Life&style

Genijalni slatki put Pierrea Herméa: Picasso u svijetu slastica čiji su Macaronsi poput umjetničkih djela

  • Kao devetogodišnjak s ocem je pekao kolače u rodnom Elzasu i znao je da će kad odraste biti slastičar
  • Pierre Hermé danas ima vlastito slastičarsko carstvo, a slatkoljupci se kunu u njegove macaronse koje naziva 'nekoliko grama sreće' 
  • U suradnji s L'Occitaneom pokazao je kako nije samo gastro mag, nego i gastro nos

Ponekad nas mirisi parfema ili sastojka kolača poput vremeplova katapultiraju u neke zaboravljene drage trenutke... Pierre Hermé, kojega je francuski Vogue prozvao Picassom slastica, reći će kako takvo putovanje kroz vrijeme u njemu pokreće miris mliječne čokolade od koje je njegov otac, i sam vrhunski pekar i slastičar, za Uskrs izrađivao zečiće, a po rashladnim policama slijevali su se slapovi te poslastice.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Od svoje devete godine znao je, kako kaže, da će mu ovo što danas raditi biti životni poziv i strast te da će nastaviti obiteljsku tradiciju i postati četvrta generacija slastičara obitelji Hermé. Postao je i mnogo više od toga – sinonim za svijet gurmanskih senzacija i užitaka.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Majstor koji je 2016. godine proglašen najboljim slastičarskim chefom svijeta i jedini slastičar koji je proglašen vitezom Legije časti svoj je put započeo u dobi od 14 godina, kada je napustio rodni Elzas te počeo raditi kao pripravnik kod legendarnog Gastona Lenôtrea. Kod njega je proveo šest godina, a danas će reći kako će Lenôtre zauvijek biti njegov mentor jer ga je naučio vrijednostima koje je usvojio kao vlastite postulate – obraćanju pažnje na detalje, važnosti dobro dorađenog posla, ali i prenošenja znanja drugima. A znanja se nakupilo jer je prije pokretanja vlastitoga posla radio i za luksuzne slastičarske kuće Fauchon i Ladurée.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Avangardni slastičar i čarobnjak okusa sa svojim je prijateljem i poslovnim partnerom, marketinškim stručnjakom Charlesom Znatyjem, izgradio pravo poslovno carstvo, a sve je počelo macaronima koje naziva "nekoliko grama sreće". Dobar macaron je, otkriva Hermé, uspješan spoj mnogih detalja. Iako se čini jednostavnom slasticom, potrebni su vrhunski sastojci i poštovanje svih faza procesa izrade. Nesumnjivo, najveći hit i najpoznatiji je onaj s okusom Ispahan ruže, maline i ličija.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Prvu trgovinu otvorili su 2000. godine u Tokiju, nakon toga još šest u Japanu, jednu u Londonu i šest u Parizu. O sebi će reći kako ga najviše iritiraju neiskreni ljudi i oni koji nose ruksak na leđima i pritom to zaborave, a sve bi učinio za prijatelje. Još je bolje kada su prijatelji kreativci kakav je i sam te kada zajedno stvaraju čudesne kreacije. Upravo to se dogodilo s osnivačem L'Occitanea Olivierom Baussanom.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

U prosincu 2015. Hermé i Baussan kreirali su kolekciju toaletnih voda s mirisnim kremama i sapunima za ruke, 2017. godine otvoren je inovativan koncept trgovine 86 Champs u Parizu – s izlogom koji slavi sinergiju ekskluzivnih poslastica i luksuznih uljepšavajućih proizvoda, Taste & Beauty, da bi u srpnju kreirali neodoljivih osam niche mirisa Eaux de Parfum, od kojih ih je u Hrvatskoj dostupno šest. Za svaki od njih Pierre Hermé je kreirao jedinstveni olfaktivni potpis. Izabrao je samo najfinije sastojke i stvorio suptilne spojeve koje oduševljavaju osjetila.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Kako i pristoji istinskom gurmanu, koji ne priznaje osrednjost ili odgovor da je nešto "dobro", svaka od tih mirisnih kreacija uzdrmava uobičajenost i ruši konvencije, pruža zadovoljstvo i budi emocije. Snaga crnog ribiza susreće se tako sa živahnošću rabarbare, energična mandarina daje balans dubini smilja, sočnost maline stapa se s umjerenošću matcha zelenog čaja, dok crni limun preferira samostalnu izvedbu...

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

Različit i zavodljiv, začinjen tek prstohvatom ambre, zaogrnut će vas velom intrige i misterije. Svaki od parfema komunicira svojim prirodnim sastojcima i teži samo jednom: zadovoljiti osjetila. Zajednička niche priča dvojice prijatelja bila je takav hit da nije čudno to što su odlučili nastaviti na pravi gurmanski način, limitiranim linijama mirisa i proizvoda za njegu tijela, nadahnutima čarobnom Korzikom koja ih spaja i sabire njihove dugogodišnje prijateljske trenutke na tom otoku ljepote.

macarons Možda vas zanima Kako su nastali macaroni, preslatki keksići koje su od davnina jeli kraljice i kraljevi diljem svijeta Rubrika Life&style Life&style

"Htjeli smo nos koji također ima dar za okuse", kaže Baussan. Doista, tko bi se osim Pierrea Herméa usudio kombinirati okuse rabarbare, klinčića i muškatnog oraščića s temperamentnim mirisom grejpa? "Kontrasti se nadopunjuju", objašnjava Hermé. A to se može vidjeti u neobičnom spoju jasmina, smilja i gorke naranče u mirisu Jasmin-Immortelle-Neroli koji dočarava cvjetne arome Korzike, prožete drvenim i mošusnim notama. Za razliku od ove cvjetne simfonije za žene, unisex kolekcija Pamplemousse-Rhubarbe spaja neodoljive okuse rabarbare, klinčića i muškatnog oraščića s temperamentnim mirisom grejpa. Kao dodatak širokom asortimanu L’Occitane krema za ruke, Pierre Hermé je stvorio i Miel Mandarine koja kombinira karite maslac, koji hrani i omekšava ruke, s mirisom meda s Korzike i mandarine.

 | Autor: Profimedia / @salmahayek Instagram Profimedia / @salmahayek Instagram

 

 

Photo: Profimedia / @salmahayek Instagram

Komentari 0