Life&style
Grad Otočec

Ideja za vikend izlet: zašto ne bismo posjetili jedini slovenski dvorac na vodi?

  • Samo 40 minuta vožnje od Zagreba nalazi dvorac Otočec, idealna destinacija za vikend izlet 
  • Riječ je o srednjovjekovnom dvorcu u sklopu kojeg se nalazi Hotel Grad Otočec, a član je prestižnog udruženja hotela Relais & Châteaux 
  • Ovo bajkovito zdanje nalazi se na otočiću usred smaragdne rijeke Krke i definitivno je spektakularano, a ni okolica ne zaostaje 

Ako tražiš novu destinaciju za vikend izlet, slovenski dvorac Otočec mjesto je gdje doista svatko može razmaziti sva svoja čula i napuniti se pozitivnom energijom. 

Svojim položajem na otočiću u sredini rijeke Krke, dvorac, zajedno s parkom, kreira jednu od najslikovitijih destinacija u Sloveniji, te se tako svrstava među kulturne i prirodne znamenitosti. Pisani izvori ga prvi put spominju davne 1252. godine, a tijekom stoljeća mijenjao je vlasnike i izgled, da bi danas u njemu kraljevao hotel Grad Otočec.

Nije poznato tko je i kada sagradio prvotni dvorac Otočec. Također i njegov prvobitni položaj nije posve jasan, jer je u početku stajao na desnoj obali rijeke Krke. Jedan od njegovih kasnijih vlasnika dao je iskopati zemlju sa njegove desne strane, tako da ga voda okruži i sa svih strana čuva od neprijatelja.

 | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec  | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec

 | Autor: Hotel Grad Otočec Hotel Grad Otočec Foto: Hotel Grad Otočec

Srednjevjekovna osnova dvorca se je vremenom mijenjala, ali nekoliko arhitekturnih fragmenata se očuvalo. Među najznačajnije svjedoke proteklih vremena ubraja se renesansni portal iz 16. stoljeća, sa mramornim medaljonima sa djevojačkim profilom.
Početkom drugog svjetskog rata dvorac su zaposjeli Talijani, koji su u njemu imali utvrdu, a 1942. godine zapalili su ga partizani, te su od njega i oba njegova mosta ostale samo ruševine.

Godine 1952. započela je opsežna obnova dvorca, koja je završena šest godina kasnije. Godine 1959. obnovljen je i u dvorcu uređen prvi restoran. Tijekom sljedećih desetljeća dvorac je mijenjao izgled sve do današnjeg, da bi danas u njemu kraljevao, u duhu gotike i renesanse obnovljen, jedan od najprivlačnijih hotela u Sloveniji – hotel Grad Otočec.

 | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec

Grad Otočec je ne samo jedini vodeni dvorac u Sloveniji, već i jedini, između ratova uništeni, a potom obnovljeni dvorac u Dolenjskoj.

Možda vas zanima Vila Tantini nas izgledom i okolišem podsjeća na čarobni jug Francuske Rubrika Life&style Life&style

Hotel Grad Otočec

Hotel Grad Otočec član je prestižnog udruženja hotela Relais & Châteaux i dom 16 raskošno opremljenih soba i suita najviše kategorije. Restoran Grad Otočec nositelj je Michelinove preporuke, a poznat je po svom inovativnom pristupu i gostima nudi degustacijski meni koji se mijenja s godišnjim dobima, a obuhvaća sastojke ubrane iz organskog vrta u neposrednoj blizini dvorca.

 | Autor: Hotel Grad Otočec Hotel Grad Otočec Foto: Hotel Grad Otočec

 | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec  | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec

U dvorcu ćeš se doista osjećati kraljevski, jer sve je doista podređeno uživanju, do najsitnijih detalja. Uostalom, na zidu dvorca moći ćeš vidjeti tko je sve tamo boravio: dva Jamesa Bonda (Roger Moore i Pierce Brosnan), Richard Burton, glumac Matthew Perry, princ Albert od Monaca, Josip Broz Tito sa suprugom Jovankom te mnogi drugi. 

Svakako prošeći prekrasnim dvorskim parkom koji je nastao na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a u njemu rastu brojne autohtone vrste drveća, poput crne jele, bijele vrbe i crnih topola, te egzotične vrste drveća. U rijeci Krki, na kojoj leži dvorac, živi oko 32 vrste riba – brojne su danas, nažalost, rijetke. Posebnost i svojevrsna atrakcija Otočca su bijeli labudovi grbci, koji su se ovdje nastanili 1968. godine, a danas ih je tamo više od 50.

Destinacija nudi i razne oblike rekreacije. Nedaleko od dvorca nalazi se jedno od najljepših golf terena u Sloveniji, a oni željni aktivnog odmora mogu istražiti predivnu okolicu na dva kotača ili jednostavno uživati u šetnji. Rijeku Krku, koja spaja Sloveniju i Hrvatsku, možeš upoznati iz čamca, kanua ili kajaka. Ljeti se možeš i kupati u rijeci, a tko želi, može se okušati i u ribolovu. Za one koji traže opuštanje, SPA u obližnjem Hotelu Šport nudi termalni bazen i saune, a u blizini su i Šmarješke toplice. 

 | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec  | Autor: Foto: PR, Hotel Grad Otočec

Na desetak minuta dvorca nalazi se Novo Mesto 

Preporučujemo ti izlet (10-ak minuta vožnje od Grada Otočca) u Novo Mesto, glavno središte u pokrajini Dolenjskoj, koje slovi za najljepši grad u unutrašnjosti Slovenije i stoljećima je središte administrativnog, kulturnog, vjerskog i poslovnog života. Doista, Novo Mesto je romantičan i lijep  gradić u kojem se posebno ističu šarene kućice iznad vijugave rijeke Krke (koje se najljepše mogu vidjeti sa Kandijskog mosta  - i tamo možeš napraviti najbolje fotke).

 | Autor: PR PR Foto: PR, Novo Mesto

Inače, grad je osnovan 1365. godine kada je austrijski nadvojvoda Rudolf IV. dao gradska prava gradu. Neke od znamenitosti koje se nalaze u užem centru Novog Mesta su katedrala Sv. Nikole, glavni trg s arkadnim hodnicima, Kettejeva fontana, Franjevački samostan i Gradska vijećnica. 

 | Autor: PR PR Foto: TripAdvisor, Novo Mesto

Možda vas zanima Jedan od najvećih podzemnih kanjona na svijetu nam je nadohvat ruke, šetnja njime je fascinantna Rubrika Life&style Life&style
Photo: Hotel Grad Otočec

Komentari 0