Life&style

Hrvatska aplikacija 'Sve o hepatitisu' može ti spasiti zdravlje

"Sve o hepatitisu" mobilna je aplikacija nastala u suradnji s HZZO-om. Ona će te informirati o bolesti, izračunati rizik da je dobiješ, podsjetiti te da odeš liječniku ili popiješ lijek...

Brzi tempo života, nedostatak vremena i smanjena kvaliteta životnog stila dovele su nas do toga da nemamo vremena otići ni na uobičajene liječničke preglede. Zato je u cijeloj priči aplikacija Sve o hepatitisu došla kao naručena. Riječ je o mobilnoj aplikaciji dostupnoj i androidima i iOS uređajima koja na jednostavan način informira korisnike o svim oblicima hepatitisa. Ova mobilna aplikacija povezana je i sa stranicom hepatitis.hr, koja pruža pravovremene informacije s ciljem postizanja zaštite od infekcije virusima hepatitisa.  | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

Hepatits ili upala jetre može biti uzrokovana raznim čimbenicima. Alkohol, lijekovi i kemikalije i masnoće iz prehrane su samo neki od čimbenika koji "pomažu" nastanku hepatitisa. 

U aplikaciji Sve o hepatitisu naznačene su opće informacije o odnosu jetre i hepatitisa, sve o virusnim hepatitisima A-E, hepatitisima B i C, obavijesti o centrima za savjetovanje i liječenje virusa, te česta pitanja i pripadajući odgvori Ono možda najvažnije u cijeloj aplikaciji je da su označena mjesta i vremena gdje i kada se vrše testiranja na hepatitis.

Također, ova aplikacija sadrži Kalkulator rizika, a on putem interaktivnih odgovora izračunava u kojem si stupnju rizika od zaraze hepatitisom. 

Možda vas zanima Kako sam položila ispit u autoškoli uz pomoć aplikacije Rubrika Life&style Life&style

Kako ističu kreatori aplikacije, većina odgovora o hepatitisu postoji na spomenutoj stranici, no ne na sva pitaja. Zato će ti stručnjaci rado odgovoriti na sva pitanja koja imaš o virusu, a p pitanja i odgovori na ista ostaju anonimni. Aplikacija ima i Podsjetnik koji ti, kako mu i samo ime kaže, podsjeća kada trebaš popiti lijek ili kada trebaš otići posjetiti liječnika ukoliko je to važno za tvoje zdravlje. I za kraj, aplikacija ima dio Spolno zdravlje, koje je između ostalog poveznica na mobilnu aplikaciju Spolno zdravlje.  | Autor: Screenshot(Smitsonian Channel Screenshot(Smitsonian Channel

Zaključak: Aplikacije poput ove su nam više nego korisne u ludom životnom tempu, ali isto tako nas upozoravaju da samo googlanje simptoma nije dosta. Pravodoban odlazak liječniku i otkrivanje zdravstvenih problema na vrijeme nam omogućuju dugoročno životno zdravlje.

Photo: Screenshot(Smitsonian Channel
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • dora84

    Poštovani, kakva korist od aplikacija, za vašu informaciju, osobno tvrdim da se kod nas hepatitis c ne liječi i voljela bi da je javnost upoznata činjeničnim stanjem u zdravstvu baš o toj neizlkečivoj i smrtonosnoj bolesti... Za bilo kakvo pitanje ... prikaži još!