Life&style

Igranje tetrisa dobro je za tvoje mentalno zdravlje, tako tvrde psiholozi

  • Igranje Tetrisa odličan je način da vježbaš svoj um i otpustiš stres
  • Njegov terapeutski učinak potvrđuju i psiholozi, a on je, uz neke druge igre, odličan i za razvoj prostorne orijentacije
  • Svoje je iskustvo podijelio i jedan gamer koji je objasnio zašto za njega Tetris ima katarzični učinak

Iako će se mame prepoznati u izjavi da igrice nisu dobre za dječji mozak i razvoj, čini se da je to ipak malo pogrešan zaključak... Barem kad je riječ o konkretnoj vrsti igrice, točnije - Tetrisu.

Ova slavna igra slaganja blokova u stilu slagalica u svijet je puštena 1984. godine na Nintendu, a sve do danas nije izgubila svoju popularnost. Prije dvije godine lansirana je i World Puzzle League (Svjetska ligu slagalica) u kojoj se prvaci Tetrisa natječu jedan protiv drugoga.

A ono što su potvrdili stručnjaci jest da je ova igrica pravi odabir za otpuštanje stresa, osobito u posljednje vrijeme kad je društvo preplavio osjećaj anksioznosti i isključenosti iz svijeta. Upravo priroda igre, u kojoj dijelovi slagalice padaju, a igrač ih treba usmjeriti na pravo mjesto, djeluje sasvim terapeutski.

Možda vas zanima Ovo je 7 najpopularnijih video-igara ove godine koje posebno vole žene Rubrika Native sadržaj Native sadržaj

"Postoji neka simbolika u stvarima koje te "napadaju", koje ne izgledaju dobro pa ih pokušavaš organizirati i kategorizirati", rekla je psihoterapeutkinja iz New Yorka, Dana Dorfman. "Pokušavamo internalizirati prepreke i napraviti red kako bismo mogli održavati vlastitu ravnotežu", objasnila je. 

Možda vas zanima Ako vikendom ne izlaziš van s frendicama - štetiš svom mozgu! Evo u čemu je problem Rubrika Life&style Life&style

Austin Bennett je 30-godišnjak koji se borio s anksioznošću, a za Tetris je rekao da je odličan poligon za razvoj samopoštovanja. "Odličan je bijeg i katarzično je kad dobiješ visoke bodove. Pomaže da izađeš iz stresa. A to što si pritom u zajednici koja te razumije je odličan osjećaj", zaključio je u intervjuu za New York Post.

 | Autor: Unsplash/Alexander Mils Unsplash/Alexander Mils Photo: Hello I'm Nik

Upravo je on osnovao spomenuti World Puzzle League, a ujedno je i organizator Svjetskog prvenstva u Tetrisu koje se održava već 12 godina. Oba su događaja postala i velik hit u zajednici gamera od početka pandemije.

No, on ne vjeruje da samo Tetris pomaže mentalnom zdravlju. Ističe i druge korisne igre poput Minecrafta i RollerCoaster Tycoona. Dakle, pozitivno neurološko iskustvo igranja igrica ipak postoji. Osim toga, one nerijetko pomažu i pri prostornoj orijentaciji. Naravno, sve to pod uvjetom da postoji i ravnoteža sa stvarnim životom, jer ne teba pretjerivati ni s čim - balans je ključ svega.

Photo: Pixabay

Komentari 0