Life&style

Hrvatska popušta mjere: Evo kad i kako ćemo moći kupovati odjeću i ići kod frizera

  • Vlada je najavila nove mjere za pokretanje gospodarskih i drugih djelatnosti usred pandemije
  • Uskoro bi se najmlađi trebali vratiti u vrtiće i školske klupe, otvoriti knjižare i muzeji te frizerski saloni i shopping centri
  • Ipak, neće sve biti kao i prije, kavu ćemo piti samo na terasama, a možda nećemo ni smjeti isprobavati odjeću koju kupujemo

Život kakav smo poznavali nam se vraća, možda malim koracima, ali očito i ne može drugačije. Vlada je danas objavila nove mjere i postupno pokretanje niza gospodarskih i društvenih aktivnosti, a već prve kreću od ponedjeljka, 27. travnja, kada će se otvoriti sve trgovine, osim onih u trgovačkim centrima, koristiti gradski javni prijevoz, a moći ćemo posjetiti knjižnicu, muzej, galeriju, knjižaru i koristiti usluge nekih obrtnika poput izrade ključeva ili popravka cipela. Da, i tvoja krojačica ponovno počinje raditi, ali, jasno, sve uz velike mjere opreza.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Ako se prva faza pokaže uspješnom, od 4. svibnja, omogućit će se rad javnog zdravstvenog sustava u punom obujmu, osim iznimki u skladu s mjerama Ministarstva zdravstva, te rad privatnika što znači da ćeš moći otići na ginekološki ili stomatološki pregled ako si ih dosad odgađala, a i pošto će se omogućiti rad pedikerima, kozmetičarima, i frizerima, konačno ćeš moći prepustiti svoju kosu ili nokte profesionalcima. Znamo, znamo, i mi jedva čekamo šišanje:)

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Treća faza započela bi 11. svibnja i tada bi naši najmlađi krenuli u vrtiće, a polaznici prva četiri razreda osnovne vratili se u školske klupe, a omogućio bi se i rad posebnih razrednih odjela kao i rad s djecom s teškoćama koja imaju pomoćnika u nastavi. Od tada bi se omogućilo i okupljanje deset osoba na jednom mjestu uz poštivanje mjera fizičke udaljenosti, a mogli bismo sjesti u autobus i otputovati u drugu županiju, čak i poletjeti avionom.

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Zamisli, čak bismo tada mogli vani popiti kavu, ali isključivo na terasi kafića jer bi i rad se ugostiteljskih objekata odvijao isključivo na vanjskim prostorima i terasama, uz poštovanje epidemioloških mjera. Također, u ovoj bi se fazi trebali otvoriti i shopping centri pa ćeš moći, kao nekad, uživati u razgledavanju novih kolekcija, ali ipak, tvoja kupnja odjeće baš i neće biti ista kao prije.  

 | Autor: Shutterstock/Instagram Shutterstock/Instagram

Naime, sve tri faze pretpostavljaju primjenu i pridržavanje mjera fizičke udaljenosti i najviših higijenskih standarda i dezinfekcije prostora jer - nema druge. Epidemiolozi su posebno zabrinuti otvaranjem trgovina odjećom zbog isprobavanja odjeće u kabinama.   

Tu se krije velik rizik jer kabine mogu biti potencijalni rizik od zaraze, neovisno o broju kupaca u trgovini pa se, piše Jutarnji list, navodno razmatra mogućnost da se odjeća ne isprobava, već da se odnese kući uz mogućnost zamjene, ako ne odgovara.

Možda vas zanima Video: Frizerka poznatih Hrvatica pokazala je kako doma možemo napraviti dvije popularne frizure Rubrika Beauty Beauty
Photo: Shutterstock/Instagram
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • vi

    jadno je da ove najmanje i najmanje otporne šalju u škole.....totalno van zdrave pameti