- Ova tri kreativna recepta oduševit će tvoje goste na dočeku ili svečanoj večeri koju planiraš za kraj godine
- Fingerfood je uvijek dobra ideja, a ove zanimljive kombinacije su za prste polizati
- missGASTRO je izdvojio tri jednostavna i efektna recepta za mini novogodišnje delicije
Pripremaš li ove godine doček Nove godine kod sebe doma na vrijeme prouči naše prijedloge za novogodišnji buffet. Mislili smo i na vegetarijance koji će sigurno probati atraktivne brodiće s povrtnim tartarom, ljubitelje ribe zaintrigirat će salata od račića sa svježim mandarinama, dok tvoji prijatelji mesoljupci neće moći dočekati da razgrabe mesne mini okruglice s roquefortom!
Kako bi zabava prošla što bolje, hrane mora biti u obilju, zato pripremi posebna jela i pića – tako ćeš u Novu zakoračiti u stilu i u obilju. A znaš kako se kaže – kako uđeš u godinu - takva će ti biti i godina!
Brodići s povrtnim tartarom
Sastojci za oko 12 komada:
- 400 g brašna
- 500 g povrća (mrkva, tikvica, grašak, paprika…)
- 300 g majoneze
- 100 g maslaca
- ½ žličice soli
- 1 žlica hrena s vrhnjem
- kajenska papričica
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
Priprema:
- Brašno, sol i maslac stavi u posudu, dodaj 6 žlica vode i zamijesi tijesto. Drži ga pola sata u hladnjaku.
- Pećnicu zagrij na 190 stupnjeva. Tijesto izvaljaj i njime obloži kalupe u obliku brodića. Više puta ga probodi vilicom, pospi orasima i peci 15-tak minuta. Zatim ukloni orahe.
- Povrće operi, očisti i nareži na kockice. Majonezu pomiješaj s hrenom i dobro začini solju, paprom i kajenskom papričicom. Prije posluživanja brodiće napuni povrtnim tartarom te ih ukrasi vlatima vlasca.
Salata od račića s mandarinama
Sastojci za 12 porcija:
- 400 g morskih račića
- 300 ml vrhnja
- 300 g jogurta s malo masnoća
- 4 žlice kečapa
- 3 žlice majoneze
- 2 češnja češnjaka
- 20 ml konjaka
- sol i papar
- 2 žlice limunova soka
- 190 g mandarina (ili klementina)
- ½ svežnjića peršina
- nekoliko listova zelene salate
- 3 tvrdo kuhana jaja
Priprema:
- Račiće operi i ocijedi. Pomiješaj vrhnje, jogurt, kečap i majonezu. Češnjak oljušti, nasitno nasjeckaj i umiješaj u umak. Zatim dodaj i konjak. Sve začini solju, paprom i limunovim sokom.
- Operi mandarine, oguli ih, razdijeli na kriškice i ukloni im opnu.
- Račiće pomiješaj s nasjeckanim peršinom i kriškama mandarina. Prelij umakom.
- Posudicu po želji obliži listovima salate. Na njih stavi salatu od račića. Oljušti jaja, nareži ih na ploške i dodaj salati. Drži u hladnjaku sat vremena prije serviranja.
Mini okruglice s roquefortom
Sastojci za oko 40 komada:
- 1 ½ ploška integralnog tosta
- 600 g mljevenog mesa
- 1 jaje
- 100 g roqueforta
- sol i papar
- 20 kiselih krastavaca
- 20 mini rajčica
Priprema:
- Pećnicu zagrij na 200 stupnjeva. Tost omekšaj u vodi, ocijedi i pomiješaj s jajem i mljevenim mesom.
- Roquefort razmrvi i pomiješaj sa smjesom. Zatim posoli i popapri. Oblikuj okruglice i malo ih spljošti.
- Zatim ih posloži na limove i peci dok ne poprime smeđu boju i ne postanu hrskavi (15 – 20 minuta). Krastavce ocijedi i dijagonalno prereži.
- Rajčice operi i prereži. Krastavce i rajčice nabodi na čačkalice te ih ubodi u mesne okruglice.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.