Life&style

Ideja za savršen izlet: Japodski otoci na rijeci Uni prirodni su raj koji impresionira ljepotom

  • Baš poput Hrvatske, i naše susjedne države kriju brojne neotkrivene prirodne ljepote
  • Jedna od njih definitivno su Japodski otoci u Bosni i Hercegovini, tik uz granicu s Hrvatskom, nedaleko Bihaća
  • Predivne riječne ade, drveni mostići, kristalno čista rijeka Una, kućice na drvetu i netaknuta priroda tek su dio ove nevjerojatne turističke atrakcije 

Japodi su bili narod koji su u drugom stoljeću nastanjivali područje središnje Hrvatske. Japodi su na više lokacija u dolini rijeke Une ostavili tragove svog življenja pa područje oko Bihaća i Račića čuva bogato kulturno i povijesno naslijeđe. Međutim, Japodski otoci pravi su prirodni raj, koji je prije pet godina otvorio vrata za posjetitelje. 

 | Autor: raftinguna.ba raftinguna.ba

Možda vas zanima Savršena ideja za vikend izlet: Fascinantni Kudin most pravo je remek-djelo nastalo zbog ljubavi Rubrika Life&style Life&style

Ade, povezane s drvenim mostovima, teritorijalno graniče s Nacionalnim parkom Una, jednim od triju nacionalnih parkova u BiH. Udaljen je od Nacionalnog parka Plitvičkih jezera tek 40-ak kilometara, a obuhvaća doline rijeka Une i Unce. Japodski otoci smješteni su na rijeci Uni u blizini Bihaća, u mjestu Račić, a sastoje se od pet riječnih otočića. Kada se pogledaju iz zraka, imaju oblik srca. 

Smještaj i zabava 

Turistički centar Japodski otoci sastoji se od restorana, beach bara i golemog prostora za kampiranje, a planira se i rekonstrukcija japodskog naselja koje je nekada postojalo na ovim prostorima. Što se tiče smještaja, postoji nekoliko opcija: drveni luksuzni bungalovi, preslatke kućice na drvetu ili vlastiti šator.

 | Autor: raftinguna.ba raftinguna.ba  | Autor: raftinguna.ba raftinguna.ba

Nedavno je izgrađena i prozirna kupola iz koje se pruža divan pogled na netaknutu prirodu. naravno, smještaj se može pronaći i u okolnim apartmanima i vikendicama. 

Odmor i zabava za cijelu obitelj 

Japodski otoci pravo su mjesto za obiteljski i romantičan odmor, zabavu s ekipom, ali i aktivan odmor. Djeca mogu uživati u raznim igrama, poput nogometa, badmintona ili igranja u pijesku. 

Kad si na Japodskim otocima, nikako nemoj propustiti rafting, jer tako ćeš najbolje doživjeti ljepotu rijeke Une i okolne prirode. Voda je toliko čista da se može piti! 

Ljubitelji biciklizma također će doći na svoje. Bicikl je savršeno prijevozno sredstvo za istraživanje ovog mjesta, a sve rute uključuju vodiča te obrok i vodu za okrijepu. Tko ne voli biciklirati, može ići na foto safari džipovima ili jednostavno šetati. 

 | Autor: raftinguna.ba raftinguna.ba  | Autor: raftinguna.ba raftinguna.ba

Kad je lijepo vrijeme, možeš uživati u kinu na otvorenom. Osim svega nabrojanog, na Japodskim otocima očekuje te i bogata ponuda ića i pića, te prefina tradicionalna kava. 

Možda vas zanima Kao iz najljepšeg romantičnog filma, ova kuća za odmor uz rijeku Gacku savršena je za bijeg od svakodnevice Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @japodskiotoci
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Prelijepo