Life&style
Ovih 7 savjeta pomoći će ti da zbrineš svoje cvijeće i biljke

Ideš na ljetovanje? 7 savjeta koji će pomoći da zbrineš svoje cvijeće i biljke

  • Brineš da će tvoje balkonske i vrtne biljke uginuti za vrijeme ljetnog odmora?
  • Ne moraš brinuti!  
  • S ovih sedam savjeta bit će im sasvim dobro dok si na odmoru

Napokon godišnji odmor! Ali, što će se dogoditi s cvijećem i biljkama na terasi ili balkonu? Možda imaš sreće pa su tu tvoji dobri prijatelji  ili susjedi - koji se mogu brinuti za tvoje biljke dok te nema. Ako ne, ovih sedam savjeta mogu ti pomoći da pelargonije i drugo cvijeće preživi. Stručnjaci sa internetske stranice Pelargonium for Europe savjetuju…

Možda vas zanima 3 stvari koje smo ljeti skloni zanemariti, a nikako ne bismo trebali Rubrika Beauty Beauty

1. Koristi dobru zemlju za cvijeće 

Zadatak zemlje za cvijeće je apsorbiranje vode i hranjivih sastojaka te njihovo ponovno otpuštanje po potrebi. Kako bi mogli optimalno ispuniti tu svrhu, visokokvalitetna zemlja ima uravnotežen omjer grubih i finih pora. Upija poput spužve i istodobno ostaje toliko prozračna da korijenje ne bude oštećeno. Aditivi poput gline ili perlita važni su poboljšivači tla i ne nedostaju niti u jednoj markiranoj podlozi. 

 | Autor: Pinterest Pinterest

2. Koristi posebne posude sa spremnikom vode

Posude sa spremnikom vode nisu vrijedna investicija samo tijekom ljetovanja. Trik s dvostrukim dnom značajno smanjuje napor za zalijevanje, tako da je jednotjedni odmor bez zalijevanja obično moguć bez ikakvih problema. Ispod područja u kojem su zasađene biljke nalazi se spremnik za vodu u koji se može smjestiti nekoliko litara vode, a u nekim balkonskim kutijama za cvijeće čak i do 10 litara.

Ovaj trik za brzo zalijevanje održat će tvoje biljke na životu dok si na odmoru

Nažalost, presađivanje u kratkom roku ne djeluje, jer balkonske biljke već moraju imati duboko korijenje u zemlji kako bi princip djelovao. Savjet: jeftina alternativa koja se također može upotrijebiti u kratkom roku je „uradi sama“ sustav za pohranu vode s plastičnom bocom. Jednostavno napuni plastičnu bocu vodom i napravi male rupe na zatvaraču. Bocu stavi naopako u zemlju, a suha podloga usisavat će vodu iz spremnika.

3. Stavi biljke u hlad

Ako s vremena na vrijeme nema nikoga tko bi mogao provjeriti biljke, većini biljaka je privremeno bolje u sjeni nego na direktnoj sunčevoj svjetlosti. Tamo manje vode isparava iz lišća i tla. Idealno je da su biljke u sjeni, a da kiša još uvijek može do njih. Nakon odmora, jednostavno premjesti tegle, kante i kutije natrag na njihovo uobičajeno mjesto.

 | Autor: Pinterest Pinterest

4. Temeljito zalij

Jesi li spremna za polazak? Onda je došlo pravo vrijeme da obilno zaliješ biljke kako bi se što više napunili spremnici vode. Zemlja bi trebala biti zasićena vodom, ali ne smije „plivati“.

5. Pronađi „kumove“ za biljke 

Nema sumnje da se biljke najbolje osjećaju kad se netko svako malo brine o njima tijekom dužeg odmora. Najsigurnija ćeš biti ako imaš „kumu“ koja će se s veseljem pobrinuti za tvoje cvijeće. 

6. Poreži cvijeće

Cvjetnice trebaju puno vode. Budući da cvijeće ionako nitko ne vidi dok si na odmoru, a vjerojatno će ionako izblijedjeti do kraja godišnjeg odmora, možeš ga prije obrezati ako ćeš izbivati dulje vrijeme. Obrezivanjem biljke dobivaju priliku ponovno pokazati svoju najbolju stranu nakon odmora.

 | Autor: Pinterest Pinterest

7. Reduciraj lišće

Ako nemaš nikoga tko tijekom dužeg izbivanja može barem povremeno pogledati biljke, možeš malo smanjiti lisnu masu. Tada biljke sljedećih dana rastu malo sporije i troše manje vode. Međutim, to treba shvatiti kao privremeno rješenje.

Voliš biljke? Onda bi trebala pratiti ove Instagram profile - izvrsni su za zabavu, inspiraciju i edukaciju

Photo: Shutterstock

Komentari 0