Life&style

Cijeli život igraš Monopoly na krivi način: Za ovo pravilo rijetki znaju, a pravi majstori zbog njega pobjeđuju

  • Ako postoji jedna društvena igra koja je oduvijek poznata kao začetnik mnogih obiteljskih razmirica, onda je to Monopoly
  • U slučaju da se ipak odlučiš sa svojom obitelji zaigrati ovu igru, otkrivamo ti trikove kako bolje sljedeći put bolje igrati
  • Ako pravilno zaigrate, možda neće doći do svađa, već će cijela obitelj uživati u ovoj igri!

Svi znamo osnovna pravila, a svatko ima i svoj način kako najbolje kupovati i prodavati nekretnine i doći do pobjede. Ipak, postoji pravilo koje mnogi ne znaju ili jednostavno nisu usvojili, a uz to pravilo igra postaje mnogo zanimljivija i dinamičnija.

Iako sigurno misliš da nekretnine i posjede možeš kupovati samo kad staneš na njih, zapravo se možeš nadmetati za svaku nekretninu na kojoj je i neki drugi igrač. Ako igrač dođe na nekretninu koja još nije kupljena, a on nije zainteresiran za kupnju, tada ju bankar prodaje na aukciji onome koji ponudi najviše.

“Bilo koji igrač, uključujući i onog koji je prvo odbio opciju kupnje, može licitirati.” Dakle, bilo koji posjed ili nekretnina na kojoj je neki igrač, ima šanse biti tvoja, neovisno o tome gdje se nalaziš na igraćoj ploči. Iako, možda bi s nadmetanjem za nekretnine trebala pričekati dok drugi igrači imaju manje novaca, a u nastavku ćeš saznati i zašto.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock Prestani skupljati novac za “besplatan parking”

Uzimaš li novac iz zajedničke škrinje svaki put kad se zaustaviš na besplatnom parkingu? Prema službenim pravilima, to nije ispravno: “Igrač na ovom polju ne prima nikakav novac, posjed ili nagradu. To je samo “besplatno” mjesto za odmor.”
Tvrtka Hasbro, koja je vlasnik Monopolyja, svake godine dobiva stotine poziva s upitima o ovom pravilu, iako je sve lijepo napisano u pravilima koja dolaze sa svakom igrom.

Besplatan parking označava mjesto gdje se igrač može zaustaviti, bez plaćanja naknade. Neki igrači ipak odlučuju igrati po svojim, “kućnim” pravilima koja uključuju izmišljanje vlastitih pravila, poput onih da mama uvijek dobije kartu za izlazak iz zatvora, ili da igra traje samo jedan sat, bez obzira na okolnosti.

“Kućno pravilo” koje je Hasbro tek 2015. dodao u službena pravila, glasi da se sve kazne skupljaju na sredinu ploče, a skupiti ih može onaj igrač koji dođe na polje besplatnog parkinga. Službeno pravilo Hasbroa glasi: “Svi porezi i naknade moraju se skupljati na sredinu ploče, a ako igrač dođe do polja besplatnog parkinga, njegov je sretan dan jer može skupiti sav novac sa sredine.”

Možda vas zanima Odigraj kviz i doznaj koji je tip automobila stvoren za tebe! Rubrika Life&style Life&style

Iskoristi vrijeme koje provodiš u zatvoru

Čak i dok si u zatvoru, možeš skupljati naknade za svoje posjede. Pravila glase: “Iako si u zatvoru, možeš kupovati i prodavati nekretnine, kuće i hotele i skupljati stanarine.” Jedina prava kazna boravka u zatvoru je što se ne možeš kretati s tog polja tri kruga. Kasnije u igri, kad je većina posjeda u vlasništvu drugih igrača, zatvor je jedno od najboljih mjesta na koje možeš doći. 

Pitaš se kako osigurati pobjedu svaki put?

Kupuj ili preprodaj nekretnine i posjede kako bi spriječila druge da postignu Monopoly. Ciljaj na to da pokušaš zaustaviti svakog igrača od posjedovanja svih nekretnina iste boje ili na istom području ploče. Probaj stići na mjesta gdje primijetiš da drugi igrač stvara monopoly ili pokušaj s kupnjom tuđeg posjeda. 

Novac leži u željeznici

U početku, željeznice naplaćuju više nego bilo koji drugi posjed na mapi, što ih čini tajnim izvorom dobre zarade. Jednostavnom kupnjom više željeznica, više ćeš ih i imati, a da nećeš morati graditi.

Ostani u zatvoru

Na početku igre, kad je još mnogo posjeda na prodaju, izađi što prije. No, kasnije tijekom igre, pričekaj malo u zatvoru dok drugi igrači dolaze na tvoja polja i moraju ti platiti naknadu. Kad si u zatvoru, ne posjećuješ druga polja pa tako i štediš novac!

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Počni s aukcioniranjem kad drugi igrači nemaju novca

Nemoj to raditi na početku dok još svi imaju novaca, već počni kasnije kad ostanu samo dvije ili tri nekretnine i drugi igrači nemaju više puno novca. Tad je pravo vrijeme za nadmetanje za nekretnine na koje dođeš. To znači da ćeš ih dobiti po manjoj cijeni ili pak možeš povećati cijenu toliko da drugi igrači moraju proglasiti bankrot.

Gradi strateški

Uzeti sve posjede iste boje ne ploči zvuči primamljivo i navodi većinu ljudi da odmah tamo i grade. Ipak, u kuće i hotele je najbolje investirati polako pa je tako bolje malo pričekati. Ako držiš svoje opcije otvorenima, to znači da ćeš imati više novaca, ali i da ćeš imati dobre nekretnine u koje se isplatilo uložiti. Na taj ćeš način uštedjeti dok će tvoji protivnici trošiti sve više i više.

Recept za odličan seks! Ove društvene igre za ljubavne parove začinit će vaš seksualni život Možda vas zanima Ove društvene igre sa seks tematikom recept su za vrući seks, ali i dobru zabavu s prijateljima! Rubrika Love&Sex Love&Sex
Photo: Shutterstock

Komentari 0