Life&style

Food blogeri otkrili su nam koje će slastice pripremati za Božić

Već smo jako uzbuđene zbog Božića i božićnih slastica! Kad je riječ o blagdanskim specijalitetima, nikada nam nije dosta inspiracije. Ovaj put ideje smo potražili od domaćih food blogera.

Korak po korak i već se ozbiljno krećemo prema sredini prosinca. Pravo je vrijeme da krenemo razmišljati o blagdanskom meniju pa smo odlučili inspiraciju potražiti kod naših najpoznatijih food blogera. Kreativci i gastroeksperti s nama su rado podijelili svoje blagdanske favorite! 

Nevena Josipović, poznatija kao Mama drama,  nam je otkrila: ''Moje omiljene božićne slastice su linzeri i panj-rolada, obična. Ove godine će biti linzera i mađarice, raffaelo kuglica i starinskih medenjaka. Definitivno će biti pravo slavlje! Recept za svoje omiljene linzere već je podijelila pa se slobodno možeš inspirirati. 

Helena Jakoliš s bloga Zdravo i slasno blagdane dočekuje u tradicionalnoj varijanti: ''Moja omiljena blagdanska slastica je makovnjača, a uz to jako volim raditi roščiće od vanilije i naranče. Ove godine na tapetu je baš sve: Raffaelo, Ferrero, makovnjača, pita od jabuka,... Ove godine uopće nema slanog! Slatko je broj jedan!''. Na njenom blogu možeš pronaći savršen recept za Ferrero bez industrijskih šećera i prerađenih sastojaka. Definitivno ćemo isprobati. 

Nasja Duplančić, s bloga simpatičnog naziva Mama, ja sam gladan, za sebe kaže da je jako sklona tradiciji''Kod mene je svake godina za Božić obavezna orahnjača, rafioli. Ja zapravo više volim kremaste kolače, ali poštujem tradiciju i uvijek mora biti orahnjača na stolu, ponekad i kuglof. Ove godine planiram raditi princess krafne s nekom bogatom kremom, ali bit će i recept moje kolegice, Mame drame. Od nje sam naučila raditi jedan fini čokoladni kolač s višnjama. Ma kod mene je svake godine barem pet vrsta kolača na stolu!'' - kaže blogerica koja je prava majstorica kad je riječ o tradiciji te u svoju hranu, kako je sama istaknula, uvijek unosi emociju. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Jesen... Kesteni, gljive, jabuke, bundeve... Sezonski plodovi od kojih su kesteni ipak u najljepšem sjećanju... Sljeme nam je bilo blizu.. Pa smo gotovo svaki vikend odlazili na izlete... Pješice... Nosili smo ruksake, dekicu, limenu kutiju punu pohane teletine koju je mama večer prije pržila, narezane rajčice, kruh i termosicu s limunadom... Pa bi tamo negdje između dva hrasta i kestena napravili piknik... Raširili smo plavu dekicu preko šarenog lišća i uživali... Brat je svuda sa sobom nosio loptu, a ja gumi-gumi. Nije nam bilo dosadno, naprotiv... Kući bi se vratili umorni, siti s punim vrećama kestena... A, onda, godinama poslije, kada smo se brat i ja odselili, tata je nastavio berbu kestena sam... Svaku jesen u sezoni kestena, išao bi na Sljeme i to baš svaki vikend, dok se ne bi uvjerio da nema više niti jednoga.. Organizirao bi on kestenijadu, kao odličan povod da nas sve okupi.. Pa bi došli, pekli kestene i družili se... Svakome je spakirao punu vrećicu kestena da imamo za doma... Ostale kestene, a bilo ih je na kile bi kuhao i s neopisivim i meni nikad shvatljivim strpljenjem čistio, zatim samljeo kroz mlinac za meso... A onda bi ih smrzavao u vrećice u porcijama od pola kile... Tako smo cijele godine imali kesten pire.. Onda je mama našla recept za, meni najdraži kolač od kestena.. Ovu božanstvenu kesten roladu... Kako sam ju samo obožavala... Nisam ju mogla stati jesti.... Danas tata više ne odlazi na Sljeme.. Kaže da mu je teško i do prvog dućana.. Noge više ne slušaju... Pa sam kuhane, mljevene kestene kupila u slastičarnici.. Ova rolada je meni najljepši jesenski recept. Savršena kremasta kombinacija.. Ja vam nisam ljubitelj suhih kolača.. Nimalo zdrava poslastica.... sadrži šećer i vrhnje za šlag... Ali ima priču i lijepu uspomenu A lijepe uspomene i priče su pola zdravlja😉😊 Recept je na blogu... #comfortfood #memories #childhoodmemories #chestnut #kesteni #jesen #autumn #mamajasamgladan #foodbloggers

A post shared by Nasja Duplancic (@mamajasamgladan) on

''Ja ću pripremati nekakve zdrave keksiće i sirove slastice koje se ne peku, mogu se samo dehidrirati s datuljama. Izbjegavat ću šećer, stavljati puno orašastih plodova i puno začina poput cimeta, đumbira,...'' - kaže Gracia Petek, kreativka s bloga Kiwi Go Crazy koja brojne čitatelje privlači zdravim i fotogeničnim receptima. S obzirom da bismo za Božić ipak voljeli ostati u formi (za razliku od dosadašnjih godina), ove godine ćemo željno iščekivati Gracijine zdrave recepte. Vidjeli smo da je već objavila kako napraviti zdrave keksiće na Rudolpha pa svakako obrati pažnju na taj post. 

Možda vas zanima Nepečene jaffa kuglice čija izrada košta manje od 30 kuna. Savršeno, zar ne? Rubrika Life&style Life&style
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

The Christmas bakery is now officially open. Let the games of cute cookies begin.. 🤶 🎄🎅🎁🍪🍄⛄ . . I woke up this morning singing Rudolph the red nosed Reindeer 🦌 had a very shiny nose and now i can't stop.. This song is in my head playing on repeat 🔂 🎶🎶 does this happen to you? . . 👆Up there are some easy healthy #vegan #glutenfree #sugarfree cookies i have to tell you this is delicious and you can enjoy it without feeling guilty ❤️ . . Want the recipe? 😍 . 👉 Ingredients : 1 +1/2 cup almond flour 1 +1/2 cup coconut shredded 1/2 cup date pitted 1/3 cup cranberries or raisins (or just dates) 1-2 tbsp melted coconut oil 1 tbsp raw cacao powder 1 tsp ceylon cinnamon 2 tsp ground ginger 1 tsp bourbon vanila (or vanilla paste or extract) 1tbsp brown rice syrup (or Blackstrap Molasses) 1/4 cup maple or agave syrup (if not vegan you can use honey 🍯) . . If your dates and cranberries are hard soake them for 10 min in warm water and drain. Put the almond meal and coconut in a blender or food processor and grind. Add all the other ingredients and process until you get a dough ball. Put the dough between two sheets of parchment paper and roll it out. You can put it in the freezer for 15 min or you can cut it right away. I did it right away and my cookies look good. Didn't have problems with cutting them. . . You can eat them raw, you can dehydrate them at 40° C for 16 hours . . Or you can bake them for 8-15 minutes at 160° depending on how you want them to be. I like mine crispy outside chewy inside. I baked for around 12 mins. . . Wishing you all a wonderful Sunday 😘 . . And now sing with me a little more Rudolph the red nosed Reindeer... 🦌 🎶🎶🎶 . . #veganworldshare#whatveganseat #letscookvegan#thefeedfeedvegan#vegancookies#paleofood#wholefoodplantbased#eatclean #cleaneating #fitfood #fitdesserts #healthycookies #christmascookies #veganchristmas #foodart #foodstyling #energyfood #veganfoodblogger #vegansofig #božić #keksi #superfoods #vegandesert #slastice #bezglutena @misszdrava @tvornica_zdrave_hrane @kauflandhrvatska @biobiohr @dm_hrvatska @gastrohr @thrivemags @bestofvegan

A post shared by Gracia (@kiwigocrazy) on

 

Photo: instagram @janko_popovic_volaric

Komentari 0