Life&style

Hladni zrak šteti koži, ali i topi kilograme

Kako bi vam koža, kosa i lice ostali lijepi čak i usred zime, pobrinite se da su dovoljno hidratizirani

Tek što ste se vratili iz divne zimske šetnje, ispred ogledala vas je dočekalo neugodno iznenađenje, vaša koža lica je tako suha da zateže, a na nekim dijelovima pojavile su se sitne crvene kapilare. Boravak na hladnom zraku – da, ali po koju cijenu? Ako se dobro pripremimo, nema razloga za zabrinutost, kažu stručnjaci. Ključ je u hidrataciji.

Lice

Kozmetika na bazi ulja pomaže da koža zadrži vlažnost i stvori zaštitni sloj koji je štiti od hladnog zraka i vjetra, kao i od pretjeranog isušivanja kože koje je posljedica boravka u zatvorenom prostoru uz radijator.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Tijelo

Prorijedite tuširanje u zimskom periodu ili ga vremenski ograničite. Nakon 15 minuta kupanja toplom vodom, s kože se skida dragocjeni lipidni sloj kože koji ima zaštitni efekt.

Usne

Izbjegavajte kozmetiku koja sadrži lanolin, puno umjetnih boja i mirisa, posebno ako imate osjetljivu kožu sklonu alergijama. Pravi izbor su masniji balzami. Navečer na usne nanesite sjajilo, a tijekom dana koristite stik s UV zaštitnim faktorom ili specijalni balzam na bazi cinka za skijaše.

Ruke

Ruke otkrivaju prve znakove starenja – budite izuzetak koji ne potvrđuje pravilo. Nošenje rukavica je nešto što se podrazumijeva u zimskom periodu. Koža se noću regenerira i obnavlja, a dodatno ćete joj pomoći ako jednom tjedno spavate s debelim slojem kreme na rukama.

 | Autor: Getty Images Getty Images

Pozitivne strane

Hladnoća usporava izlučivanje sebuma koji začepljuje pore, zbog čega će vam lice izgledati čišće. Boravak na hladnom zraku smanjuje broj akni i prištića na licu. Osim toga, zimske aktivnosti su odlične za jačanje srca i dobro funkcioniranje dišnih organa.

Također, hladnoća topi kilograme – niske temperature aktiviraju masne stanice koje troše kalorije za zagrijavanje tijela na način na koji to čini treniranje Na kraju, hladan zrak utječe na san – idealna temperatura u spavaćoj sobi treba se kretati u rasponu od 15 do 18 stupnjeva Celzijevih.

Photo: Goran Čižmešija

Komentari 0