Life&style

Hrvatska ima najbolje mjesto za gledanje suza sv. Lovre u cijeloj Europi! Evo gdje se trebaš zaputiti

  • Svake godine početkom kolovoza, točnije u razdoblju od 10. do 13. kolovoza, sve su oči uprte u zvjezdano nebo
  • Naime, u tom razdoblju na nebu imamo priliku vidjeti pravi spektakl - kišu meteora, odnosno Perzeide koji se ujedno nazivaju i Suze svetog Lovre 
  • Kako bismo ovaj predivni fenomen mogli vidjeti što bolje, važno je biti u prirodi sa što manje svjetlosnog onečišćenja. Jedan naš otok je savršeno mjesto za to 
  • Pročitaj također: Ako ovog ljeta ne želiš odsjedati u hotelu ili apartmanu, ovaj divni svjetionik je savršeno rješenje

Iako je zvjezdano nebo predivno cijele godine, svi se posebno radujemo razdoblju oko 10. kolovoza kada na nebu očekujemo posebni spektakl. Naime, tada će nebo zasuti tisuće meteora odnosno Perzeida koji se ujedno nazivaju i Suze svetog Lovre - prema svecu Lovri kojeg katolička crkva slavi 10. kolovoza. Ove će godine Perzeidi biti najaktivniji u večerima između 11. i 13. kolovoza kada ćemo imati prilike vidjeti i do stotinu meteora na sat. 

Iako se Suze svetog Lovre mogu promatrati s bilo kojeg mjesta na Zemlji, najbolje bi bilo pronaći ono mjesto koje ima minimalnu razinu svjetlosnog onečišćenja. Upravo s jednim takvim mjestom se može pohvaliti i Hrvatska i to na razini cijele Europe, a riječ je o otoku Lastovu. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Uroš Fink (@urosfink)

Lastovo je jedan od najjužnijih hrvatskih otoka, nalazi se 14 kilometara južno od Korčule te na njemu živi tek oko 800 stanovnika zbog čega je njegova priroda nevjerojatno očuvana i svaki pogled na kristalno čisto more i predivnu zelenu šumu, oduzima dah. S obzirom na to da Lastovo ima tako malen broj stanovnika i da ga, od susjedne Korčule i Mljeta dijele kilometri i kilometri mora, do njega ne dopire gotovo nikakva svjetlost, odnosno odbljesak koji stvara snažna rasvjeta svih gradova.

Upravo takvo, iznimno tamno, okruženje je savršeno okruženje za promatranje zvjezdanog neba na kojemu su zapravo načičkane milijarde zvijezda i predivnih boja koje gotovo nikada nemamo priliku vidjeti, a osobito Suza svetog Lovre što je poseban doživljaj. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by astrobobo (@astrobobo)

Kada je najbolje gledati Suze svetog Lovre? 

Zbog Zemljina gibanja, učestalost opažanja meteora i njihov sjaj rastu od večeri do zore. Iako ih se već može opaziti već u ranu večer, najbolja preglednost će biti iza ponoći. Bez obzira na to što će ove godine mjesečina prilično jaka, ovaj termin ipak će ti uvećati mogućnost za bolju preglednost. Astronomi čak govore i kako je Suze svetog Lovre najbolje promatrati i pred zoru. 

Također, važno je naglasiti da meteorska kiša dolazi u naletima pa se preporučuje da izdvojiš barem sat vremena kako bi bila sigurna da ćeš uhvatiti najbolje trenutke. Ne zaboravi da je i tvojim očima potrebno barem 20 minuta da se prilagode mraku. Ako želiš izvući najviše iz ovog iskustva, svakako nemoj žuriti. 

Photo: Unsplash / Clay Banks
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Gledat cu