Life&style

Hrabra djelatnica banke Mirna krizu je provela 'na prvoj crti', a život joj se zbog dvije stvari još nije vratio u normalu

  • Teret dosad neviđene situacije epidemije i potresa zasigurno je bio još i veći kod onih koji su bili na prvim crtama obrane
  • Za Mirnu Pešek, samohranu mamu i kreditnu referenticu u OTP banci, radni odnos kroz posljednje mjesece uz veliki rizik nosio je i izrazitu odgovornost
  • OTP banka zahvalna je svojim djelatnicama i djelatnicima koji su cijelo vrijeme najstrožih mjera omogućili pružanje usluge banke svojim klijentima, a među njima je Mirna, kojoj će tek jedan važan događaj značiti povratak u normalu

Popuštanje mjera uvod je u neku ''novu normalu'', a da je atmosfera zaista opuštenija najbolje znaju oni koji su na prvim crtama odolijevali i u najtežim vremena – tijekom strogih mjera izolacije, ali i devastirajućeg potresa koji je pogodio metropolu. One su junakinje našeg doba, a jedna od njih, Mirna Pešek, ispričala nam je svoju priču.

Kreditnoj referentici, koja 13 godina svoju karijeru gradi u jednoj zagrebačkoj poslovnici OTP banke i samohranoj majci šestogodišnjeg sina,ne tako davno život se, kao i mnogima, okrenuo naglavačke. Iako se stvari poboljšavaju, normala, pa ni ova nova, za Mirnu nije sasvim prikladan termin. Mirna trenutno očekuje popravak stana oštećenog potresom kako bi ponovo mogla biti sa svojim djetetom u njihovom domu u centru Zagreba, a tome je prethodilo razdoblje koje će, nadamo se svi, što prije izblijediti u sjećanjima. 

Možda vas zanima Blagajnica iz Zagreba riskirala je život zbog sugrađana: "U rizičnoj sam skupini, ali sam željela pomoći koliko mogu" Rubrika Life&style Life&style

''U vrijeme strogih mjera epidemije nastavili smo ići na posao. Na radnom mjestu, u OTP banci, prilagodili smo se uvjetima. Posao je ostao isti, ali su uvedene mjere zaštite klijenta i nas djelatnika, provodila se dezinfekcija, kontrola ulaska... provodila se dezinfekcija, kontrola ulaska,...ali ipak smo se svi našli u potpuno novoj situaciji i naravno da vam nije svejedno, mislite i na sebe i na svoje dijete i želite se ponašati što odgovornije kako ne biste ugrozili sebe i svoje najmilije'', ispričala je 39-godišnja mama.

Nakon što su s radom prestali vrtići, odlučila je svoje dijete poslati roditeljima koje žive izvan Zagreba, i kako se pokazalo, baš uoči velikog potresa. 

''U potresu mi je nastradao dom. Živim u centru Zagreba, a iz oštećene zgrade morala sam se iseliti. Čekala sam pregled zgrade kako bih znala kakva je situacija. Zgrada je barem statički u redu, ali nastala je šteta na zidovima, sustavu grijanja i problem s urušavanjem dimnjaka. To je uistinu bilo teško razdoblje kada sam sa svojim djetetom komunicirala samo telefonom. Zbog intenziteta događaja nisam stigla ni razmišljati o tome svemu, bila sam sasvim zaokupljena'', ispričala je Mirna. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Istaknula je kako joj je u tim teškim životnim uvjetima od velike pomoći bio njezin poslodavac, OTP banka, koja je vrlo brzo nakon potresa ponudila novčanu pomoć za izvođenje potrebnih radova za sanaciju. 

Mirna je tako sve donedavno bila podstanar, a po povratku u svoj dom sada je očekuju popravci dimnjaka i sustava grijanja kako bi, kaže, u dom mogla vratiti svoje dijete. 

Možda vas zanima Umjetnica OKO u potresu je izgubila stan i atelje: "Ima dana kad me to sruši na pod, ali žilavi smo mi ljudi" Rubrika Život Život

''Sada kad se poduzimaju mjere za povratak u neku normalu, vidim da me kroz ovo vrijeme održavala neka prividna svakodnevica. Obveza prema drugim ljudima omogućavala mi je i da sama ne potonem. Cijeloj situaciji smo se prilagodili i mi, ali i klijenti koji su bili vrlo susretljivi, a s obzirom na mjere prevencije širenja virusa nismo imali nikakvih problema u poslovnicama. Banka je osigurala sve uvjete. Mislim da se svatko tko je imao tu mogućnost, osjećao korisnije da radi nešto za druge. To je predstavljalo svojevrsnu nagradu i zadovoljstvo'', ispričala je Mirna. 

 | Autor: Privatni album/Olja Runjić Privatni album/Olja Runjić

Građani su se u jeku pandemije ponašali vrlo savjesno, otkrila je i Mirna te dodala kako ovih dana klijenti djeluju opuštenije, a takva je i radna atmosfera. 

''U vrijeme pandemije nikome nije bilo lako. Odjednom smo se svi našli u potpuno novoj situaciji za koju nismo znali kako će se dalje razvijati. Posljedice su da nam se život zapravo usporio. Možda je to u jednu ruku prednost, jer smo počeli biti svjesni nekih stvari pored kojih smo ranije samo prolazili. Došli smo do onoga da se radujemo sitnicama u svakom danu'', ispričala je Mirna. 

Možda vas zanima Život dostavljačice hrane u vrijeme epidemije: "Svakog dana se po povratku kući dezinficiram 20 minuta" Rubrika Life&style Life&style

Iz dana u dan Mirna je u očekivanju povratka svoga sina kojeg je prvi put od početka izolacije vidjela prije dva tjedna, kada je posjetila svoje roditelje uz propusnicu. Za sada se oboje moraju zadovoljiti viđanjem vikendom, ali tehnologija je omogućila svakodnevni kontakt putem mobitela. Mirna je rođeni optimist.

''Mislim da smo prolazili i gore stvari. Nitko ne zna što donosi sutra, zato se ni ne treba time opterećivati. Ja se radujem povratku u svoj stan, kada ću opet biti svaki dan zajedno sa svojim djetetom", zaključila je Mirna. 

 

Photo: Privatni album/Olja Runjić

Komentari 0