Life&style

Hladan auto ljeti? 4 trika kako da izbjegneš usijanje

Vrući ljetni dani često od automobila naprave pravu pećnicu na četiri kotača i paklenu pećnicu. Kako bi to uspješno izbjegla, donosimo ti nekoliko jednostavnih trikova

Svima nam je dobro poznat osjećaj paklenih vrućina u automobilu tijekom ljetnih mjeseci kada se unutrašnjost zagrije do opasnih i gotovo nepodnošljivih temperatura. Mnoge u toj situaciji spašavaju klime (mada ni one ne pomažu istog časa, da ne spominjemo užareni volan koji ne možeš ni dodirnuti), ali nemaju svi taj luksuz. Srećom, postoji nekoliko jednostavnih trikova uz pomoć kojih ćeš se zaštititi od vrućine. 

1. Kad nema mjesta u hladu...

Nitko od nas ne voli ući u automobil koji je duže vrijeme bio izložen jakom suncu pa je mjesto u hladu idealno rješenje za taj problem. Znamo, često je teško pronaći bilo kakvo parkirno mjesto, ali to ne znači da je nemoguće. Pokušaj tražiti mjesta ispod stabala, iza zgrada koje stvaraju hlad ili koristi podzemne garaže. Ako ne uspiješ u toj misiji i tvoj automobil dugo ostane na izravnom suncu, prije ulaska otvori sva vrata na nekoliko minuta. Stakleni prozori izoliraju toplinu pa je važno da vrući zrak iziđe iz automobila. Još bolje, spriječi zadržavanje topline tako što ćeš ostaviti minimalno otvorene prozore na parkiranom autu. 

2. Postavi folije i sjenila za zaštitu 

Osim parkiranja u hladu, svoj automobil možeš zaštititi od sunca i korištenjem raznih folija i sjenila koja se postavljaju na stakla vozila. Folije za auto stakla spriječavaju ulazak sunčevog svijetla i UV zraka u vozilo i samim time ga održavaju hladnijim. Ako nemaš folije ni sjenila, možeš se poslužiti i običnom dekom. Kod odabira deke pripazi da bude što svjetlija. 

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Možda vas zanima Kako efikasnije rashladiti stan klimom i uštedjeti na računu za struju Rubrika Life&style Life&style

3. Koristi donje otvore na ventilatoru

Većina ljudi ulaskom u automobil odmah otvara prozore, pali ventilaciju/klimu i podešava puhanje na gornje otvore tako da hladan zrak dopire direktno do njihovog lica. Međutim, najbolji način za hlađenje automobila je da se vrući zrak potjera s poda automobila. Podesi puhanje ventilatora na maksimalno i zatvori gornje otvore tako da rade samo donji koji su najbliži podu. Guranje zraka od dna do vrha "istjerat" će vrući zrak kroz otvorene prozore. Kada se riješiš vrućeg zraka, prebaci puhanje na gornje otvore.

4. Klima uređaj - i redoslijed je bitan

Ako si dovoljno sretna da imaš klima uređaj u svom automobilu, pripazi da ga prilikom ulaska postaviš na "svježi zrak", a ne "recirkulaciju". Recirkulacija privlači unutarnji zrak i obično najbolje radi kada vozilo dostigne željenu temperaturu - dakle, kad je auto već rashlađen.

Photo: Instagram @haileybieber

Komentari 0