Life&style
Planinarsko sklonište Kremenjak

Genijalan dizajn: Kremenjak, planinarsko sklonište i promatračnica na Učki izgleda poput velikog gnijezda

  • Park prirode Učka oduševljava prirodnom ljepotom, raznolikim stazama koje mogu biti vrlo zahtjevne, ali mogu biti i lagana šetnja po prirodi za cijelu obitelj 
  • Zbog jedinstvene arhitekture planinarskog skloništa i promatračnice nalik 'izvaljenom jajetu u gnijezdu', ali i spektakularnog pogleda koji puca s ovog mjesta, Kremenjak  postaje sve popularnije planinarsko odredište
  • Jedinstvenost ovog planinarskog skloništa na planini Učki obogaćuje turističku ponudu i privlači ljubitelje prirode koji žele doživjeti ljepotu hrvatskih planina na jedinstven način

Park prirode Učka omiljeno je odredište planinara i izletnika, a karakterizira ga iznimna prirodna raznolikost na razmjerno malom prostoru. Tako je Učka zacijelo jedino mjesto na svijetu gdje možeš fotografirati stenoendemski učkarski zvončić i jedno od posljednjih europskih lokaliteta na kojem možeš ugledati bjeloglavog supa i/ili surog orla.

Međutim, posljednjih mjeseci jedna od posjećenijih i novijih atrakcija unutar parka prirode Učka je novo planinarsko sklonište i promatračnica za ptice Kremenjak, na 847 metara nadmorske visine. Već na prvi pogled ostavlja bez daha. Sklonište je smješteno na predivnoj lokaciji, na slikovitom travnatom grebenu u blizini samog vrha Kremenjak, odakle se pružaju impresivni pogledi na Kvarnerski zaljev i Istru. 

 | Autor: Planinarski savez Hrvatske Planinarski savez Hrvatske

Vijest o novom skloništu poznatog arhitekta Ivana Juretića vrlo brzo je odjeknula u planinarskoj zajednici (inače, ovaj arhitekt stoji iza planinarskih skloništa Šugarska duliba, Ždrilo i Rossijeva kolibe na Velebitu te Miroslav Hirtz na Bijelim stijenama), pa su staze prema Kamenjaku sve posjećenije. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Sara Šofranac (@sgrbac0)

Jedinstvenost skloništa Kremenjak na Učki 

Park prirode Učka poznat je po svojoj ornitofauni – u Parku je zabilježeno više od 170 vrsta ptica, što gnjezdarica, što preletnica. Lokacija novog planinarskog skloništa smještena je na ruti preleta brojnih migrantskih vrsta, što je autoru poslužilo kao inspiracija za arhitektonsku izvedbu i za dvostruku funkciju ovog planinskog objekta – uz primarnu svrhu klasičnog planinarskog skloništa, ono će se koristiti i kao promatračnica za ptice. 

 | Autor: park prirode Učka park prirode Učka Foto: Park prirode Učka

Možda vas zanima Danas je Međunarodni dan zaštite životinja, azili diljem zemlje ovog vikenda otvaraju svoja vrata Rubrika Life&style Life&style

Međutim, ovo možda jest klasično planinarsko sklonište, ali nimalo nije klasično po svom izgledu. Nalik je na umjetničku instalaciju u prostoru, a vanjska ovojnica sazdana je od suhih grana te formom i materijalom podsjeća na ptičje gnijezdo. Unutar elegantne čelične mreže prekrivene suhom trninom, granama gustog bodljikavog grma koji raste u zapuštenim dolcima, manja je, kompaktna jajolika forma objekta, sastavljena od oko 320 drvenih trokutastih ploča, koja pak simboliziraju raspuknuto, izvaljeno jaje.  Stoga ovaj projekt nosi naziv „Izvaljeno jaje u gnijezdu“. Između vanjske opne i samoga objekta smješteno je stubište kojem se pristupa terasi/krovu, koji služe kao promatračnica. 

 | Autor: YouTube YouTube Foto: YouTube

Samo sklonište ima površinu oko 12 kvadrata, kapaciteta četiri do šest ležajeva, koje pruža dobru zaštitu od kiše i vjetra te omogućava siguran zaklon te se može noćiti u njemu. Sklonište je realizirano u skladu s održivim načinom gradnje i ekološkim standardima, energetski je neovisno, pa u njemu posjetitelji mogu napuniti mobitel, a ima i rasvjeta uz pomoć struje koju „jaje“ dobiva iz solarnog panela.

Kako najlakše stići do skloništa Kremenjak na Učki

Najjednostavnija staza za posjet ovom skloništu je iz sela Mihani, do kojega vodi strma asfaltirana cesta. Nakon što tamo parkiraš automobil, slijedi srednje strm uspon dobro označenom stazom sve do skloništa. Staza nije zahtjevna i prikladna je za sve vrste šetača.

Nakon uspona do skloništa slijedi više-manje ravan dio do vrha Brgud, a onda opet silazak kružno po makadamu do staze po kojoj si se prije uspinjala. Sveukupno ima oko 10 kilometara lagane šetnje, uz savladavanje 500 metara nadmorske visine, a vremenski trebaš izdvojiti oko četiri sata za ovu šetnju do skloništa Kremenjak i nazad.

Možda vas zanima Što ima ljepše nego gladiti male alpake za vikend? Na slovenskom ranču sve je puno slatkih prinova Rubrika Life&style Life&style
Photo: park prirode Učka

Komentari 0