Life&style

Gotovo sve često koristimo Bluetooth, ali znaš li da taj poznati logo krije nevjerojatnu tajnu poruku?

  • Ah, pouzdani i općepoznati Bluetooth logo – naravno da znaš kako izgleda, zar ne?
  • To je zapravo samo šiljasto slovo „B“, ili? 
  • Pa, zapravo nije baš tako…

Kao i kod većine bezbrojnih logotipa koje svakodnevno susrećemo, sigurno nismo previše promišljali o dizajnu svima omiljenog standarda bežične tehnologije. Međutim, dva desetljeća nakon prve primjene, Internet tek sada otkriva fascinantnu priču koja stoji iza imena i logotipa Bluetootha.

Prema jednom od inženjera koji stoji iza razvoja Bluetootha, ime pripada kralju iz doba Vikinga koji je imao „mrtvi zub“, odnosno „Bluetooth“. I ne samo to, nego i poput mnogih najboljih logotipa svih vremena, ova ikona skriva tajnu poruku.

Inženjeri Sven Mattisson i Jim Kardach radili su na tehnologiji krajem 1990-ih kada su shvatili da joj treba dopadljivo ime kako bi se istaklo u zbunjujućem mnoštvu bežične tehnologije koja se razvijala u to vrijeme. Koncept „Bluetootha“, kao i sve najbolje ideje, osmišljen je uz pivo.

 | Autor: Pinterest Pinterest

Naime, dvojica muškaraca počeli su raspravljati o povijesti dok su utapali tugu nakon razočaravajućeg posla na terenu. „Opširno su razgovarali“ o Vikinzima, spominjući danskog kralja Haralda „Bluetooth“ Gormssona - nadimak za koji se govori da se odnosi na njegov mrtvi zub.

Ovo želimo odmah! Vrhunski krevet koji je ujedno i kauč te high-tech stol opremljen svim pametnim tehnologijama

Kralj je najpoznatiji po tome što je ujedinio Norvešku i Dansku, paralelu koja je oduševila Mattissona i Kardacha koji su „nastojali ujediniti PC i mobilnu industriju bežičnom vezom kratkog dometa“ (što je, naravno, potpuno isto kao i mirenje zaraćenih nacija).

Možda vas zanima Ovih 7 skrivenih WhatsApp funkcija čine čuda, a za njih znaju samo rijetki Rubrika Life&style Life&style

Ali, nije samo ime ono koje ima iznenađujuću povijest - Bluetooth logotip također skriva još jednu tajnu. Ispostavilo se da dizajn zapravo sadrži dva slova, a ne samo stilizirano slovo B. Ono što zapravo gledaš je spajanje nordijskih runa za slova H i B (dolje), za „Harald Bluetooth“.

 | Autor: Tweeter Tweeter

Čini se da je Twitter oduševljen otkrićem, a mnogi su korisnici objavili oduševljene tweetove kad su otkrili nordijske korijene Bluetootha…

Možda vas zanima S ovom maskom za spavanje s bluetoothom lako ćeš se isključiti iz ovog svijeta uz omiljenu glazbu Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock

Komentari 0