- Kao devetogodišnjak s ocem je pekao kolače u rodnom Elzasu i znao je da će kad odraste biti slastičar
- Pierre Hermé danas ima vlastito slastičarsko carstvo, a slatkoljupci se kunu u njegove macaronse koje naziva 'nekoliko grama sreće'
- U suradnji s L'Occitaneom pokazao je kako nije samo gastro mag, nego i gastro nos
Ponekad nas mirisi parfema ili sastojka kolača poput vremeplova katapultiraju u neke zaboravljene drage trenutke... Pierre Hermé, kojega je francuski Vogue prozvao Picassom slastica, reći će kako takvo putovanje kroz vrijeme u njemu pokreće miris mliječne čokolade od koje je njegov otac, i sam vrhunski pekar i slastičar, za Uskrs izrađivao zečiće, a po rashladnim policama slijevali su se slapovi te poslastice.
Od svoje devete godine znao je, kako kaže, da će mu ovo što danas raditi biti životni poziv i strast te da će nastaviti obiteljsku tradiciju i postati četvrta generacija slastičara obitelji Hermé. Postao je i mnogo više od toga – sinonim za svijet gurmanskih senzacija i užitaka.
Majstor koji je 2016. godine proglašen najboljim slastičarskim chefom svijeta i jedini slastičar koji je proglašen vitezom Legije časti svoj je put započeo u dobi od 14 godina, kada je napustio rodni Elzas te počeo raditi kao pripravnik kod legendarnog Gastona Lenôtrea. Kod njega je proveo šest godina, a danas će reći kako će Lenôtre zauvijek biti njegov mentor jer ga je naučio vrijednostima koje je usvojio kao vlastite postulate – obraćanju pažnje na detalje, važnosti dobro dorađenog posla, ali i prenošenja znanja drugima. A znanja se nakupilo jer je prije pokretanja vlastitoga posla radio i za luksuzne slastičarske kuće Fauchon i Ladurée.
Avangardni slastičar i čarobnjak okusa sa svojim je prijateljem i poslovnim partnerom, marketinškim stručnjakom Charlesom Znatyjem, izgradio pravo poslovno carstvo, a sve je počelo macaronima koje naziva "nekoliko grama sreće". Dobar macaron je, otkriva Hermé, uspješan spoj mnogih detalja. Iako se čini jednostavnom slasticom, potrebni su vrhunski sastojci i poštovanje svih faza procesa izrade. Nesumnjivo, najveći hit i najpoznatiji je onaj s okusom Ispahan ruže, maline i ličija.
Prvu trgovinu otvorili su 2000. godine u Tokiju, nakon toga još šest u Japanu, jednu u Londonu i šest u Parizu. O sebi će reći kako ga najviše iritiraju neiskreni ljudi i oni koji nose ruksak na leđima i pritom to zaborave, a sve bi učinio za prijatelje. Još je bolje kada su prijatelji kreativci kakav je i sam te kada zajedno stvaraju čudesne kreacije. Upravo to se dogodilo s osnivačem L'Occitanea Olivierom Baussanom.
U prosincu 2015. Hermé i Baussan kreirali su kolekciju toaletnih voda s mirisnim kremama i sapunima za ruke, 2017. godine otvoren je inovativan koncept trgovine 86 Champs u Parizu – s izlogom koji slavi sinergiju ekskluzivnih poslastica i luksuznih uljepšavajućih proizvoda, Taste & Beauty, da bi u srpnju kreirali neodoljivih osam niche mirisa Eaux de Parfum, od kojih ih je u Hrvatskoj dostupno šest. Za svaki od njih Pierre Hermé je kreirao jedinstveni olfaktivni potpis. Izabrao je samo najfinije sastojke i stvorio suptilne spojeve koje oduševljavaju osjetila.
Kako i pristoji istinskom gurmanu, koji ne priznaje osrednjost ili odgovor da je nešto "dobro", svaka od tih mirisnih kreacija uzdrmava uobičajenost i ruši konvencije, pruža zadovoljstvo i budi emocije. Snaga crnog ribiza susreće se tako sa živahnošću rabarbare, energična mandarina daje balans dubini smilja, sočnost maline stapa se s umjerenošću matcha zelenog čaja, dok crni limun preferira samostalnu izvedbu...
Različit i zavodljiv, začinjen tek prstohvatom ambre, zaogrnut će vas velom intrige i misterije. Svaki od parfema komunicira svojim prirodnim sastojcima i teži samo jednom: zadovoljiti osjetila. Zajednička niche priča dvojice prijatelja bila je takav hit da nije čudno to što su odlučili nastaviti na pravi gurmanski način, limitiranim linijama mirisa i proizvoda za njegu tijela, nadahnutima čarobnom Korzikom koja ih spaja i sabire njihove dugogodišnje prijateljske trenutke na tom otoku ljepote.
"Htjeli smo nos koji također ima dar za okuse", kaže Baussan. Doista, tko bi se osim Pierrea Herméa usudio kombinirati okuse rabarbare, klinčića i muškatnog oraščića s temperamentnim mirisom grejpa? "Kontrasti se nadopunjuju", objašnjava Hermé. A to se može vidjeti u neobičnom spoju jasmina, smilja i gorke naranče u mirisu Jasmin-Immortelle-Neroli koji dočarava cvjetne arome Korzike, prožete drvenim i mošusnim notama. Za razliku od ove cvjetne simfonije za žene, unisex kolekcija Pamplemousse-Rhubarbe spaja neodoljive okuse rabarbare, klinčića i muškatnog oraščića s temperamentnim mirisom grejpa. Kao dodatak širokom asortimanu L’Occitane krema za ruke, Pierre Hermé je stvorio i Miel Mandarine koja kombinira karite maslac, koji hrani i omekšava ruke, s mirisom meda s Korzike i mandarine.
Komentiraj, znaš da želiš!
Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.