Life&style

Savršena ideja za vikend izlet: Fascinantni Kudin most pravo je remek-djelo nastalo zbog ljubavi

  • Ako voliš tajnovite i gotovo neotkrivene destinacije za izlet vikendom, rijeka Krupa i Kudin most definitivno bi se morali naći na tvom popisu 
  • A kad si već tamo, 'spusti se' 50-ak kilometara prema moru do parka prirode Vransko jezero
  • Otkrit ćemo ti što te očekuje u ta dva djelića prirodnog raja 

Krupa je selo u Zadarskoj županiji u blizini Obrovca, a nedaleko se nalazi i istoimena rijeka. Krupa je rječica koja se nalazi u Bukovici, krševitom kraju u trokutu između Benkovca, Obrovca i Knina, te je pritok Zrmanje. 

 | Autor: TZ Obrovac TZ Obrovac

Možda vas zanima Kao iz najljepšeg romantičnog filma, ova kuća za odmor uz rijeku Gacku savršena je za bijeg od svakodnevice Rubrika Life&style Life&style

Rijeka Krupa pravi je raj za posjetitelje željne netaknute prirode. Izvire iz dva krška vrela pod južnim obroncima Velebita, teče dubokim usjecima u stijenama i dugačka je oko 11 kilometara. Na rijeci postoji 19 slapova koji su doista impresivni te spadaju među ljepše u Hrvatskoj. Najpoznatiji je slap Deveterac, koji je ime dobio po devet sedrenih kaskada koje završavaju impresivnim 13 metara visokim slapom.  

 | Autor: TZ Obrovac TZ Obrovac

Kudin most – remek djelo nastalo zbog ljubavi 

Uz rijeku Krupu nalazi se poučna staza te Kudin most koji spaja dvije obale rijeke. Iza ovog mosta krije se prava ljubavna priča, naime, prema legendi, most je izgradio mladić imenom Kude kako bi premostio rijeku te došao do svoje drage Milije na drugu stranu. Naravno, most je po tom mladiću dobio svoje ime. 

Most je izgrađen u suhozidu na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće, a majstor je napravio 12 lukova izrađenih od sedrenih blokova te isto toliko kamenih stupova kako bi spojio obje obale Krupe. Most je dugačak 109 metara i danas je zaštićeni spomenik kulture. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Filip Babok (@filipbabok)

Kako doći do rijeke Krupe i Kudinog mosta

Na cesti Obrovac-Gračac skreni prema Golubiću i Kaštel Žegerskom. Kad dođeš do sela Golubić, prati oznaku do Kudinog mosta. Poučna staza počinje s vidikovcem na kanjon Krupe kod zadnjih kuća u selu. Zatim staza nastavlja do Kudinog mosta i očekuje te šetnja dužine oko kilometar, tj. 30 do 40 minuta hoda. U blizini mosta nalazi se mnoštvo puteljaka i planinarskih staza za istraživanje i razgledavanje slapova Krupe. 

Park prirode Vransko jezero 

Nakon izleta do Kudinog mosta i predivne rijeke Krupe, možeš se zaputiti dalje prema moru. Nakon nekih sat vremena lagane vožnje u smjeru Pakoštana stići ćeš do parka prirode Vransko jezero. To je najveće prirodno jezero u mediteranskoj Hrvatskoj, a istoimeni park prirode prostire se na površini od oko 57 km2. Nalazi se u blizini Pakoštana, a postoje tri službena ulaza, Crkvine, Kamenjak i luka Prosika. 

 | Autor: PP Vransko jezero PP Vransko jezero

Obilje prirodnih ljepota i mogućnosti za turiste 

Vransko jezero jedno je od najboljih mjesta za promatranje ptica u Hrvatskoj i zimovalište je za oko 100.000 ptica vodarica. Svakako ponesi sa sobom dalekozor.

Obavezno se popni do Kamenjaka, vidikovca s fenomenalnim pogledom na jezero, ali i more te Kornatske otoke i gradić Pakoštane koje možeš vidjeti s pomoću teleskopa. Tamo je i suvenirnica te kušaonica gdje možeš uživati u čaši finog vina, domaćim sirevima i maslinovu ulju. 

Ako voliš istraživati prirodu na biciklu, oko Vranskog jezera postoji nekoliko biciklističkih staza. Oko jezera postoje i razne planinske staze uz koje možeš proučavati biološku raznolikost ovog prostora zahvaljujući poučnim pločama koje su postavljene po cijelom parku. Naravno, jedan od najzabavnijih načina, uz kupanje, za uživanje u jezeru je vožnja kajakom. A i ribolovci će doći na svoje, jer jezero je bogato ribom, a dozvolu možeš nabaviti na licu mjesta. Djecu će zasigurno oduševiti adrenalinski park koji se nalazi u gustoj borovoj šumi pored Vranskoj jezera.

Možda vas zanima Staza božanskih izvora jedan je od brojnih skrivenih istarskih dragulja i savršena ideja za jesenski izlet Rubrika Life&style Life&style
Photo: Instagram @chsanjol

Komentari 0