Life&style

I Chrissy je došla na metu - zar je stvarno osuđuju zbog ove slike?

Na jučer ispričanu priču mlade Kninjanke koja je dojila u javnosti nadovezuju se i fotografije ove slavne mame. Chrissy Teigen sigurno nema ništa protiv dojenja u javnosti, a klupice za dojenje nedavno postavljene u centru Zagreba bi sigurno pozdravila. I spremno na njima pozirala!

Njezin Instagram profil pratimo već stoljećima. Jednostavno nas oduševljava svojim body positive slikama: slikama u toplesu, isticanjem strija i celulita, ismijavanjem životnih navika svog supruga… Bivši model Chrissy Teigen jednostavno je super žena. Za mnoge. Prije dva dana njezin suprug, supertalentirani John Legend je obavio post naslova: "Znam da je Očev dan, ali moja žena je doista fantastična. Vodi me na večeru, ali ne zaboravlja majčinske dužnosti”.

 

A post shared by John Legend (@johnlegend) on

I prikaz - selfie na kojem se John smije dok Chrissy pomoću pumpice izdaja.

Uz more pozitivnih kritika tu su se našli i dušobrižnici koji su mladoj majci poručila da je “nemoralna”, “da miješa previše privatno i javno”, “da ne zna što radi”. 

 | Autor: Instagram Instagram

Ipak, ne moramo se samo ugledati na američke primjere kada i u našoj zemlji imamo jedan sasvim svjež primjer. Za miss7 je mlada majka, Kninjanka Kristina Džepina, odlučila ispričati svoju priču. Naime, majka sada jednomjesečne curice susrela se s (ne)očekivani napadom - i ona i prijateljica, također majka novorođenčeta osuđene su jer su - dojile u javnosti. Možda bi čitatelju na pamet palo da se napad dogodio od strane muške osobe koja u danu vjerojatno vidi više virtualnih “sisa” nego što bi uspio vidjeti u Kninu, no bio bi u krivu. Mladim majkama je baš druga majka doviknula: “Pa kud pred djecom?”. 

 | Autor: Facebook/Predrag Suka Facebook/Predrag Suka

Svaki naš osobni komentar na postupak gospođe s djevojčicom bi  bio suvišan, pa savjetujemo da više pročitaš o Kristininoj priči ovdje.

I dok tako još uvijek postoje slučajevi zgražanja na dojenje u javnosti, grad Zagreb je ovih dana dobio 3 tri klupice za dojenje i prematanje djece - u Parku Stara Trešnjevka, na Terminalu Črnomerec te na dječjem igralištu u Ulici Tina Ujevića na Knežiji. Majke će ovom inicijativom biti sasvim sigurno oduševljene, a nadamo se da komentari kojima nije mjesto u ovom stoljeću će što prije biti zaboravljeni. 

Iako za Ameriku govorimo kako je napredna zemlja, ovaj nekoliko godina star video s potpisom vlogera Joeya Saladsa dosta govori o stanju društva. Prihvatljivo je gledati duboki dekolte mlade djevojke, no ne i majku koja doji svoje dijete. Ako ćemo govoriti o pokrivenosti samo - sigurni smo kako glava djeteta pokrije više “cice” nego majica s velikim dekolteom. Ako bi uopće o takvim stvarima trebalo biti govora… Možda je video i namontiran kako su primijetili mnogi koji su ga pogledali, no komentari na ulicama i društvenim mrežama su stvarni. I zato nismo prikrivali imena ovih komentatora Instagram fotografije Chrissy Teigen s nadom da će njih jednom biti sram.

 | Autor: Instagram Instagram

I za kraj: samo podsjećamo - dojenje je bitna spona u životu majke i djeteta, fiziološka potreba, bliskost, nužnost, i ne, beba nije gladna samo kad je kod kuće. 

Photo: Instagram

Komentari 0