Life&style

Hoćeš li imati veću ili manju plaću ako si našminkana?

Make up na poslu spada u prešutni dio dress codea. Očekuje li se da budeš našminkana ili ne i u kakvoj je to vezi s tvojim prihodima?

Postoji li veza između privlačnosti i prihoda? Na radnom mjestu moramo poštivati dress code. To vrijedi za oba spola – ako posao uključuje uniformu, moraš je nositi, a poslovni stil odijevanja ne uključuje poderane traperice ili trenirku… Međutim, što je s prešutnim dress codeom? Za žene često postoje suptilna očekivanja kad je riječ o izgledu – od načina odijevanja pa do frizure i make-upa. Na mnogim radnim mjestima muškarci nose odijela, a onda se od žena nekako očekuje da nose cipele s visokim petama. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies A tu je i „njega“. Premda tvrtke vrlo rijetko određuju žensku šminku ili manikuru, često se smatra da je normalno da je žena „uređena“ i da je i to dio njene „uniforme“ – a nedavno istraživanje pokazalo je da to također može utjecati na žensku „izvedbu“ na radnom mjestu. 

Možda vas zanima Javila je šefu da kasni - i dobila nevjerojatan odgovor Rubrika Život Život

Sociolozi Jacyln Wong i Andrew Penner prikupili su podatke od 14.000 zaposlenika kako bi vidjeli postoji li veza između privlačnosti i dohotka. Dok starija istraživanja pokazuju da konvencionalno privlačni ljudi zarađuju 20 posto više od konvencionalno manje atraktivnih kolega (svejedno jesu li muškarci ili žene), novo istraživanje otkrilo je da žene koje su dobro „uređene i njegovane“ zarađuju znatno više novca od manje „uređenih“ vršnjakinja. Grooming nije bio u igri za muškarce. 

 

via GIPHY

To neće iznenaditi nekoga tko je ikada radio u velikoj tvrtki ili gledao film o ženskoj direktorici. Žene na vrhu obično imaju visoke pete te besprijekoran make-up. Mnoge žene pitat će se u čemu je tu problem – zašto ne uložiti napor za posao? To što si lijepo uređena pokazuje da si i pametna i organizirana osoba – a to zaslužuje veću plaću? To je OK, ali što sa ženama koje ne žele nositi visoke pete ili imati besprijekoran make-up.  

Možda vas zanima Koliko bi mame trebale imati plaću - izračunali smo! Rubrika Life&style Life&style

Ako si osoba koja troši mnogo vremena i truda na izgled, onda ti to nije problem. Ali, ako nisi tip koji to radi svaki dan (ili nemaš mogućnosti ili novaca), onda bi mogla biti financijski kažnjena – a to jednostavno nije u redu. Vjerojatno to čak i nije namjerna odluka poslodavca. Ali, na nekoj podsvjesnoj razini oni odbacuju žene koje ne žele pratiti društvene standarde koji određuju kako bi žena trebala izgledati. 

via GIPHY

Činjenica da se sve to događa na podsvjesnoj razini razlog je zašto je to jako teško promijeniti. Ali, ako želimo doći do mjesta gdje se žene ravnopravno tretiraju na radnom mjestu i gdje jaz među spolovima konačno prestaje biti problem, onda poslodavci moraju biti sigurni da su iskreni kad je riječ o tome zašto ne promiču žene. Je li to uistinu zato jer ne zaslužuju – ili zbog udobnih niskih cipela i lica bez šminke?   

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0