Life&style

"Hodam li s ubojicom?" - istinite priče o vezama koje su postale nasilne

  • Podcast "Hodam li sa serijskim ubojicom?" pripovijeda istinite priče o vezama koje su postale nasilne i potencijalno smrtonosne.
  • U prvoj epizodi žena je ispričala kako je njezina dvogodišnja veza s kolegom s posla postala fizički i emocionalno nasilna
  • Carolinin bivši izrezao joj je gume, pokušao ubiti mačku i spriječio je da se viđa s prijateljima.

Kada je Caroline počela izlaziti sa svojim kolegom, Paulom, tješio ju je zbog smrti njezine mačke Pickle. Tada nije mogla ni zamisliti da će joj dvije godine kasnije taj isti Paul prijetiti da će ubiti njenu drugu mačku.

Na američkom podcastu naziva "Izlazim li sa serijskim ubojicom?" svaki tjedan novi gost podijeli priču iz svoje veze (uglavnom bivše), a stručnjaci raspravljaju o potencijalnim psihološkim motivima problematičnog ponašanja njihovih bivših partnera. U prvoj epizodi, Caroline je voditeljici Gabi Conti objasnila kako je njezina romansa s Paulom tijekom vremena postala manipulativna i psihički i fizički nasilna, opisujući crvene zastavice za koje bi voljela da ih je vidjela na vrijeme.

Irska ga sada ima - treba li i Hrvatskoj zakon koji sankcionira psihičko nasilje u vezama?

Nasilnici su često pri upoznavanju "savršeni"

Caroline je ispričala kako je nakon tri mjeseca hodanja pozvala Paula da živi s njom jer on tada nije imao gdje biti, a ubrzo je počela primjećivati njegovo ljubomorno i kontrolirajuće ponašanje. "Trenutna intimnost" koju je Caroline doživjela s Paulom, kroz intimne razgovore u kojima je slušao njezine probleme, ubrzo je nestala.

Tijekom njihove dvogodišnje veze, rekla je, Paul je odbijao plaćati stanarinu, te je vrijeđao njezinu inteligenciju i izgled. Optuživao je i da mu nije vjerna onda kada nije radila točno ono što je on želio, poput svakodnevnog seksa ili prekida kontakata s drugim muškarcima u potpunosti. Paul se također naljutio kada je Caroline provodila vrijeme sa svojim prijateljima dok on nije bio nazočan. Kaže kako se za to vrijeme pokušala fokusirati na one dobre stvari, međutim priznaje kako je bila pod njegovim utjecajem i kako joj je u potpunosti izokrenuo percepciju realnosti te je prestala vjerovati u svoju intuiciju.

 | Autor: Shutterstock Shutterstock

Caroline je opisala noć kada je pobjegla od njega. Bilo je Valentinovo. Posvađali su se, a Paul je prijetio da će ubiti njezinu mačku nožem, te joj je uzeo ključeve od auta i sve iz novčanika. Caroline se izvukla i pobjegla iz stana, međutim ova veza je na nju ostavila dugoročne posljedice radi kojih danas, u novoj vezi, ima panične napadaje svaki puta kada je druga strana ljuta, pa čak i ako nema direktne veze s njom.

Maureen O'Connell, umirovljena specijalna agentica FBI-a s, koja je komentirala ovaj slučaj na podcastu, rekla je kako Paulovo ponašanje sugerira da ima narcistički poremećaj. Iako neki serijski ubojice jesu narcisi, što znači da imaju napuhan osjećaj vlastite važnosti i nedostatak empatije prema drugima, neki imaju i druge  probleme mentalnog zdravlja kao što je antisocijalni poremećaj osobnosti. 

Je li uistinu ili može li njen bivši zapravo biti ubojica, Caroline, na sreću, nikada nije saznala te je u zadnji čas pobjegla iz nasilne veze za koju, i sama priznaje, je trebala završiti puno ranije. 

Umorstvo žene u splitskom Lidlu počinio je bivši partner Možda vas zanima Broj žena koje su ubili partneri u RH je porastao za 50%. Je li najnoviji slučaj ubojstva žene u Splitu femicid? Rubrika Life&style Life&style

Na žalost, nikome na čelu ne piše "nasilnik" ili "serijski ubojica. Da je tako, nikad nitko ne bi stupio u vezu u kojoj će biti zlostavljan. Osobe s narcističkim crtama ponašanja su manipulativne i na početku odnosa će učiniti sve da se približe drugoj osobi i dobiju njenu naklonost i pažnju. Jednom kad znaju da je druga strana emotivno vezana počinju s manipulacijama, psihičkim, a nerijetko i fizičkim zlostavljanjima. U posljednje smo vrijeme sve češće svjedoci tragičnih događaja vezanih uz nasilje u vezama, stoga je ključno moći na vrijeme prepoznati potencijalnog nasilnika prije tragičnih posljedica.

Prepoznavanje toksičnih veza - je li moj partner nasilnik?

Prepoznati znakove zlostavljača nije čak tako teško jer svi oni imaju sličan obrazac ponašanja. Međutim, ono što je teško je priznati sam sebi da si u nasilnoj vezi i da te partner zlostavlja, posebice kad to nasilje nije fizičko. Kako je i Caroline rekla - svi znakovi su bili tu, ona ih nije vidjela (ili ih je odbijala vidjeti). 

Prema Mayo Clinic, nasilje u vezi može imati različite oblike, uključujući emocionalno, seksualno i fizičko zlostavljanje i prijetnje zlostavljanjem. No zajedničko im je što nasilni odnosi uvijek uključuju neravnotežu moći i kontrole. Nasilnik koristi zastrašujuće, uvredljive riječi i ponašanja kako bi kontrolirao svog partnera.

Nasilnika možeš prepoznati ako pokazuje neko od sljedećih ponašanja:

  • Ponaša se ljubomorno ili posesivno i optužuje te da ga varaš
  • Ponižava te pred drugim ljudima, vrijeđa i spušta
  • Kritizira tvoj izgled i ponašanje
  • Pokušava kontrolirati kako i na što trošiš
  • Odgovara na pitanja postavljena tebi
  • Sprječava ili obeshrabruje tvoj odlazak na posao ili viđanje s članovima obitelji, želi te samo za sebe
  • Ne želi da se družiš s drugim ljudima bez njega
  • Za svoje loše ponašanje okrivljuje tebe

Ukoliko uočiš bilo koje od navedenih ponašanja, a posebice ako se ona ponavljaju, potrebno je čim prije napustiti taj odnos. Upravo to je najteži dio jer nasilnici pribjegavaju raznim metodama zastrašivanja i ucjena s ciljem zadržavanja žrtve koju smatraju svojim vlasništvom. Ona variraju od plakanja i obećanja da će se promijeniti pa sve do prijetnjii samoubojstvom ili ubojstvom. 

Photo: shutterstock

Komentari 0