Life&style

Ako ovog ljeta ne želiš odsjedati u hotelu ili apartmanu, ovaj divni svjetionik je savršeno rješenje

  • Kada odabiremo smještaj za ljetni (ili bilo koji drugi) odmor, uglavnom se usredotočujemo na hotele, apartmane ili kampove
  • No, rijetko kada se sjetimo da imamo i tu mogućnost da odsjednemo u nekom od hrvatskih svjetionika koji su otvoreni za goste
  • Jedan od njih je i predivni svjetionik Grebeni koji se smjestio na hridi u blizini Dubrovnika, a iza kojeg stoji zanimljiva priča
  • Pročitaj također: Ovo ljeto želiš biti skoro sama na cijelom otoku? Pronašli smo idealno odredište nedaleko od Visa

U moru raznovrsnih apartmana, hotela i kampova, idealan smještaj za ljetni godišnji odmor ne bi trebalo biti teško pronaći. No, ponekad želimo nešto sasvim drugačije. Nešto što ćemo pamtiti cijeli život, a i nešto gdje možemo biti sami sa svojim društvom bez desetaka ili čak stotina drugih osoba oko sebe. 

Idealno rješenje za takve zahtjeve su svjetionici koji više nisu u svojoj glavnoj funkciji, odnosno na njima nema svjetioničarske posade i sada služe kao atrakcija koju posjetitelji mogu iznajmiti na nekoliko dana. Jedan od takvih svjetionika je i svjetionik Grebeni smješten na hridi u neposrednoj blizini Dubrovnika. 

 | Autor: Luva Villas Luva Villas Foto: Luva Villas  | Autor: Luva Villas Luva Villas Foto: Luva Villas

Ovaj svjetionik proteže se na otprilike 150 metara kvadratnih, a čine ga kuhinja, dvije kupaonice i pet rustikalno uređenih spavaćih soba u koje se može smjestiti najviše osam osoba. Također, ima i tendom natkrivenu terasu, bazen i, naravno, privatnu plažu. U cijenu najma je uključena vožnja privatnim brodićem do otoka i vožnja s otoka prilikom odlaska. Sve druge vožnje se dodatno naplaćuju, a također, za vrijeme boravka u svjetioniku postoji i mogućnost najma privatnog kuhara i brodova. 

 | Autor: Luva Villas Luva Villas Foto: Luva Villas  | Autor: Luva Villas Luva Villas Foto: Luva Villas

Svjetionik Grebeni sagrađen je 1862. godine, a njegova ga je svjetioničarska posada napustila 1957. godine nakon što je svjetioničar svjedočio jednom nemilom događaju. Naime, u ovom je svjetioniku boravio sa svojom obitelji no, dijete mu se razboljelo pa je suprugu i dijete poslao na kopno liječniku. Svjetioničar je ostao sam, a jedne je večeri zapuhalo snažno jugo.

Toliko snažno da je svjetioničar bio primoran prenoćiti skroz na vrhu kule jer nije bio siguran u izdržljivost više od metra debelih kamenih zidova. I srećom da je. Naime, usred noći su valovi dosegnuli toliki visinu i snagu da su kroz prozor uspjeli baciti stijenu tešku nekoliko stotina kilograma koja je razrušila i dio zida. 

 | Autor: Instagram @riederphotography Instagram @riederphotography Foto: Instagram @riederphotography

Priča se da je svjetioničar, od silnog straha, osijedio za jednu noć. Kako bi sačuvao svoje zdravlje, svjetioničar je napustio svjetionik na koji poslije više nitko nije dolazio te je ostao prepušten prirodi i sam sebi sve do 2012. godine kada je obnovljen i otvoren za posjetitelje. 

Photo: Instagram @oktagon
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    Prekrasno