Life&style
gatanje iz kave

Stara tehnika gatanja iz kave: Što označavaju simboli koje dobivamo gatanjem iz kave

  • Gatanje iz kave je vrlo stara tehnika proricanja ili gledanja u budućnost
  • Gatanje iz taloga kave je osobito prošireno južnim krajevima Europe – pošto se u sjevernim za kuhanje kave koristi uglavnom aparat 
  • Iz taloga kave gatanjem se može doznati mnogo toga, a otkrivamo ti i što znače i pojedini simboli koje vidimo gatanjem iz kave

Kod gatanja iz taloga kave se proučava takozvani soc (talog) koji ostane na dnu šalice, odnosno u njemu se traže simboli ili znakovi koji se potom tumače. Pravilno tumačenje simbola, ovisno o boji i položaju u šalici, daje nam uvid u budućnost. Pri tome znakovi mogu ostati na rubu ili na dnu šalice, a radi lakšeg čitanja simbola preporučuje se bijela šalica.

U nastavku saznaj koja su značenja simbola životinja i brojeva koja se dobiju gatanjem iz šalice kave. Nakon što naučiš što koji znači, uz pravilnu pripremu i sama ćeš moći saznati nešto o sebi i svojoj budućnosti gatanjem iz kave. 

gatanje iz kave | Autor: Shutterstock Shutterstock

Odakle potječe gatanje iz kave?

Postupak i mit čitanja sudbine iz kave dolazi iz starog Orijenta. Točnije – iz Turske! Tamošnji ljudi su poznati po tome da ne kuhaju i piju kavu iz aparata, nego intenzivnu „pravu“ mokka kavu. Ta se kava melje iz zrna te potom prelije kipućom vodom. Većina odmah stavi i koju kocku šećera. Kad se napravi intenzivni talog kave, onda se može uživati u vrućem napitku. 

Gatanje iz kave danas može naučiti svatko, no potrebno je znati i pripremni ritual kako bi se u tvojoj šalici kave u potpunosti očitala tvoja sudbina, kao i dobro znati čitati simbole, ali i njihovo značenje.

gatanje iz kave | Autor: Shutterstock Shutterstock

Pripremni ritual za pravilno gatanje iz taloga kave

Kako bi mogla dobro čitati iz taloga kave moraš se najprije dobro pripremiti. Uz lončić ili džezvu te šalicu za kavu treba ti i tanjurić. Stavi tanjurić na šalicu, preokreni šalicu te ju ostavi tako nekoliko minuta kako bi se talog do kraja osušio i stvorio statične simbole. Zatim ju opet vrati u početni položaj. Tako će se talog kave raspodijeliti po šalici te ćeš imati mogućnost pročitati simbole koji su se formirali. 

Moraš dobro gledati te vizualno zamisliti i odvojiti određene simbole, što je stvar vježbe, tvoje mašte i kreativnosti, ali i intuicije, koja je također bitna u gatanju iz kave. 

gatanje iz kave | Autor: Shutterstock Shutterstock

Gatanje iz šalice kave - simboli koje vidimo imaju različita zanimljiva tumačenja

Nakon ispravno izvedenog pripremnog rituala, zatim je potrebno naučiti prepoznati simbole koji su se formirali u talogu od kave pa onda možeš protumačiti i njihova značenja te kakav utjecaj imaju ili će imati na tvoj život.

Gatanje iz kave - ptica

Simbol ptice kod gatanja iz kave označava dobre i lijepe vijesti te prijateljstvo, posebno ako su to ptice selice.

gatanje iz kave | Autor: Shutterstock Shutterstock

Gatanje iz kave - mačka

Ako prilikom gatanja iz kave primijetiš simbol mačke, to ne označava dobre vijesti. Simbol mačke u talogu znači svađu u kući, neslaganje s prijateljima, pakost, prijevaru i lažno prijateljstvo. Također, prema vjerovanju, trebaš pripaziti jer bi te netko blizak mogao izdati. 

Test osobnosti Možda vas zanima Simbol kojeg prvo ugledaš u ovom testu osobnosti otkriva tvoj tajni san o budućnosti Rubrika Life&style Life&style

Gatanje iz kave - riba

Simbol ribe u gatanju iz taloga kave može imati dva značenja. Može značiti dobru sreću i uspjeh u svim poslovima i sjajne vijesti, no također, ako u gatanju iz taloga kave prepoznaš više riba, to može biti simbol brige. Što više riba znači i više briga. 

Gatanje iz kave - slon

Slon u gatanju iz šalice kave označava veliki dobitak i uspjeh sa zakašnjenjem. Može označavati i veliku zaljubljenost, kao i to da će ti ljubav biti uzvraćena! 

gatanje iz kave | Autor: Shutterstock Shutterstock

Gatanje iz kave - konj

Ako prilikom gatanja iz šalice kave u talogu prepoznaš konja, to može imati nekoliko značenja. Konj u trku označava dobre ljubavne vijesti, dok onaj u statičnom položaju znači romansu. Također može simbolizirati dobitak, prijateljstvo i skladnu vezu.

Gatanje iz kave - značenje brojeva

Osim raznih simbola životinja, u talogu kave koji nam govori sudbinu mogu se pojaviti i brojevi. Svaki broj od jedan do deset ima različito značenje, kao i dvozamenkasti i troznamenkasti brojevi.

1 – netko te voli
2 – loša situacija, neugodan događaj, bolest
3 – dobar posao, financijski uspjeh, dobit
4 – sreća, uspjeh
5 – prazna priča, ogovaranja, tračevi
6 – vjenčanje, brak
7 – obostrana ljubav, obiteljska sreća
8 – svađa s bliskim prijateljem
9 - upoznavanje nečeg novog
10 - 100 - sreća, uspjeh
101 ili više - dug život

gatanje iz kave | Autor: Shutterstock Shutterstock

Možda vas zanima Animirane tetovaže koje ožive pri neonskom osvjetljenju su budućnost, evo kako izgledaju Rubrika Life&style Life&style
Photo: Shutterstock
  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7 dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7 te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • manfred

    gatare babe