Life&style

Grčevi u nogama muče te noću: zašto nastaju i što pomaže protiv njih?

  • Ako ti se grčevi u nogama javljaju noću, to može imati različite uzroke
  • Kako god, grčevi vrlo su neugodni. I bolni. Tko ih se ne bi želio riješiti?
  • Otkrit ćemo ti moguće uzroke te što ti može pomoći protiv njih

Upravo si fino opušteno spavala, a onda se iznenada u mišićima razviju grčevi i uzrokuju veliku bol. Često su zahvaćene noge – a posebno listovi ili pak stopala. A često se ti grčevi javljaju noću i bude nas iz sna. Uzroci za to mogu biti različiti, ali relativno često je to nedostatak magnezija. Žene su češće pogođene, ali rizik se također povećava s godinama.

Možda vas zanima Veliki novitet! Pogledaj kako bi uskoro mogli izgledati mobiteli koje koristimo Rubrika Life&style Life&style

Kako se uopće javljaju grčevi u listovima?

Općenito, određeni mišići se skupljaju tijekom grča. Ako su zahvaćeni takozvani veliki mišići listova, oni se stvrdnjavaju zbog grčeva - i obično ostaju tvrdi nekoliko dana. Često je zahvaćen i takozvani fleksor nožnog prsta koji započinje na stražnjoj strani potkoljenice. Za noćne grčeve listova može se čak razviti takozvana tendencija grčenja. To znači da se zahvaćeni mišići iznova i iznova skupljaju na istom mjestu.

Zašto nedostatak magnezija uzrokuje grčeve u listovima

Magnezij ima različite funkcije u tijelu. Između ostalog, djeluje kao antagonist kalciju: dok je kalcij odgovoran za naprezanje mišića, magnezij bi ih nakon toga trebao ponovno opustiti. Ako tijelu nedostaje magnezija, kalcij osigurava da živci nehotice počnu skupljati mišiće - i započinje grč. Stoga su česti grčevi tipični prvi znak nedostatka magnezija i općenito loša ravnoteža elektrolita.

via GIPHY

Zašto se grčevi u listovima javljaju noću?

Ovdje također ulogu igra endogeni mehanizam: razina magnezija u tijelu prirodno pada tijekom razdoblja odmora. Međutim, može pasti i prenisko, što može pokrenuti kontrakcije mišića tijekom nesvjesnog kretanja tijekom spavanja. Obično se probudimo tek kada je mišić već otvrdnuo i kad se jave snažni bolovi.

Kako dolazi do nedostatka magnezija?

Obično postoje tri moguća uzroka nedostatka magnezija:

• Povećana potreba koja se javlja, na primjer, kod trudnoće. Potreba za magnezijem osobito je velika u posljednjem tromjesečju trudnoće. Ali, sportaši također imaju veću potrebu, jer mišići brže troše magnezij za vrijeme treninga.

• Povećano izlučivanje magnezija, što se također može pojaviti kod sportaša. Naime, tijekom treninga se minerali izlučuju znojenjem. Razni lijekovi također mogu ubrzati eliminaciju minerala.

• Inhibirana apsorpcija magnezija u tijelu, na primjer, kao rezultat bolesti.

via GIPHY

Noćni grčevi u listovima: pregled drugih uzroka

Za grčeve u listovima (ali i općenito grčevi u mišićima) mogu postojati i drugi uzroci osim nedostatka hranjivih sastojaka. To uključuje sljedeće:

• Preopterećenje mišića kod sportaša: ako puno treniraš i ne dopuštaš da se mišići odmaraju između treninga, povećan je rizik od grčeva noću.

• Podopterećenje mišića kod nesportaša: oni koji uopće ne treniraju također više pate od grčeva u listovima. Također igra ulogu činjenica da se mišići skrate kad su neaktivni.

• Loše držanje tijela: ako imaš loše držanje, isti su mišići uvijek napeti, što može dovesti do grčenja mišića.

• Pogrešna obuća: ako su zbog loše obuće jednostrano opterećeni stopala i noge, to može dovesti do grčeva u listovima. To se, primjerice, odnosi na cipele s visokim potpeticama.

• Jednolična prehrana: tijelo dobiva sve hranjive sastojke jedino ako se hranimo uravnoteženo.

• Nedostatak tekućine: ako premalo pijemo, to može imati ozbiljne zdravstvene posljedice. Noćni grčevi u nogama samo su jedan od njih.

Što trebaš napraviti ako te uhvati grč u vodi?

via GIPHY

Liječenje: prva pomoć protiv grčeva u nogama

Premda su grčevi u listovima često slični napadima, većina ljudi instinktivno koristi ispravan „lijek“ istezanjem mišića potkoljenice. Noga je ispružena, peta je gurnuta prema naprijed, a prsti su povučeni prema tijelu. Za pomoć možeš koristiti i ruke. U većini slučajeva to je dovoljno da grč popusti nakon kratkog vremena. Također ti može pomoći lagano masirati zahvaćeni mišić, malo protresti noge ili pažljivo ustati i šetati.

Sprječavanje noćnih grčeva 

Ako se grčevi povremeno vraćaju, to ne mora značiti ništa loše. Ali,  ako se grčevi u nogama redovito javljaju noću, liječnik bi trebao razjasniti moguće uzroke. Ako je bolest uzrok, prvo se mora liječiti. Inače, često pomože da malo prilagodiš svoj način života. 

Mogu pomoći sljedeće mjere:

• Hrani se uravnoteženo: za uravnoteženu prehranu trebali bismo se fokusirati na puno voća i povrća. Na jelovniku su i mliječni proizvodi i puno ribe, kao i malo nemasnog mesa. Na primjer, važna dijetalna vlakna možemo dobiti iz proizvoda od cjelovitih žitarica.

via GIPHY

• Puno pij: kako bismo osigurali optimalnu opskrbu tekućinom, trebali bismo piti najmanje 2,5 litre tekućine dnevno. Dopuštena je, naravno, voda, ali i biljni čaj.

• Suzdržavanje od stimulansa: trebali bismo se što više suzdržati od pušenja i alkohola. To je općenito bolje za tvoje zdravlje, ali alkohol može potaknuti grčeve u listovima jer djeluje dehidrirajuće.

• Vježbanje: ako se u svakodnevnom životu gotovo ne krećeš, svakako bi trebala odvojiti malo vremena za kratke treninge. Oni koji se tri puta tjedno bave sa 30 minuta sporta čine puno za svoje zdravlje. S druge strane, za entuzijastične sportaše vrijedi sljedeće: mišićima su povremeno potrebne i stanke između pojedinih treninga. U najgorem slučaju, pretjerivanje može biti jednako štetno kao i kad ne vježbaš.

• Opusti mišiće: osim klasičnog treninga, važno je ne ići spavati napetih mišića. Kratke vježbe opuštanja i istezanja prije spavanja mogu ti pomoći. Ali, ne bismo se trebali oznojiti, jer to onda samo stimulira tijelo i sprječava umor.

Photo: Shutterstock

Komentari 0