, upravitelj poduzeća iz Indije.

IKEA namještaj Možda vas zanima 20 „trikova“ s IKEA namještajem koji pokazuju što je sve moguće uz malo mašte (i spretne ruke) Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Sjenilo iz kolekcije Lokalt

Pletene košare, vezeni jastuci, komadi gline; umjesto da ove komade proizvode tvornički strojevi, IKEA je zaposlila brojne vješte proizvođače koji uvode drevne metode i tradicionalne prakse u komade koje sada možemo kupiti u trgovinama.

Koja je ideja bila iza dizajna?

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Izrada vaza

"Riječ "lokalt" znači lokalno na švedskom, a u dizajnu smo zaista željeli da proizvodi odražavaju mjesto iz kojeg dolaze. Svaki proizvod ima svoju priču i zaista, svi su proizvodi odraz tradicije određene zemlje. Kroz postupak stvaranja kolekcije dizajneri i obrtnici osjećali su se toliko ponosno što će njihova kultura biti predstavljena u cijelom svijetu. Jedva čekamo vidjeti kako će ljudi u svim vrstama različitih zemalja koristiti kolekciju u svojim domovima", kaže kreativna voditeljica Maria.

Možda vas zanima IKEA je dizajnirala preslatki održivi dom od samo 17 kvadrata, a prošetati njime možeš - odmah Rubrika Life&style Life&style

 | Autor: PR/IKEA PR/IKEA Vaze iz kolekcije Lokalt

"Nevjerojatno je kako se nešto što se u jednom kulturnom kontekstu doživljava kao tradicionalno može smatrati potpuno modernim u drugom. Ipak, najupečatljivije od svega je koliko smo svi slični, unatoč tome što dolazimo iz različitih sredina", kaže jedna od dizajnerica Akanksha.

Kolekcija će biti u prodaji u ograničenim broju robnih kuća IKEA, među kojima je i IKEA Zagreb, kamo stiže s prvim danima ljeta.

 

 

Maja Šuput u svom prvom javnom nastupu nakon poroda za novi broj miss7 magazina otkriva otkud je došla ideja da se sin zove Bloom

 

Photo: PR/IKEA

Komentari 0