Life&style

Gerilsko vrtlarenje za ljepši grad

Siva gradska svakodnevica već nekoliko desetljeća inspirira urbano stanovništvo na promjene. Jedan od najradikalnijih trendova je guerrilla gardening – trend uređivanja neuređenih površina u gradskim blokovima.

Sigurno ste nekoliko puta na putu prema svom radnom mjestu primijetili neuređene i zapuštene zelene površine koje imaju više potencijala. Međutim, dok ih vi samo gledate, drugi ih uređuju. Radi se o pokretu guerilla gardeninga (gerilsko vrtlarenje) koji je nastao sedamdesetih godina prošloga stoljeća.

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ovaj oblik vrtlarenja predstavlja uređivanje zelenih površina iako nemate legalno pravo na to. Uglavnom se radi o dječjim parkovima, nogostupima, gredicama uz cestu i sl. koji su napušteni ili već dulje vremena zanemarivani. Pokret gerilskog vrtlarenja obuhvaća širok spektar ljudi: od amaterskih vrtlara koji imaju viška sadnica do vlasnika vila i zgrada koji uređenim okolišem žele podići cijenu svojih nekretnina. Svi imaju isti cilj: ljepši i zeleniji grad. Prvi gerila vrtlari su bili Gerrard Winstaley iz Engleske i John Appleseed Chapman iz SAD-a koji se smatraju očevima ovog oblika vrtlarenja. Danas je ovaj oblik aktivizma prisutan u preko 30 država svijeta, a posebno je popularan u SAD-u i njegovim urbanim sredinama.

Guerilla gardening u koracima

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Ovakav oblik uređivanja okoliša odvija se uglavnom noću, kada je manje prolaznika na ulicama. Za uređenje se uglavnom biraju zanemarene cvjetne gredice, neobrezane biljke, gole zemljane površine pune blata i otpada. Sama sadnja se često planira unutar veće grupe zaljubljenika za vrtlarenje, od kojih svaki ima svoj zadatak bez obzira radi li se o prijevozu, odabiru sadnica ili fizičkom poslu. Za ovakve projekte nerijetko se biraju izdržljive biljke koje ne traže mnogo brige, a može se raditi i o uređenju već postojećih biljaka (obrezivanje i oblikovanje). Dobar odabir je i začinsko bilje ili grmovi poput lavande.

Jedan od veoma važnih elemenata ovog tipa vrtlarstva je čistoća. Mjesto mora biti ljepše kada odete nego što je bilo prije, tako da gerilski vrtlari nose velike količine najlonskih vrećica kako bi pokupili i očistili sav otpad iza sebe te spriječili stvaranje blata. Nakon sadnje slijedi i redovita njega biljke prema potrebi koja uključuje zalijevanje i podrezivanje kako se ne bi ponovila ista situacija.

Svi vole zeleno

 | Autor: Thinkstock / Spencer Davies Thinkstock / Spencer Davies

Pravi gerilski vrtlari, osim što uljepšavaju okoliš, se također brinu da što više materijala recikliraju. Mnogi od njih su pristaše permakulture te svaki komad namještaja, odjeće ili plastike koriste da bi uljepšali svoj grad. U metropolama poput Londona ili Milana tako možete vidjeti cipele iz kojih rastu tratinčice, poslovne torbe krcate ljubičicama ili pak vertikalne vrtove od plastičnih boca. Čak i ako se ne odlučite na uređivanje obližnjeg parka, možda vas entuzijazam ovih vrtlara potakne da uredite svoj vrt.

Photo: Thinkstock / Spencer Davies

Komentari 0